Ko to tamo peva Tompsona?

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jul.2020, 11:57

Ko to tamo peva Tompsona?

U Nemačkoj se digla prašina oko kratkog videa na kojem se vidi kapiten nemačke fudbalske reprezentacije, Manuel Nojer kako peva jednu Tompsonovu pesmu. No, mnogi Nojera uzimaju u zaštitu.

Nemački mediji su s popriličnim žarom pratili uzbuđenje oko videa na kojem golman i kapiten nemačke fudbalske reprezentacije Manuel Nojer peva pesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Tompsona.

"Dva minuta života"

Komentator privatne TV stanice n-tv >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << smatra da je buka koja se digla oko Nojera preterana. A posebno preteranim smatra optužbe po kojima je nemački golman rasista. "Naravno da se Manuel Nojer sada može kritikovati za ono što je učinio. I isto tako bi se trebalo zapitati da li je on i u kojem obimu, znao čiju to pesmu tamo peva. No, treba li ga zbog toga odmah označiti kao rasistu? Treba li zaista odmah otvarati tu specijalnu fioku? Da li je pravedno čoveka svesti na dva minuta života", pita se n-tv i primećuje kako pomenuti video Nojer nije sam postavio na Internet i da je u trenutku dok je pevao spornu pesmu bio u uverenju da se nalazi u "zaštićenom prostoru".

Da li je znao šta peva?

Dnevnik Tagescajtung (taz) takođe uzima u zaštitu Nojera zbog toga što je u opuštenom raspoloženju "glasno pevao" neke pesme i primećuje da je čak i nemačka kancelarka već jednom u Hrvatskoj tapšala uz intoniranje sporne pesme, koja bi se u delovima mogla shvatiti kao slavljenje teritorijalnih pretenzija Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. "Ako želite da idete na sigurno, i tapšanje i urlanje samo po sebi smatrate sumnjivim, onda je najbolje da se jednostavno od toga suzdržite.

Pročitajte i: Domoljublje za sve?

Ali, kad jedan fudbaler peva ono što pevaju njegovi prijatelji na jednom stranom jeziku i ako ne zna šta se pod tim misli kada se pominje Neretva i Herceg-Bosna, onda to samo po sebi ne smatram nepristojnim. To što se neko poput Tompsona u Hrvatskoj slavi kao super junak, to je hrvatski problem. Nojer tu zaista nije kriv. Jedino ako je tačno znao što čini. Tek tada bi ovaj slučaj mogao da postane zanimljiv", zaključuje taz. Na upit dnevnika Bild, menedžment Manuela Nojera je naglasio kako Nojer "ne govori hrvatski".

Nepotrebna kontroverza

Špigel onlajn pominje pevača Marka Perkovića Tompsona u kontekstu zabrana njegovih koncerata na Zapadu i spornog teksta pesme koju je Nojer pevao na odmoru u Hrvatskoj. Špigel kao Nojerovu vezu sa Hrvatskom pominje Tonija Topalovića, trenera golmana Bajerna, ličnog Nojerovog prijatelja još iz perioda kad su obojica živeli u Gelzenkirhenu i koji se takođe nalazi na video snimku. Nakon detaljne analize veze sa Tompsonom i njegove percepcije u hrvatskom društvu Špigel izražava čuđenje što je Nojer upao u ovakvu bespotrebnu kontroverzu.

"U svojoj dosadašnjoj karijeri Nojer nije upao u oči kao osoba s desnim stavovima. No, uprkos tome ovaj slučaj baca senku na njega i nemački fudbal koji on kao kapiten reprezentacije predstavlja. Nemački fudbalski savez se angažuje (i to čak i sopstvenom nagradom nazvanom po, u Aušvicu ubijenom, fudbaleru Julijusu Hiršu) protiv antisemitizma. Nojer je sada pevao pesmu jednog pevača koji upotrebljava simbole grupacije koje je u Drugom svetskom ratu ubijala Jevreje", zaključuje Špigel onlajn.

Priredio Nenad Krajcer

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.