Kavani dobio slabu utehu za negrita!

Izvor: Sportske.net, 07.Jan.2021, 17:56

Kavani dobio slabu utehu za "negrita"!

FA razumela Urugvajca, ali kaznu nije promenila.

Fudbalski savez Engleske (FA) zaključio je da fudbaler Mančester junajteda Edinson Kavani nije rasista i da nije znao da su reči koje je naveo da maternjem jeziku uvredljive i potvrdio je suspenziju od tri utakmice.

Kavani je početkom oktobra iz Pari Sen Žermena prešao u Mančester >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << junajted, a u novembru je posle utakmice sa Sautemptonom, u kojoj je sa dva gola doneo pobedu Junajtedu (3:2), na društvenim mrežama upotrebio španski izraz za crnce, kada je kao odgovor prijatelju napisao "Gracias negrito".

FA je taj prekršaj okarakterisao kao teži, suspendovao je Urugvajca na tri utakmice i kaznio ga sa 100.000 funti.

Kavani je rekao da je to bio izraz naklonosti prema prijatelju i da nije znao da će se drugačije protumačiti pritom se izvinivši ako je nekoga uvredio, ali je rekao da se ne slaže sa kaznom.

"Komisija je bila zadovoljna što je fudbaler odgovorio na poruku u znak poštovanja i zahvalnosti prema prijatelju iz Urugvaja i što nije imao nameru da to bude rasistički ili uvredljivo ni za prijatelja, ni za druge koji čitaju taj sadržaj u objavi na Instagramu", navodi se u saopštenju tročlane komisije FA.

"Takav zaključak potkrepljen je svim raspoloživim dokazima relevantnim za okolnosti u kojima je poruka napisana, uzimajući u obzir karakter i odgovor fudbalera. Međutim, nije dovoljno da fudbaler jednostavno nije imao takvu nameru", dodaje se u saopštenju.

FA tvrdi da bi gledalac engleske fudbalske Premijer lige razumljivo zaključio da su upotrebljene reči "rasno uvredljive".

Medjutim, FA je prihvatio da Kavani "nije bio dovoljno izložen jeziku i kulturi zemlje da bi shvatio da reči koje su na njegovom maternjem jeziku bile izraz naklonosti, u ovoj zemlji nesumnjivo uvredljive".

FA je izrazila iznenađenje u vezi sa nedostatkom obuke o nastupu u medijima za novog igrača koji ne govori engleski jezik, "da bi bio u boljem položaju da razume kulturne razlike koje bi mogle napraviti probleme stranom igraču koji postavlja informacije na društvenim mrežama".

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.