Navas izbacio Hrvate

Izvor: Politika, 19.Jun.2012, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navas izbacio Hrvate

Hrvatska – Španija 0:1 (0:0). – Jedini pogodak Španci postigli u 88. minutu. – Hrvati propustili tri kolosalne prilike

Svetski i evropski šampion Španija nastavila je sa uspešnom odbranom titule kontinentalnog prvaka, pošto je u utakmici poslednjeg trećeg kola u Gdanjsku savladala Hrvatsku sa 1:0 (0:0), sačuvala obraz, osvojila prvo mesto u „C” grupi i plasirala se u četvrtfinale. I jedni i drugi su igrom demantovali priče da će namestiti da se meč završi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 2:2, jer je to rezultat koji bi oba protivnika odveo u dalje takmičenje.

Trenutak odluke dogodio se u 88. minutu, kada je Fabregas prebacio odbranu rivala i uposlio Inijestu, ovaj je ramenom primio loptu i iako sam ispred golmana Pletikose nesebično poslužio Navasa, kojem nije bilo teško da je ubaci u nebranjenu mrežu – 0:1.

„Crvena furija” je zaigrala onako, kako su ljubitelji fudbala od nje i navikli, sa mnogo kratkih pasova, a jedina promena bila je u boji dresova, pošto su kao „gosti” nosili rezervnu garnituru svetlo i tamno plave boje. Na drugoj strani selektor Hrvatske Bilić opredelio se za zatvoreniju varijantu, mada je njegovoj reprezentaciji pored pobede odgovarao i nerešen ishod sa dosta pogodaka.

Španci su dominirali u prvom delu, ali nisu uspeli da naprave maltene ni jednu kolosalnu šansu. U jednom trenutku, sredinom tog perioda posed lopte je bio 77:23 odsto u njihovu korist. Ipak, tek u 12. minutu su izveli prvu pravu akciju, ali je Inijesta, na dodavanje Silve, veoma slabo zahvatio loptu, koja se jedva dokotrljala do Pletikose.

Tores je izvanredno prošao po desnoj strani u 23. minutu i šutirao iz mrtvog ugla, ali je čuvar mreže Hrvata bio dobro postavljen i levim kolenom izbacio loptu u korner. Posle udarca sa ugla šut je oprobao Ramos, ali je Pletikosa uz malo muke uspeo da ukroti loptu. Pokušaj Pikea sa distance minut kasnije nije bio precizan.

Hrvatska je zapretila u 25. minutu. Modrić je uposlio Pranjića, a ovaj je iskosa sa 16 metara tukao u bliži ugao, a Kasiljas bio oprezan i lako odbranio. Već u sledećem napadu Srna je pronašao Mandžukića u srcu kaznenog prostora, a najbolji strelac Hrvata je loše zahvatio loptu, pa je ona završila visoko preko gola.

Na isteku pola sata igre Alonso je lepo poslužio Silvu, koji se okliznuo i u padu slabo zahvatio loptu, kao i minut kasnije, kada ga je uposlio Čavi.

Do odlaska više nije bilo prilika. Selektor su odlučili da u drugih 45 minuta uđu u istim sastavima, ali je Hrvatska zaigrala otvorenije. Plod takve igre doneo joj je stopostotnu šansu u 59. minutu. Modrić je izvanredno vodio kontranapad i lucidno spoljnim delom kopačke desne noge centrirao, utrčao je Rakitić i zahvatio loptu glavom. Tukao je pod prečku, a Kasiljas još lepše odbranio. Pike je pogrešio i loptu vratio Rakitiću, ovaj pokuša sa trave, ali nije imao snage da pošalje loptu u mrežu.

U 66. minutu Španci su preko Ramosa zapretili, ali je njegov udarac glavom posle kornera Čavija, bio veoma neprecizan. Reagovao je Bilić i izvršio dvostruku zamenu. Poslao je na teren Jelavića i Perišića i jasno dao do znanja da želi da pobedi velikog rivala. I nije bio daleko.

Srna je idealno centrirao, a Perišić šutirao fudbalski iz prve, ali nije pogodio cilj. Deset minuta kasnije ponovo je isti igrač mogao da se proslavi, ali je ovog puta Kasiljas odlično intervenisao. Poslednju priliku propustio je Ćorluka u 86. minutu. Rakitić je izveo korner, a štoper Hrvatske ramenom ciljao pored gola.

Na drugoj strani Fabregas je u 78. minutu previše oklevao, pa je iznudio samo korner. Inijesta šest minuta kasnije je lepo šutirao, ali je Pletikosa izbio loptu u korner, dok je u 85. golman reprezentacije Hrvatske odbranio udarac Navasa s desne strane.

Stadion: Arena Gdanjsk. Gledalaca: 39.076. Sudija: Štark (Nemačka). Strelac: 0:1 Navas (88). Žuti kartoni: Ćorluka, Srna, Strinić, Jelavić, Mandžukić, Rakitić (Hrvatska). Nadoknada vremena: prvi deo: 2 minuta, drugi: 4.

HRVATSKA: Pletikosa, Vida (od 66. Jelavić), Ćorluka, Šildenfeld, Strinić, Vukojević (od 81. Eduardo), Rakitić, Srna, Modrić, Pranjić (od 66. Perišić), Mandžukić. Selektor: Bilić.

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Pike, Ramos, Alba, Buskets, Čavi (od 89. Negredo), Alonso, Silva (od 73. Fabregas), Inijesta, Tores (od 61. Navas). Selektor: Del Boske.

IGRAČ UTAKMICE: Andres Inijesta (Španija).

----------------------------------------------

V GRUPA

Prvo kolo: Španija – Italija 1:1, Hrvatska – Irska 3:1

Drugo kolo: Italija – Hrvatska 1:1, Španija – Irska 4:0

Treće kolo: Hrvatska – Španija 0:1, Italija – Irska 2:0

Tabela

Španija

3

2

1

0

6:1

7

Italija

3

1

2

0

4:2

5

Hrvatska

3

1

1

1

4:3

4

Irska

3

0

0

3

1:9

0

Đ. S.

objavljeno: 19.06.2012.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.