Model „6+5“ daje nadu talentima

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Model „6+5“ daje nadu talentima

Jozef - Sep Blater, predsednik FIFA, spremio je za majski kongres u Sidneju predlog da se ograniči broj stranih igrača u startnih 11, što će verovatno izazvati revoluciju na tlu fudbalske Evrope. On misli da će limit od najviše pet stranaca motivisati mlade fudbalere, kao i da će klubovi povratiti izgubljeni identitet. Najveća prepreka Blaterovom predlogu biće zakoni u Evropi koji zabranjuju uskraćivanje slobodnog kretanja radne snage.

Mateja Kežman, fudbaler Fenerbahčea >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je nastupao i za PSV, Čelsi, Atletiko iz Madrida, smatra da bi predlog o ograničenju broja stranaca doveo do diskriminacije.

- To bi definitivno bio veliki minus za fudbalere koji dolaze iz zemalja u kojima fudbal nije na visokom nivou. Nekorektno je da zbog pasoša ne možemo da igramo u drugoj sredini, a u državi iz koje dolazimo ne možemo da dobijemo uslove koje po kvalitetu zaslužujemo. Po toj logici, onda bi trebalo da se zabrani više od dvojice stranih lekara da rade na klinici ili dvojice naučnika u institutu. Mi se u poslovnom smislu vodimo kao radna snaga, ali to ne znači da treba da budemo robovi. Stičem utisak da bi se tim predlogom napravila podela među narodima, da bi došlo do diskriminacije. Sa sportskog stanovišta, klubovi bi izgubili kvalitet, a mladi fudbaleri iz domaćih liga koji vrede oni su i danas vodeće zvezde u svojim klubovima - kaže Mateja Kežman.

Trener Milorad Kosanović ima drugačije mišljenje jer tvrdi da je ideja Blatera preko potrebna evropskom fudbalu.

- Pitanje je da li taj predlog može da prođe sve zakonske norme u Evropi, ali što se tiče fudbala - to bi bio pun pogodak. Put kojim se sada ide doveo bi do toga da se ugasi baza ove igre, a to su nacionalne lige i mladi igrači koji u njima stasavaju. Blater predlaže da se sačuva identitet fudbalskih nacija jer pogledajte koliko stranaca ima u ekipi Intera, Arsenala ili Čelsija. Kada bi se uvelo novo pravilo, onda Inter ne bi imao potrebu da ima 20 stranaca, a višak bi se prelio u druge klubove i pojačao konkurenciju. Danas je nezahvalno biti Englez ili Italijan, a baviti se fudbalom, dok u drugim zemljama gotovo da nema konkurencije i može da igra i onaj koji realno nema kvalitet. Kada bi Blaterov predlog prošao, onda bi i druge zemlje bile prinuđene da razvijaju svoje lige, odliv igrača u inostranstvo bio bi manji i preko granice bi išli samo oni koji zaista vrede. To bi, s druge strane, ojačalo domaću ligu. Poštujem drugačije mišljenje fudbalera jer je normalno da svako gleda svoj interes, a njihov je da može da ga kupi neki klub. Ako problem posmatramo iz više uglova, onda je predlog Blatera preko potreban - tvrdi Kosanović.

Ljubomir Radanović, fudbalski menadžer koji radi u Belgiji, ne shvata logiku klubova da ne žele da ulože, na primer, milion evra u svoje talente, edukaciju trenera, bolje uslove za rad, a onda bez problema izdvoje istu sumu za stranca.

- Zato mislim da je ideja o ograničenju broja fudbalera iz inostranstva prava stvar. Problem je to što uvek neko može da se uvrdi i žali sudu u Strazburu kako su mu ugrožena prava i onda sve pada u vodu. Svaka fudbalska odluka mora prvo da se uskladi sa zakonima u Evropi, pa tek onda da se o njoj raspravlja u kućama fudbala. Kratkoročno gledano, možda bi klubovi u početku izgubili na kvalitetu, ali dugoročno - talenti bi brže dobijali šansu da igraju i izbijali u prvi plan. Dok sam ja igrao, u ekipi su mogla da nastupaju samo tri stranca, a nas je, recimo, bilo po osam u klubu, tako da je veća konkurencija bila među nama nego u samom timu. To je, naravno, sve bilo pre uvođenja „Bosmanovog pravila", koje je okrenulo fudbal naglavačke. U Francuskoj i Engleskoj gotovo da nema više domaćih igrača, ali kada se u ovoj igri budu donosile velike odluke, onda se neće pitati ni Čelsi, ni Arsenal, ni Inter - smatra Radanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.