Napad na parohijski dom u Orahovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na parohijski dom u Orahovcu

Petnaestak minuta po prekidu fudbalske utakmice između Srbije i Albanije, dogodio se napad nepoznatih lica na parohijski dom u srpskom delu Orahovca.

Kako je javio radio Kontakt plus, trojica albanskih mladića, uz povike "Albanija, Albanija", prošla su srpskim delom grada, razbijajući usput staklene flaše piva o zidove srpskih kuća, a najviše na trgu ispred crkve "Uspenje Presvete Bogorodice", gde su pocepali srpsku zastavu, koja je bila okačena na jednoj od bandera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u centru srpskog dela grada.

Oni su zatim kamenom, ovećih dimenzija, gađali prozor parohijskiog doma, pogodivši sobu u kojoj se, u trenutku napada, nalazila popadija sa svoje dvoje maloletne dece.

Na sreću, tokom napada, niko od članova porodice orahovačkog paroha jereja Srđana Jerinića, nije povređen.

Napadači su istovremeno na zidu napuštene i oronule srpske kuće, koja se nalazi preko puta Parohijskog doma, okačili zastavu Republike Albanije, a zatim pobegli u nepoznatom pravcu.

Radio Kontakt plus navodi da su srpski građani, koji žive u blizini parohijskog doma i koje su uznimirili povici albanskih mladića, lomljava stakla i vrisak sveštenikove dece, izašli na ulicu i nedugo zatim prisustvovali uviđaju Kosovske policije, koja je po dojavi izašla, da bi na licu mesta obavila uviđaj.

Dok je trajao uviđaj i dok su srpski građani pokušavali da umire i ohrabre uznemirane članove sveštenikove porodice, nekoliko albanskih mladića, iz porodica koje su se, kupovinom srpskih kuća, doselile u srpski deo grada, prišlo je posmatralo uviđaj.

Jedan od njih, koji praktikuje da u večernjim časovima šeta svoja dva velika psa po srpskim ulicama, hteo je sa svojim psima da prođe ulicom baš u trenutku kada je Kosovska policija vršila uviđaj, prikupljajući dokaze napada (deliće polomljenog stakla, albansku zastavu, stakla od polomljenih pivskih flaša, kamen i dr.), kad ga je jedan od kosovskih policajaca, repetirajući pištolj, primorao da se vrati nazad.

Srpski građani, koji su po navici očekivali tenzije i provokacije Albanaca zbog fudbalske utakmice visokog rizika između Srbije i Albanije, ipak je iznenadio i uznemirio napad na porodicu sveštenika Srđana Jernića, koji smatra da je ovo napad na njega i njegovu porodicu, a ne na verski objekat, jer da su napadači hteli da napadnu i oštete zgradu parohijskog doma, polomili bi, kakao je rekao, stakla na lokalu donjeg sprata, a ne bi gađali jedini ostvetljeni prozor zgrade, navodi Radio Kontakt plus.
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.