Madrid strepi zbog „Kupa kralja”

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Madrid strepi zbog „Kupa kralja”

Postoji bojazan da bi sutrašnji finale između Atletika (B) i Barselone u mogao da se pretvori u erupciju anti-španskih osećanja

Obično se za svaki fudbalski finale kaže da je „praznik fudbala”, ali postoji bojazan da bi sutrašnji okršaj između Atletika (B) i Barselone, na madridskom „Visente Kalderonu”, mogao da se pretvori u – haos. Na to je, kako prenose neki španski mediji, ukazala Esperansa Agire, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednica vlade madridske oblasti, zahtevajući da se finale Kupa Španije odloži i donese odluka o igranju pred praznim tribinama i na drugom stadionu.

Agire, koja inače ima plemićko poreklo, očekuje tuče navijača i horsko zviždanje španskoj himni. To i ne čudi kad mečeve igraju baskijski i katalonski klubovi, a sada se strahuje da bi izliv anti-španskih emocija mogao da bude dupliran, jer se Baski i Katalonci sastaju u Madridu.

– Vređanje nacionalne zastave i himne jeste zločin po krivičnom zakonu –prenose svetske agencije izjavu Esperanse Agire koja ni najmanje ne sumnja da će se na finalu pojaviti horski zahtevi za nezavisnom i Baskijom i Katalonijom.

Radio „Onde sero” preneo je njenu izjavu u kojoj ona traži izmeštanje finala kupa i igranje iza „zatvorenih vrata”. I mada neki smatraju da ona preteruje i da tako želi da skrene pažnju s problema njene vlade (finansije), i mnogi se slažu s njom da bi u petak moglo „svašta da se dogodi”, tim pre što se poklopilo da tog dana u Madridu falange imaju svoj miting. Sud je, kako javljaju neki španski listovi, odbio zahtev vlade da se pomeri datum okupljanja fašista od kojih se očekuje da se suprotstave katalonskim i baskijskim separatističkim zahtevima.

Od ranije je izvesno da finalu „Kupa kralja” neće prisustvovati kralj Huan Karlos pošto se nedavno povredio u lovu na slonove, a zameniće ga princ Felipe. Jedan od najstarijih sportskih listova na svetu „Mundo deportivo” (Barselona) preko cele naslovne strane je pokazao šta misli o inicijativi Esperanse Agire – „Espe, zašto ne umukneš”! – dok je predsednik Barselone Sandro Roselj kratko poručio:

– Želim samo da svim Barseloninim navijačima bude omogućeno da slobodno ispolje svoja osećanja.

A. M.

objavljeno: 24.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.