Izvor: MozzartSport.com, 22.Jun.2021, 09:30

Kažem moderni fudbalski plejmejker, a mislim Kevin De Brujne

Belgijanac maestralnom igrom protiv Danske i Finske potvrdio lasu

Pobedom nad Finskom (2:0) Belgija je overila plasman u osminu finala sa čela Grupe B i pridružila se Italiji i Holandiji u društvu reprezentacija koje su do najboljih 16 Starog kontinenta stigle uz stoprocentan učinak. Trijumf nad Rusijom na premijeri najavio je rasplet čiji smo bili svedoci, međutim dueli sa Danskom i Finskom naterali su izabranike Roberta Martineza da ulože znatno veći napor nego >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << što se na prvu očekivalo da će biti potrebno. Ipak, da Crveni đavoli relativno rutinski preskoče i naredne dve prepreke pobrinuop se Kevin de Brujne igrom koja bi prilikom ozbiljnih analiza mogla da se prikazuje kao definicija savremenog fudbalskog plejmejkera.

Aritekta igre Belgijanaca u susretu sa Danskom režirao je preokret i potvrdio da, čak i u timu sa razigranim Romeluom Lukakuom, Akselom Vicelom, uvek opasnom braćom Azar, Jurijem Tilmansom iza kojeg je odlična sezona, i ostalim zvezdama nacionalnog tima, samo on ima moć da ekipu ravnopravnu ili inferiornu u odnosu na rivala, pretvori u mašinu za mlevenje mesa. Tek devet minuta na terenu zvezdi Mančester Sitija bilo je potrebno da spoji sa golom Torgana Azara i režira izjednačenje, a već u 70. minutu golom za preokret ukrasio je susret. Nije bila tajna ni pre utakmice u kojoj je svo nadahnuće pretočio u tri boda da De Brujne predstavlja igrača u čijim su rukama svi konci igre Belgijanaca. Zasluženo, usledili su komplimenti, analize igre lucidnog kreatora i konstatacija da je u aktuelnom momentu daleko najbolji fudbalski projektant kojeg publika ima priliku da gleda.

Sjajno izdanje vezista je ponovio i u susretu sa Finskom, kontinuitetom po ko zna koji put potvrdivši klasu. Za razliku od disciplinovanog izdanja u drugom kolu, završnicu grupne faze Crveni đavoli su dočekali rasterećeno, a tečna igra upravo najviše je prijala najkreativnijem u Martinezobvim redovima čije su teledirigovane lopte obeležile završnicu utakmice.

Izvanredna asistencija za Lukakua, čiji je gol poništen zbog ofsajda jedva vidljivog i uz pomoć modernih tehnologija, nagovestila je da zvezda Sitija i Belgije nema nameru da borbene Fince nagradi bodom. Iako je i remi bio prihvatljiv ishod za tim Toberta Martineza, upravo De Brujne je bio najodlučniji u nameri da rivalu nanese drugi poraz i ostavi ga da u neizvesnosti čeka šansu da se u osminu finala eventualno plasira sa treće pozicije.

Precizno izveden korner u 74. minutu je znatno olakšao posao Vermalenu, te je iskusni štoper u svom stilu loptu De Brujnea neodbranjivo poslao ka mreži Hradeckog. Slomljeni Finci nisu naišli na milost fenomenalnog veziste ni posle vodećeg gola Belgije, a sve nade potopio im je novom majstorijom, spojivši sa golom Lukakua u 81. minutu.

Nova odlična partija premijerligaške zvezde potvrdila je da bi Belgija upravo na krilima njegove inspiracije mogla da dosanja san dug 41 godinu i stigne do medalje na kontinentalniom prvenstvu čime bi ujedno i potvrdila kontinuitet posle trećeg mesta na svetskoj smotri u Rusiji 2018. godine. Naredni korak Crveni đavoli će pokušati da naprave 27. juna u Sevilji kada će ukrstiti koplja sa jednom od trećeplasiranih reprezentacija iz grupne faze, a potom ih očekuje eventuani susret sa boljim iz duela Italije i Austrije, međutim pre narednih izazova predstoji im zaslužena paza.

"Imamo šest dana do sledeće utakmice. Dovoljno je vremena za oporavak te je bilo važno da Vicel Azar i ja upišemo dovoljno minuta. Sve je bilo u redu, baš kao i protiv Danske. Imali smo momente u kojima smo mogli da budemo bilji, ali i odličnih perioda. Bilo je teško u prvom delu igre, ali smo potom stvorili prostor i razigrali se. Sledi osmina finala u kojoj želimo da nastavimo istim ritmom, nismo radili na ovome da bismo sad stali", rakao je De Brujne.

Dominantnu vladavinu terenom De Brujnea na najbolji način potvrdila je statistika s obzirom na to da je utakmicu završio sa 107 dodavanja od kojih je čak sedam ponelo epitet ključnih, pa je sa razlogom pobrao glavne zasluge za novu pobedu, 10. u poslednjih 12 susreta. Sjajnu igru veziste istakao je i Kevin Defur, nekadašnji reprezentativac Belgije dodavši ipak da igrač prvaka Engleske nije na svom maksimumu.

"De Brujne nije pružio nenadmašnu igru, ali je bio dobar. Mislim da bi svi u Belgiji trebali da se ugledaju na njega", izjvaio je bivši igrač, sada fudbalski analitičar.

I istina je, Kevin je u grupnoj fazi stidljivo pokazao tek deo igračkih valiteta, ostavivši nas da se pitamo: Šta sve može Belgija ako De Brujne pruži "nenadmašnu igru".

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.