Kandidati za „Zlatnu loptu”

Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za „Zlatnu loptu”

CIRIH – Na spisku kandidata za nagradu za najboljeg fudbalera godine nalazi se sedam reprezentativaca Španije, koja je letos pobedila na Svetskom prvenstvu.

Ovo priznanje zvaće se „Zlatna lopta” i ove godine će ga prvi put zajednički dodeliti časopis „Frans fudbal” i Svetska fudbalska federacija (Fifa), koja je ranije uručivala priznanje „Najbolji fudbaler godine”.

Spisak predvode četvorica fudbalera iz Barselone: Karlos Pujol, Andres Inijesta, David >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vilja, Ćavi Ernandez, a pored njih nalaze se i Iker Kasiljas, Ćabi Alonso i Sesk Fabregas.

„Zlatnu loptu” prošle godine osvojio je Argentinac Lionel Mesi, a 2008. to priznanje pripalo je Portugalcu Kristijanu Ronaldu.

Njih dvojica su i ove sezone među kandidatima za prestižnu nagradu, iako su imali nezapažene nastupe na Mundijalu.

Veliku konkurenciju imaće u tri igrača koji su prošle sezone bili odlični i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

Prvi je najbolji strelac evropskih klubova prošle sezone, Dijego Forlan iz Urugvaja, sa kojim je igrao polufinale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi i bio proglašen za najboljeg strelca turnira.

Holanđanin Vesli Snejder je u Južnoj Africi igrao finale, a sa Interom je osvojio titulu u Ligi šampiona.

Tu je i Nemac Tomas Miler, koji je sa minhenskim Bajernom igrao finale Lige šampiona, bio je proglašen za najboljeg mladog igrača Mundijala, a takođe je bio i najbolji strelac tog takmičenja.

Dobitnik priznanja iz 2007. Kaka, izostavljen je sa spiska na kome njegove Brazilce predstavljaju bekovi Danijel Alvesi Majkon, kao i golman Žulio Sezar.

Englesku Premijer ligu, zvanično najbolju na svetu, na spisku predstavljaju Fabregas, Didije Drogba iz Obale Slonovače i Asamoa Gijan iz Gane.

„Frans fudbal” „Zlatnu loptu” dodeljuje od 1956.

Pobednika će glasanjem izabrati kapiteni i selektori muških i ženskih reprezentacija širom sveta, kao i pozvani novinari.

Skraćeni spisak od trojice kandidata za nagradu biće saopšten 6. decembra, a pobednik 10. januara u Cirihu.

Tada će biti uručene i nagrada za najbolju fudbalerku sveta, a najveći kandidati su Brazilka Marta i Nemica Birgit Princ, koje su to priznanje dobijale u proteklih sedam sezona.

Prvi put će biti dodeljivana i priznanja za najboljeg trenera i u muškoj i ženskoj kategoriji.

Kandidati iz muškog fudbala su selektor Španije Visente del Boske, njegove kolege iz Holandije, Nemačke i Urugvaja, Bert van Marvejk, Joahim Lev i Oskar Tabarez, kao i treneri Čelzija Karlo Ančeloti, Barselone ĐozepGvardiola, Reala Žoze Morinjo, Bajerna Luj van Gal i Arsenala Arsen Venger.

Favoritkinje u ženskoj kategoriji je Maren Majnhart, koja je Nemačku predvodila do titule prvaka sveta za igračice uzrasta do 20 godina, kao i Albertin Montoja, trener Gol Prajda, šampiona SAD.

FIFA će na svečanosti u januaru u saradnji sa Udruženjem profesionalnih fudbalera FIFPro saopštiti i najbolji tim za prošlu godinu, kao i nagradu „Puškaš” za najlepši gol.

Spisak 23 kandidata za nagradu: Alonso (Španija), Alves (Brazil), Kasiljas (Španija), Kristijano Ronaldo (Portugalija), Drogba (Obala Slonovače), Eto (Kamerun), Fabregas (Španija), Forlan (Urugvaj), Gijan (Gana), Inijesta (Španija), Sezar (Brazil), Kloze (Nemačka), Lam (Nemačka), Majkon (Brazil), Mesi (Argentina), Miler (Nemačka), Ezil (Nemačka), Pujol (Španija), Roben (Holandija), Švajnštajger (Nemačka), Snejder (Holandija), Vilja (Španija), Ernandez (Španija).

Beta

objavljeno: 26/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.