Kostarikanci sa tri šampiona

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostarikanci sa tri šampiona

Od tri svetska prvaka, koji su zajedno sedam puta osvajali trofej, jedan sigurno neće preživeti „grupu smrti”, pa će 20. mundijal završiti nakon samo deset dana. – Italija favorit, a Engleska i Urugvaj za drugo mesto

S tri svetska prvaka, koji zajedno imaju sedam titula i koji su i sada među deset najboljih na Fifinoj rang listi D grupa se s punim pravom naziva „grupa smrti”. Žreb je bio nemilosrdan i smestio planetarne fudbalske divove u istu grupu, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da će jedan od njih nakon samo deset takmičarskih dana sigurno završiti 20. mundijal. Na jednoj strani Suarez, Kavani i Forlan, na drugoj Runi, Džerard i Lampard, a na trećoj Pirlo, Baloteli i Bufon.

Dvostruki šampion Urugvaj je ušao u ovu grupu iz prvog šešira. Pored trijumfa na Prvom svetskom prvenstvu 1930. kod kuće, slavio je i dve decenije kasnije u Brazilu. Uz to je još tri puta igrao u polufinalu, ali je morao da se zadovolji najslabijim četvrtim mestom (1954, 1970. i 2010). Na „Zbirnoj tabeli“ svih nadmetanja je deveti, a na Fifinoj listi sedmi. Svoje 12. učešće na mundijalima obezbedio je „na mala vrata“. Bio je na sredini tabele južnoameričkih kvalifikacija, pa je morao u međukontinentalni baraž u kojem je lako izbacio Jordan (5:0 u gostima i 0:0 kod kuće).

Iskusni selektor zvaničnog prvaka Južne Amerike (ukupno 15 puta) i dvostrukog olimpijskog pobednika Oskar Tabarez (67) ima na raspolaganju veliki broj zvezda, ali mu grdnu glavobolju zadaje oporavak nakon operacije meniskusa prve vedete Luisa Suareza. Njegovi izabranici su procenjeni na skoro 218 miliona evra. Zanimljivo je da na tržištu najviše vredi Edinson Kavani 60 miliona, ispred Suareza (52), a da je poslednji na listi golman Rodrigo Munjoz – 525.000 evra.

„Urusi“ su u međusobnim duelima bolji od svih rivala u grupi, a jedino nikada nisu izgubili samo od Kostarike.

Ako se sudi na osnovu pređašnjeg učinka Italija je najbolja i prvi favorit u „grupi smrti“. Ovo će joj biti 18. učešće. Do sada je četiri puta osvajala pehar i zlatnu medalju, dva puta srebrnu i jednom bronzanu. Izostala je samo 1930. i 1958. Na „Zbirnoj listi“ mundijala je treća, a na Fifinoj deveta. Do Brazila je stigla kao pobednik B grupe evropskih kvalifikacija, bez poraza u duelima s Danskom, Češkom, Bugarskom, Jermenijom i Maltom. Zajedno s Holandijom prva je izvadila vizu za ovaj finalni turnir.

Čezare Prandeli (56), koji je posle Južne Afrike nasledio Marčela Lipija, morao je da se odrekne Rikarda Montoliva (prelom noge) i da se zahvali: Andrei Ranokiji, Kristijanu Mađu, Domeniku Krišitu, Emanueleu Đakeriniju, Đuzepeu Rosiju, Matiji Destru, Sebastijanu Đovinku...

„Azuri” vrede 323 miliona evra. Mario Baloteli je prvi sa 30 miliona, a Mateo Darmijan poslednji sa 4,5. U 24 međusobnih susreta s „gordim albionom“ imaju pobedu više (9:8), iako su dali tri gola manje (27:30). Kostariku su savladali u jedinom dosadašnjem meču.

Englezi su na svakom takmičenju u najužem krugu favorita, mada su samo 1966. kod kuće osvojili titulu i još samo 1990. igrali u polufinalu i bili četvrti. Ovo im je 14. učešće. U Južnoj Africi su bili 13, sa samo tri data gola, dok su na četiri utakmice pet puta vadili loptu iz svoje mreže. Na „Zbirnoj tabeli” su šesti, a na Fifinoj rang listi deseti.

Plasman na Svetsko prvenstvo obezbedili su kao pobednici H grupe evropske kvalifikacione zone i to tek pobedama u poslednjim kolima na domaćem terenu protiv Crnogoraca (4:1) i Poljaka (2:0). Nisu poraženi u susretima sa Ukrajinom, Crnom Gorom, Poljskom, Moldavijom i San Marinom.

Selektor Roj Hodžson (66) među putnike u Brazil nije uvrstio: Ešlija Kola, Majkla Kerika, Toma Kleverlija, Ešlija Janga, Džermajna Defoa, Endija Kerola, kao i duže vremena povređenog Tea Volkota.

Sastav Engleske procenjen je na 334 miliona evra. Najviše vredi Vejn Runi – 45 miliona, a najmanje vremešni Frenk Lampard – samo dva. Od oba velika supranika u grupi „gordi albion“ je slabiji, dok sa Kostarikom nije igrao.

Kostarika je apsolutni autsajder među ovim fudbalskim kolosima. Na „Zbirnoj tabeli“ je 45, a na Fifinoj listi „tek“ 28. Realno, male su šanse da ponovi čudo od pre skoro četvrt veka, kada je u Italiji šokirala Škote (1:0) i Šveđane (2:1), pa je i pored minimalnog poraza od Brazila (0:1) ušla u osminu finala, gde ju je zaustavila Čehoslovačka (1:4). Nije prošla grupu 2002, iako je imala četiri boda kao i Turska s kojom je remizirala (1:1). Savladala je Kinu (2:0), ali je koban bio novi neuspeh u duelu s Brazilom (2:5). Najslabiji učinak imala je u Nemačkoj 2006. Izgubila je od domaćina (4:2), Ekvadora (3:0) i Poljske (2:1), pa je završila na pretposlednjem 31. stepeniku, iza Togoa, a ispred Srbije i Crne Gore, uz koje jedina nije osvojila ni jedan bod.

Do svog četvrtog mundijala došla je kao drugoplasirana reprezentacija Konkakaf zone. „Tikosi“, koje s klupe predvodi Kolumbijac Horhe Luis Pinto (61), su procenjeni na samo 29,3 miliona evra. Najskuplji je napadač holandskog PSV-a Brajan Ruiz – osam miliona, dok golman Danijel Kambronero, defanzivac Džoni Akosta i napadač Rendal Brines „koštaju“ po 250.000 evra.

U kladionici „Vilijam Hil“ kvota da Kostarikanci postanu šampioni sveta je 2501. Zanimljivo je da ona predviđa da će „azuri“ biti prvi, „tikosi“ poslednji, a da su šanse „gordog albiona“ i „Urusa“ da prežive „grupu smrti“ podjednake. U njihovom međusobnom duelu blaga prednost data je Urugvajcima.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 11.06.2014
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.