Magijo, ime ti je Ronaldinjo! (video)

Izvor: Sportske.net, 21.Mar.2016, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magijo, ime ti je Ronaldinjo! (video)

Čovek koji svoju profesiju doživljava kao esenciju života, kao smisao življenja, Ronaldo de Asis Moreira, poznatiji po imenu Ronaldinjo, danas slavi svoj 36. rođendan.

Nije lako naći prave reči koje bi na najslikovitiji način predstavile sve što u fudbalskom svetu predstavlja Brzilac Ronaldinjo.

Osmeh koji retko skida sa lica možda i najbolje pokazuje da ovaj 34-godišnji Brazila diše fudbal >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << . Zato je, valjda, toliko i voljen, poštovan i obožavan širom celog sveta, bez obzira na klupska obeležja.

Ronaldinjo je ljubav prema fudbalu javno iskazao u svojoj osmoj godini kada je loptu počeo da 'pika' po plažama, te na futsal terenima. Javnosti u domovini se nagovestio u jednoj utakmici malog fudbala na kojoj je za svoj lokalni tim postigao sva 23 pogotka u pobedi od 23:0.

Predstavio se Ronaldinjo evropskoj fudbalskoj javnosti u dresu Pari Sen Žermena gde je došao iz Gremija. Godine 2001. Ronaldinjo je bio na pragu Arsenala, ali je transfer propao zbog problema sa papirima, obzirom da kao Brazilac ne dolazi iz zemalja članica Evropske Unije.

Nakon Pariza, Ronaldinjo 2003. godine prelazi u Barselonu, katalonski klub u kome je doživeo punu slavu kao igrač i reputaciju svetske zvezde, te najboljeg fudbalera planete u svojoj generaciji. U dresu Barselone je osvojio ukupno pet trofeja, dve titule prvaka Španije, dva Superkupa, jednu Ligu šampiona.

U dresu Barselone je ostvario i najveće individualne uspehe, dva puta je proglašavan za najboljeg fudbalera sveta u izboru FIFA, 2004. i 2005. godine. Od 2004. do 2007. godine, zaredom je bio sastavni deo najbolje jedanaestorke na svetu u izboru FIFPro.

Iz Barselone se preselio u Milan, pa u Flamengo, potom u Atletiko Mineiro, imao je epizodu u meksičkom Keretaru, a poslednji angažman iimao je u Fluminenseu.

Za reprezentaciju Brazila odigrao je 97 utakmica i postigao 33 gola. Sa 'Kariokama' se ovojilio Mondijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, Kopa Amerika ti godine ranije i Kup Konfederacija 2005.

Poslednjih godina je u njegovoj karijeri bilo uspeha i padova, problema van terena, ponekad i bahatog ponašanja, ali ovaj Brazilac, jedan od najvoljenijih fudbalera ikada, i dalje pokazuje trenutke blistavog fudbalskog genija. Kad god je osmeh na njegovom licu, očekujte poteze od kojih zastaje dah, driblinge od kojih vam se zavrti u glavi, slobodne udarce koji prkose zakonima fizike i fudbalsku radost koja opčinjava.

Happy 36th Birthday Ronaldinho!

World Cup ✓

UCL ✓

Copa Libert ✓

Copa America ✓

Confed Cup ✓

Ballon d'Or ✓

Legend ✓ pic.twitter.com/ksKJKni6Fn

— Football Tweets (@FutballTweets) March 21, 2016

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.