Izvor: Blic, 03.Dec.2009, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Las Palmas, Valjekano i pet švajcarskih klubova pod istragom

Španski fudbalski drugoligaši Las Palmas i Rajo Valjekano, kao i sedmorica profesionalnih igrača, pod istragom su zbog nedozvoljenog klađenja, dok je švajcarsko tužilaštvo saopštilo da je pet domaćih klubova pod istragom u sklopu jednog od najvećeg skandala o korupciji i nameštanju utakmica u evropskom fudbalu.



"Španska fudbalska federacija (RFEF) otvorila je istragu protiv Las Palmasa i Rajo Valjekana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i igrača koji su se kladili na utakmice u kojima su učestvovali", precizirano je na sajtu Las Palmasa.

Pomenuta su imena golmana Havijera Lopesa Valjeha, koji brani za Saragosu, i igrača Rajo Valjekana Pitija. Dok Saragosa nije imala komentar, uprava Rajo Valjekana je potvrdila da je protiv njihovog kluba pokrenuta istraga.

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je danas da je pet domaćih klubova pod istragom. U saopštenju se navodi da su pod istragom drugoligaški klubovi Tun, Gosau, Vil 1990, Šafhauzen i trećeligaški Friburg. Ispituju se utakmice drugog dela šampionata u sezoni 2008-2009. i prvog dela prvenstva u tekućoj sezoni. Fudbalski savez Švajcarske saopštio je da je pod istragom ukupno 17 utakmica.

Prošlog meseca nemačke vlasti su otkrile najveću aferu sa nameštanjem mečeva do sada u evropskom fudbalu.

Zbog sumnje da su organiizovano nameštali utakmice u devet evropskih liga uhapšeno je 15 osoba u Nemačkoj, a dve u Svajcarskoj. Navodi se da je ta kriminalna grupa potkupljivanjem sudija, igrača i zvaničnih lica zaradila najmanje deset miliona evra i da je to, prema nekim procenama, samo vrh "ledenog brega".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.