Izvor: MozzartSport.com, 11.Mar.2021, 00:53

Kraj ere Mesija i Ronalda, svetski fudbal je spreman za nove vladare

Posle 10 godina nećemo gledati Argentinca ili Portugalca u četvrtfinalu Lige šampiona

Sve više se priča o toj novoj eri u elitnom evropskom fudbalu. Tačnije, o silasku dugogodišnjih vladara Lea Mesija i Kristijana Ronalda sa trona.

Večeras je to na neki način potvrđeno i zvaničnim podatkom. Prvi put posle 2010. godine i 10 uzastopnih sezona, u četvrtfinalu Lige šampiona neće biti ni Ronalda, ni Mesija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Ronaldo je u Ligi šampiona debitovao u sezoni 2003/04 sa Mančester Junajtedom i ispao je u osmini finala. I u naredne dve godine je ispadao pre četvrfinala, da bi potom svezao dva finala i jedno polufinale, a pride je osvojio i titulu. Otišao je u Real i u prvoj sezoni ispao u osmini finala od Liona, a od tada je sa Kraljevićima vezao osam sezona u kojima je igrao makar polufinale. Osvojio je čak četiri titule u tih osam godina. Prešao je u Juventus sa kojim je prve sezone ispao u četvrtfinalu od Ajaksa, a onda su dve sezone zaredom ispadali od skromnijih timova poput Liona i Porta.

Mesi je odiseju u Ligi šampiona počeo u sezoni 2004/05 i ispao u osmini finala od Čelsija u onom čuvenom dvomeču. U drugoj sezoni je osvojio titulu, u trećoj ispao od Liverpula u osmini finala. I od tada je 13 sezona zaredom sa Barsom dolazio do četvrtfinala. Sve do večeras. Osvojio je tri titule u tih 13 sezona, po pet puta je ispadao u polufinalima i četvrtfinalima. Večeras je i njegovoj seriji došao kraj.

Mesijevih 13 sezona zaredom sa makar četvrtfinalem je rekord Lige šampiona. Ronaldo ih je imao najviše devet zaredom. U prethodnih 15 sezona, Mesi i Ronaldo su zajedno osvojili čak devet titula, a u tih šest u kojima nisu je šampion uvek bio jedan od timova koji su eliminisali Mesijevu ili Ronaldovu ekipu. Imali su 14 sezona zaredom do prošle u kojima je jedan od njih igrao makar u polufinalu. Nikada nijedan tim nije uspeo u istoj sezoni da eliminiše i Mesija, i Ronalda. Videćemo da li će PSŽ ili Porto to uspeti ove sezone.

Ali evidentno je da jednoj eri dolazi kraj ili je već došao. Ronaldo ima 36 godina, Mesi će na leto napuniti 34. Ostala im je još poneka sezona, a deluje da više nisu sposobni da sami vuku svoje timove do kraja kao što je to nekad bio slučaj. Biologija čini svoje.

Stižu mlađi naslednici, a dvojica najinteresantnijih – Mbape i Haland – će ove sezone igrati u četvrtfinalu Lige šampiona. Možda je vreme za nove kraljeve svetskog fudbala...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Liga Šampiona

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.