Jermenija i Turska: Fudbal otvorio vrata dijalogu

Izvor: Blic, 06.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jermenija i Turska: Fudbal otvorio vrata dijalogu

Predsednici Turske i Jeremenije, Abdulah Gul i Serž Sarkisijan, danas su rekli u Jerevanu da dve zemlje dele "političku volju" za rešavanjem spornih pitanja u međusobnim odnosima nakon višegodišnjih tenzija.

"Mi imamo političku volju za rešavanje razlika između Turske i Jermenije. Nadam se da će ova poseta omogućiti poboljšanje naših odnosa", rekao je Gul na konfereniji za novinare nakon sastanka sa Sarkisijanom.

Sarkisijan je rekao da su Jeremenija i Turska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spremne da rešavaju sporna pitanja "kako ih ne bi ostavile budućim generacijama".

Predsednici Jermenije i Turske večeras će zajedno prisustvovati fudblaskom meču između Turske i Jermenije u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Sarkisijan je rekao i da ga je Gul pozvao da dođe u Tursku na revanš utakmicu Turska-Jermenija i ocenio da je "to dobar početak".

Poseta Gula je prva poseta jednog turskog predsednika Jermeniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine. Dve zemlje nisu imale diplomatske odnose zbog duboke razlike u stavu o masakru Jermena između 1915. i 1917. godine u Turskoj.

Jermenija smatra da taj masakr, počinjen za vreme Otomanske imperije, u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi predstavlja genocid, sa čime se slaže još jedan broj zemalja.

Turska odbacuje stav da je reč o genocidu i smatra da je stradalo 300.000 Jermena i najmanje isto toliko Turaka u sukobima koji su izbili kada su Jermeni poveli oružanu borbu kako bi stvorili nezavisnu jermensku državu.

Ankara je takođe 1993. zatvorila granicu sa Jeremijom da bi izrazila podršku Azerbejdžanu, koji je u sukobu sa Jermenijom oko Nagorno

Karabaha.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Turski predsednik u istorijskoj poseti Jermeniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Sep.2008

Predsednici Turske I Jeremenije, Abdulah Gul i Serž Sarkisijan, rekli su danas u jermenskoj prestonici Jerevanu da dve zemlje dele "političku volju" za rešavanjem spornih pitanja u međusobnim odnosima nakon višegodišnji ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.