Najbolje igramo protiv jakih

Izvor: Politika, 24.Mar.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolje igramo protiv jakih

Kapiten fudbalske reprezentacije, Branislav Ivanović, smatra da je susret protiv Portugalije najava boljih dana za naš nacionalni tim. – Tošić: Selektor je doneo novu energiju

Dok mnogi smatraju da su za našu fudbalsku reprezentaciju, nakon očajnog starta u kvalifikacijama, vrata Francuske zatvorena, naš selektor Radovan Ćurčić pred meč u Lisabonu ispred sebe ima samo jedan put. On ne gubi veru u uspeh. Za razliku od mnogih, nada se da nije sve izgubljeno. Veruje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je moguća i pobeda protiv Portugalije...

Novi selektor Srbije nikoga ne odbacuje, svakoga razume i prihvata i u svakome vidi potencijalno dobro rešenje pred važan ispit. Na početku kvalifikacija mnogi su nas, bar na papiru, svrstali u red blagih favorita. Skoro tri četvrtine nacije je „videlo” da će naši fudbaleri u prva tri kola sigurno osvojiti maksimalan broj bodova. Situacija se vremenom potpuno promenila.

Kapiten Srbije, Branislav Ivanović, koji će sasvim izvesno u nedelju igrati na poziciji centralnog beka (štopera), kaže da je atmosfera u taboru pred gostovanje u Lisabonu mnogo bolja nego pre četiri meseca.

– Još uvek su sveža i neprijatna sećanja na utakmicu sa Dancima. Pravili smo puno gršaka, „jeftino” smo primali golove. Sada nas očekuje novi ispit. Dobro znamo da je Portugalija danas jedna od vodećih evropskih reprezentacija. Srbija je uvek bolje igrala protiv velikih ekipa, optimista sam. U novo fudbalsko poglavlje ulazimo sa novim selektorom, novim idejama. Nadam se da dolaze bolji dani za naš reprezentativni fudbal – ističe Ivanović.

Kapiten ne krije da čak ni najveći pesimisti nisu očekivali da će Srbija u tri utakmice osvojiti samo bod.

– Više smo očekivali na startu kvalifikacija – kaže Branislav Ivanović. – Nadam se da ćemo ove godine biti mnogo uspešniji. Mnogo bi nam značio bod protiv Portugalije. Ko zna – možda taj bod na kraju bude veoma važan.

Ivanović ističe da je Ronaldo glavna zvezda Portugalije, da je to igrač oko koga se sve vrti. Ipak, svaka reprezentacija ima i određene slabosti:

– Ronaldo je prva zvezda, oko njega se sve vrti. Zato ulogu favorita prepuštamo domaćinu, ali ne treba zaboraviti da su Portugalci imali loš dan na startu kvalifikacija, kada su kod kuće izgubili od Albanije. Za Srbiju zapravo od ove utakmice počinju kvalifikacije.

Jedan od naših najboljih fudbalera pred put u Lisabon kaže da ipak postoji blagi pritisak javnosti.

– Dobro je dok je tako, jer u fudbalu uvek postoji pritisak. Ova grupa fudbalera zaslužuje da ode na Evropsko prvenstvo. Nepredvidiva smo ekipa, pa bi susret sa Portugalcima mogao da bude prekretnica za Srbiju – smatra fudbaler Čelsija, koji je juče u Staroj Pazovi rekao da nije dobio nikakav poseban savet od svog trenera, Portugalca Žozea Morinja.

Utisak je da u sklapanju novog fudbalskog mozaika dvojica prvotimaca Zoran Tošić i Radoslav Petrović zaslužuju poštovanje. Petrović igra dobro u Turskoj, Tošić se oporavio od neugodne povrede leđa i sada je potpun spreman za nove zadatke.

– Velika je greška što smo u nove kvalifikacije želeli da uđemo prečicom. Morali smo da budemo skromniji. Portugalija je apsolutni favorit u nedelju. Utakmica na „La Lušu” neće biti odlučujuća, jer će se fudbal igrati i posle ovog meča – kaže Petrović, koji u poslednje vreme igra dobro i, što je najvažnije, daje golove za Genčelbirligi.

Izgleda da se Zoran Tošić potpuno oporavio od povrede leđa. To je juče potvrdio družeći se sa novinarima:

– Sada se dobro osećam. Selektor Ćurčić je doneo nove ideje. Spremio je utakmicu do najsitnijih detalja. Novi selektor je doneo pozitivnu energiju.

Atmosfera u reprezentaciji i oko nje je za sada zadovoljavajuća. Selektor Ćurčić je odlučio da treninge zatvori za javnost. Selektor i potpredsednik FS-a, Savo Milošević, koji su tokom zimske pauze razgovarali sa svim fudbalerima, nadaju se najboljem. Čini se da od izveštaja glavnog skauta Cvetkovića mnogo toga zavisi. Do sada je Cvetković, obavljajući važne zadatke za mladu reprezentaciju, pokazao da na njega možemo da računamo i ubuduće...

Dragan Todorović 

objavljeno: 25.03.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.