Izvor: MozzartSport.com, 25.Nov.2021, 16:12

Navijači i Vlada bi da uređuju Premijer ligu: Porez od 10 odsto na transfere, pravo veta, obavezne klauzule...

Klubovi su naravno protiv toga

Niko nema koliko engleski klubovi, ali njima – i ne samo njima – nikad nije dovoljno. Zato smo i došli u situaciju da u periodu u kojem fudbalski ugovori nikad nisu bili veći oni najbogatiji traže još predlaganjem osnivanja Superlige. Ta je ideja propala, a u Engleskoj sada – kontraudar. Britanska Vlada tako je ovih dana zauzeta i izveštajem poslanice Trejsi Krauč, koja je na inicijativu udruženja navijača sastavila dokument >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << sa 47 predloga koji bi trebalo da sačuvaju budućnost fudbala.

Među njima ima i nekih radikalnih izmena, jer bi, ako bi predlog bio prihvaćem, Vlada osnovala regulatorno telo za fudbal. Ono bi klubovima Premijer lige nametnulo i obavezu da na sve transfere plaćaju porez od 10 odsto. Taj bi novac išao kao pomoć niželigašima. Ako uzmemo podatke iz poslednjih pet godina to bi okvirno bilo oko 160.000.000 funti po sezoni.

Regulatorno telo bi na uvid dobilo i sve finansijske podatke iz klubova, moglo bi da odlučuje ko može, a ko ne da kupi klub ili da obavlja ulogu izvršnog direktora. Vlasnici bi dobili i neke nove odgovornosti, nove obaveze, slične onima koje na ostrvu moraju da ispunjavaju gazde banaka ili medijskih kompanija.

Među ostalim predlozima izdvajaju se...

-         Pravo veta, koje bi navijači dobili i time mogli da zaustave neke ključne promene – od preimenovanja klubova do prodaje stadiona.

-         Navijačke upravne odbore u senci, koje bi klubovi morali da konsultuju oko tih ključnih odluka.

-         Limit kad je u pitanju novac koji vlasnici mogu da ulože u klub, kako bi se sprečilo konstantno podizanje troškova i ubijanje konkurencije. Limite bi određivalo postojeće finansijsko stanje u klubovima. Nešto slično kao Uefin finansijski fer plej.

-         „Padobran isplate“ za klubove koji ispadaju iz Premijer lige moraće da se dogovaraju sa timovima iz nižih liga.

-         Obavezne klauzule u ugovorima igrača u slučaju promocije i ispadanja iz lige.

-         Probni period kojim bi bilo utvrđeno da li bi na stadionima ponovo mogao da se toči alkohol.

Navijači su naravno ove predloge dočekali raširenih ruku, Vlada koja brine o glasovima – a nema ništa protiv rasta uticaja – takođe je raspoložena za pregovore. Klubovi naravno nisu baš najsrećniji, mada odgovaraju diplomatski, jer ne žele da razbesne ni navijače ni Vladu. Izvršni direktor Aston Vile Kristijan Parslou ipak je nagovestio kako klubovi razmišljaju. Hvaleći „temeljan izvešta“ Parslou je za Radio 4 rekao...

Teško je uraditi još nešto više, jer je Premijer liga već obećala Vladi da će u naredne tri godine nižim ligama prebaciti 1.600.000.000 funti. Fudbalska piramida je uvek zavisila od vrha, koji je finansirao ostatak ekosistema. To se najbolje videlo tokom pandemije kada je Premijer liga klubovima Čempionšipa pozajmila 250.000.000 funti, a onima iz Lige 1 i Liga dva poklonila više od 50.000.000. Premijer liga je uvek finansirala ostatak fudbala, ali postoji opasnost da ubijemo ’zlatnu koku’ ako preteramo sa regulisanjem finansijski i marketinški izuzetno uspešnog takmičenja“.

Obe strane imaju svoje argumente.

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.