London ne brine za Olimpijske igre, ali odlaže fudbalske utakmice

Izvor: Politika, 09.Avg.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London ne brine za Olimpijske igre, ali odlaže fudbalske utakmice

Nasilje na ulicama britanske prestonice neće omesti olimpijske skupove koji su u toku, ni pripreme za Igre iduće godine. – Otkazan večerašnji meč Engleska – Holandija na Vembliju

Oblaci dima nadvili su se nad olimpijski London. Nasilje na ulicama domaćina 30. letnjih olimpijskih igara 2012. posle tri dana stiglo je nadomak Stratforda u kojem je smešteno Olimpijsko selo, i to baš kad su u britansku prestonicu stigli šefovi olimpijskih misija iz celog sveta. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << susedstvu objekata u kojima će iduće godine biti smešteni učesnici Igara stradali su prozori i to će bez sumnje promeniti planirane rute obilaska olimpijskih objekata, ali zabrinutost šefova olimpijskih misija Novog Zelanda, Australije i još nekih zemalja zbog onog šta se dešava na ulicama Londona još nije dovelo do promene dnevnog reda zakazanih skupova.

– Zasad nema ni govora o tome da će se razgovarati o bezbednosti, povodom ovih nereda. Za doručkom razgovarao sam sa predstavnicima Organizacionog komiteta Olimpijskih igara koji smatraju da je situacija više eskalirala u medijima nego u stvarnosti. Uglavnom, nisu zabrinuti i zasad je sigurno da ćemo u obilaske olimpijskih objekata ići mimo zona u kojima je došlo do nereda – rekao je juče u razgovoru telefonom dr Branislav Jevtić, šef olimpijske misije Srbije na Igrama na kojima će naši sportisti proslaviti 100 godina učešća na najvećim svetskim takmičenjima.

MOK ima poverenje u britanske vlasti

Njegove utiske nešto kasnije potvrdili su predstavnici britanske vlade, Londona i nacionalnog olimpijskog komiteta, dok Organizacioni komitet (LOCOG) nije se oglašavao. Zamenik premijera Nik Kleg izjavio je da su nemiri „potpuno neprihvatljivi”, ali i da neće uticati na pripreme za Olimpijske igre. Gradonačelnik Londona Boris Džonson je rekao da će grad „imati fantastične Igre bez obzira na to što se dešavalo prošle noći”.

Deril Sejbel, direktor komunikacija Britanske olimpijske asocijacije, tvrdi da sve pripreme teku prema planovima i da ono što se dešavalo proteklih dana „nije lice Londona već sveta u kojem živimo”...

Majk Adams, portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), preneo je novinarima da čelnici olimpijskog pokreta nisu zabrinuti za Igre u Londonu, koje će početi 27. jula iduće godine.

„Bezbednost na Olimpijskim igrama je najveći prioritet za MOK. Za nju su direktno odgovorne lokalne vlasti koje najbolje znaju koje su mere prikladne i dovoljne. Mi smo sigurni da će one obaviti dobro svoj posao u ovoj oblasti” izjavio je Adams u ime MOK.

A, zaista, u delovima Londona u kojima se nalaze olimpijska borilišta nije bilo nereda. Talasi protesta i nasilja, mada su se proširili Engleskom i stigli čak i do Birmingema, Bristola i Liverpula, nisu se približili Olimpijskom parku u istočnom Londonu, u kojem se nalazi najveći broj olimpijskih borilišta, na manje od 6,5 kilometara, a ni u delovima britanske prestonice u kojima se nalaze ostala borilišta, kao što su Vembli (fudbal), Vimbldon (tenis), Hajd park (triatlon) ili Hors gard parejd (odbojka na plaži) nije bilo nikakvih nemira.

– Englezi su, sudeći prema jutrošnjim novinama, više zabrinuti za sutrašnju fudbalsku utakmicu Engleska – Holandija na Vembliju – rekao je juče Branislav Jevtić, a da vlasti još ne vladaju situacijom potvrđeno je saopštenjem Fudbalske asocijacije Engleske.

Posle sastanka sa predstavnicima policije Fudbalska asocijacija Engleske, nadovezujući se na prethodnu odluku da se se odlože jučerašnji susreti Kupa ligaša (Karling kup) Čarlton – Riding, Vest Hem – Alderšot, Kristal palas – Krouli taun i Bristol siti – Svindon, otkazala je prijateljsko odmeravanje snaga sa Holandijom na Vembliju.

Fudbal – ne, kriket - da

Direktor engleske reprezentacije Adrijan Bejvington napisao je na Tviteru da je „razočaravajuće što je utakmica otkazana, ali da je to odlučeno posle veoma dobre komunikacije sa londonskom policijom i gradskom vladom”, a Vidićev saigrač iz Mančester junajteda i reprezentatiovac Engleske Rio Ferdinand je pohvalio ovu odluku: „Ko želi da gleda fudbal kad se naša zemlja nalazi u previranju”.

Bert van Ostven, izvršni direktor Fudbalskog saveza Holandije nije želeo da komentariše odluku o otkazivanju utakmice. Nemilu situaciju objasnio je kratko: „Policija u Londonu nije mogla da garantuje bezbednost našim igračima i našim navijačima”.

Opravdan strah da okupljanje fudbalskih navijača može da donese nova nasilja ne važi za druge sportove. Policija u Birmingemu, u kojem je prekjuče došlo do nereda, dala je dozvolu da se danas na Edžbastonu odigra treći javni trening meč Engleske i Indije u kriketu. Očigledno, nije reč o istim „navijačima”, a sigurno je da ni oni koji su nabavili ulaznice za olimpijska nadmetanja u Londonu nemaju na pameti izazivanje nereda. Olimpijski pokret ne pamti bilo kakvo navijačko nasilje.

Sasvim drugačija situacija je s nasiljem politike nad Olimpijskim igrama, od kojih je – ako se izuzmu bojkoti igara u Montrealu 1976, Moskvi 1980. i Los Anđelesu 1984. – najdrastičnije ono koje se zbilo u Meksiko Sitiju 2. oktobra 1968, kada je deset dana pre početka Igara na Trgu tri kulture vojska u krvi ugušila studentske proteste. Olimpijski izveštači, koji su zajedno sa sportistima već bili u Meksiku, izveštavali su o više stotina mrtvih.

Ipak, ovaj događaj koji ni do danas nije potpuno rasvetljen (dokumentovana je pogibija „samo” 44 demonstranta), kao ni upad terorista Crnog septembra u Olimpijsko selo u Minhenu 1972. i ubistvo 11 izraelskih sportista i trenera, nisu sprečili održavanje Igara...

Živko Baljkas

-----------------------------------------------------------

Jevtić čeka naše košarkaše

Šef naše Olimpijske misije dr Branislav Jevtić ostaće u Londonu i po završetku serije sastanaka sa domaćinima Igara i obilaska objekata.

– U Olimpijskom parku, u novoj košarkaškoj areni, od 16. do 21. avgusta održaće se predolimpijski pozivni turnir na kojem će učestvovati i naši košarkaši. Ostaću u Londonu da ih dočekam i da bismo se na licu mesta dogovorili o detaljima njihovog boravka za vreme Igara – rekao je šef naše olimpijske misije, a činjenica da domaćini ne razmišljaju o otkazivanju turnira svedoči o uverenju da će situacija uskoro biti pod kontrolom.

Na turniru pored naših košarkaša i domaćina učestvuju i reprezentacije Australije, Kine, Francuske i Hrvatske, a Srbija prvi meč igra u utorak 16. avgusta protiv Hrvatske.

objavljeno: 10.08.2011
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.