Nemački primer borbe s huliganima

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački primer borbe s huliganima

U borbi protiv huligana u Nemačkoj, kojih ima oko 13.000, policija koristi razne metode. Od zabrane ulaska na stadion do posebnih fondova, koje finansiraju zajednički savezne pokrajine, gradovi i fudbalski klubovi.

Nemački fudbalski klubovi, policija, udruženja navijača i Fudbalski savez Nemačke (DFB) već decenijama se bore protiv agresivnih navijača i organizovanih huligana na stadionima i oko njih.

Poseban oblik taj angažman je dobio od juna 1998, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nemački huligani, pred utakmicu na Svetskom prvenstvu u Francuskoj između Nemačke i Jugoslavije (2:2), toliko pretukli francuskog policajca Danijela Nivela da je ostao težak invalid, nesposoban da dalje obavlja svoj posao.

Godinu kasnije DFB i Svetska fudbalska federacija (Fifa) osnovali su fondaciju "Danijel Nivel", jednu od najaktivnijih organizacija za suzbijanje nasilja na sportskim događajima. U Nemačkoj sada postoji više od 40 "fen-projekata" protiv navijačkog nasilja.

Mnogi od njih su izuzetno uspešni, finansiraju ih zajednički savezne pokrajine, gradovi i fudbalski klubovi.

U njima rade sociolozi, pedagozi i psiholozi koji vode brigu o navijačima, a ekipa je obično pojačana i nekim od bivših huligana koji su napustili put nasilja, vratili se normalnom životu i sada žele da pomognu i drugima da urade isto.

Te grupe ne daju samo savete i uputstva, oni su stalno u kontaktu sa agresivnim navijačima da bi pridobili njihovo poverenje, odlaze na utakmice, posreduju kada dođe do sukoba navijača i čuvara reda.

No, kako navode predstavnici "fen-projekta" u Nirnbergu, gde su navijači istoimenog kluba pre dvadesetak godina spadali u najagresivnije u Nemačkoj, najvažniji su rad pre i posle utakmice, i dobra saradnja s policijom.

Jer, najmanje nasilja sada ima na stadionima, huligani sada pre utakmice ugovaraju mesto "sastanka" gde će krenuti jedni na druge.

Huliganstvo u opadanju

U Nemačkoj, po poslednjim raspoloživim policijskim podacima, ima oko 13.000 huligana, od kojih je 10 odsto blisko ekstremno desničarskim organizacijama i grupama.

Ipak, huliganstvo je u Nemačkoj u opadanju, navode stručnjaci, dodajući da sada, osim običnih navijača, postoje samo još takozvani "ultraši", koji fudbalski vikend vide kao priliku za nasilje, često daleko od stadiona.

Zanimljivo je da se to sada događa samo još u vezi sa utakmicama druge i treće lige, dok nasilja skoro uopšte da nema na prvoligaškim mečevima.

Po navodima Helmuta Špana, poverenika Nemačkog fudbalskog saveza za suzbijanje nasilja, u prošloj sezoni je u četiri najviše lige u Nemačkoj odigrano 1.914 utakmica.

Od toga je 149 mečeva slovilo kao rizično i 172 susreta su bila pod posebnim nadzorom.

No, do nasilničkih ispada posle kojih su morale da budu izrečene sportske i pravosudne mere došlo je na 123 utakmice, što je šest odsto od ukupnog broja mečeva.

U drugoj polovini pretprošle godine u tučama i neredima koji se dovode u vezu sa fudbalskim utakmicama, povređena je 461 osoba, od kojih 104 policajca.

U proseku se na svakoj utakmici prve nemačke lige po 480 čuvara reda brine o bezbednosti na stadionu, u drugoj ligi 235, u trećoj 123, dok je u regionalnim ligama po 49.

Troškovi ove akcije samo u prvoj ligi godišnje iznose oko 13 miliona evra, u drugoj oko 6,5 miliona.

Tu dolaze i dodatni izdaci za infrastrukturne mere kao što su video-nadzor, posebno razdvajanje sektora na stadionima ili obezbeđenje ulaza.

Fudbalski klubovi ne oklevaju da nasilnim navijačima, u saradnji s policijom, izreknu zabranu ulaska na stadion.

Tako su huligani "verni" timu KFC iz Krefelda, koji su krajem septembra demolirali autobus u kojem su se nalazili navijači protivničkih Pingvina, dobili doživotnu zabranu ulaska na stadion KFC-a.

Zabrana važi nezavisno od kazni koje će im biti izrečene u sudskom postupku.

Pred velike međunarodne fudbalske događaje, kao što je bilo Svetsko fudbalsko prvenstvo 2006. u Nemačkoj, vlasti izriču zabranu udaljavanja od kuće onima koje je policija registrovala kao navijače-nasilnike, a uz to moraju da se često javljaju vlastima.

Sada zabrana približavanja svim stadionima u zemlji važi za oko 3.000 huligana. Posebnu pažnju DFB poslednjih godina poklanja i borbi protiv rasizma, jer su mnogi od huligana bliski ekstremno desničarskoj sceni koja je spremna da vređa i preti mnogobrojnim igračima u nemačkim fudbalskim klubovima koji nisu Nemci.

Zajedno sa saveznom vladom DFB je pretprošle godine započeovišegodišnju akciju "Fudbal protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Huligani, i kako to rade Nemci...

Izvor: Sportal.rs, 08.Okt.2009

Nemački fudbalski klubovi, policija, udruženja navijača i Fudbalski savez Nemačke (DFB) već decenijama se bore protiv agresivnih navijača i organizovanih huligana na stadionima i oko njih.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.