Laković: Italijani su doprineli neredima

Izvor: Sportski Žurnal, 14.Okt.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laković: Italijani su doprineli neredima

Đenova će, na žalost, biti upamćena kao crna tačka srpskog fudbala. Srbija će utakmicu protiv Italije izgubiti službenim rezultatom 0:3. To je u ovom trenutku najmanja muka. Fudbalski savez Srbije platiće ceh svega onoga što se godinama unazad događa na ulicama Beograda.
- Pored srpskog fudbala u Đenovi je napadnuta i srpska država – >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << rekao je Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije. – Ovo je žestok udar na sve nas. Žao mi je zbog svega što se dogodilo, ne samo u Đenovi.
Italijanski mediji događaje na stadionu „Luiđi Feraris“ odmah su povezali sa neredima koji su tri dana ranije pratili Paradu ponosa održanu u Beogradu. Zoran Laković se uzdržava od povezivanja ova dva događaja, ali kaže da su, kao i za nerede u srpskom glavnom gradu, postojali nagoveštaji skandala viđenog u Đenovi.
- Pratili su nas problemi od dolaska u Đenovu. Imali smo nagoveštaje da će nešto da se dogodi, na žalost dogodilo se mnogo više od onoga što smo očekivali.
Generalni sekretar FSS kaže da su predstavnicima italijanskog saveza, članovima UEFA i đenovljanskoj policiji dostavljene informacije o mogućim neredima i da su zbog toga članovi naše kuće fudbala očekivali bolju reakciju organizatora utakmice.
- Na redovnom tehničkom sastanku upozorio sam delegata, predstavnike FS Italije i policiju da će u Đenovu doputovati grupa navijača s namerom da izazove incidente. Naše informacije bile su tačne, ostavili smo domaćinima da s njima dalje raspolažu. Bili smo iznenađeni kad smo za obezbeđenje dobili dva policajca, dok smo na dan utakmice dobili još jedno vozilo za pratnju našeg autobusa. Tako slabašno obezbeđenje nije moglo da nas odbrani od 40 huligana.
Laković ne traži reči kojima će opravdati pir srpskih huligana, ali smatra da su neredi mogli biti sprečeni boljom intervencijom italijanske policije.
- Fudbalski savez Italije mora debelo da obrazloži organizaciju utakmice. Sve smo uradili što smo mogli da im dostavimo precizne informacije o mogućim incidentima. Postojali su nagoveštaji da će ovako nešto da se dogodi. Italijani su organizacijom utakmice doprineli neredima.
Po zvaničnim dokumentima, utakmica je prekinuta odlukom sudije Krega Tomsona koji je procenio da igrači na terenu nisu bezbedni. Na potezu je UEFA. Oba saveza dostaviće Disciplinskoj komisiji svoje viđenje događaja na stadionu u Đenovi. Laković ne očekuje brz odgovor UEFA, obzirom da se sledeće utakmice u kvalifikacijama za PE igraju tek u martu.
- UEFA će pokrenuti istragu. Kazaćemo šta imamo. Ne opravdavamo ponašanje navijača, ali imamo šta da kažemo o organizaciju utakmice. Disciplinska komisija će proceniti težinu prekršaja. Ne bih da najavljujem moguću kaznu. To je u domenu UEFA – rekao je Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.
 Mihajlo Todić

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.