Istine i zablude  o vežbanju

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istine i zablude o vežbanju

Poštedite sebe teretane jer je bolji način da sagorite kalorije brisanjem podova u vašoj kući, rezultati su poslednje studije sprovedene u Velikoj Britaniji. Za sat vremena pranja i brisanja podova možete sagoreti čak do 238 kalorija, koliko u sebi ima pola čokolade ili dve manje čaše vina.

Da biste ovoliko kalorija izgubili u teretani, potrebno je da provedete sat vremena na biciklu, čak sat vremena i deset minuta podižuću tegova, da sat vremena plešete ili pola sata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da igrate fudbal. Miloš Vujković, fitnes trener, za "Blic" otkriva istine i zablude o teretani.

Mnoge žene pred leto odlaze u teretanu kako bi skinule višak kilograma koji su nabacile tokom zime, ali mesec ili dva kasnije, icrpljene treningom, izađu iz teretane nezadovoljne svojim izgledom i nikad se više ne vrate u nju. Miloš Mika Vujković, fitnes trener iz "Corpore Wellness” centra, objašnjava zašto je to tako.

- Da biste izgubili višak kilograma u teretani, najvažnije je prvo promeniti režim ishrane. Ne mora to da bude ništa rigorozno i nikako neka od brzih dijeta sa interneta. Svačiji organizam je drugačiji, zato je najbolje otići kod lekara i početi medicinsku dijetu. Onda se počinje sa kardiotreningom sa ciljem da se sagori što veći broj kalorija. Mnoge žene i devojke dođu da bi smršale i očekuju rezultat posle samo nekoliko treninga. Postoje i mnoge zablude kada je teretana u pitanju, a mnoge stvari ljudi i ne znaju o treniranju. Zato je najbolje da ako ste početnik, vežbate uz nadzor edukovanog trenera - priča Vujković.

Pre početka treninga morate znati šta želite da postignete - manje kilograma, više kondicije ili zategnute mišiće, da bi vam trener uz pravilne savete o ishrani osmislio i pravi trening.

- Ne treba da verujete u sve što čujete - napominje Vujković i nabraja najčešće istine i zablude sa kojima se on susreo dok je radio.

Programi vežbi

U skladu sa rezultatima koje želite da postignete vežbajući u teretani, Vujković je sastavio mali program koji može da vam posluži kao vodič ako planirate da počnete sa vežbanjem.

Vežbe za zatezanje

Za zatezanje su najbolje izolacione vežbe. One tretiraju jednu mišićnu grupu ili samo deo mišića. Najčešće se rade u bodi-bilding programu, jer najviše povećavaju definisanost muskulature.

Za grudi:

Radite razvlačenje bučica ležeći na klupi (ravnoj, kosoj ili kontra kosoj). Za početak možete raditi osam do 12 ponavljanja, u tri serije. Pauze između serija ne treba da budu veće od dva minuta. Izolaciju grudnih mišića možete postići i na kros spravi.

Za trbušnjake:

Podizanje na kosoj klupi ravno gore ili u stranu sa rukama na potiljku.

Za zadnju ložu:

Za zatezanje zadnje lože najbolje su vežbe koje se izvode na spravi za sedeći ili ležeći nožni pregib.

Vežbe za mršavljenje:

Najbolji tip treninga ako želite da smršate jesu kružni treninzi, uz pomoć kojih ćete za relativno kratko vreme uspeti da se dovedete u formu. Ove vežbe se izvode sa vrlo malim pauzama, a uključuju što veći broj mišica koje vežbate ukrug. Vežbe ponavljajte od osam do 15 puta, a pauza neka ne bude veća od 15 sekundi.

Noge: Čučanj

Biceps: Naizmenični pregib bučicama

Stomak: Trbušnjaci po individualnom izboru

Vežbe za kondiciju

Za povećavanje kondicije najbolje su kardiovežbe. Njih možete izvoditi na trakama za trčanje ili vozeći bicikl.

SAVETI: Kako teretana utiče na zdravlje

Tri istine

Istina 1

- Moguće je smršati dizanjem tegova

Dizanje tegova u kombinaciji sa kardiotreningom pospešuje sagorevanje kalorija, pa samim tim i topljenje masnih naslaga.

Istina 2

- Istezanje pomaže u oblikovanju mišića

Na kraju treninga je važno raditi vežbe istezanja da bi se mišići opustili. Ali osim što ove vežbe opuštaju, one pomažu i u zatezanju mišića.

Istina 3

- Ne treba raditi istezanje pre treninga

Istezanje pre treninga nije dobro jer može da izazove povrede. Svaki trenig bi trebalo da počne na traci desetominutnim brzim hodanjem, da bi ste zagrejali mišiće.

Najčešće zablude

Zabluda 1

Od tegova rastu mišići

- Rad sa težinama, nevažno da li sa bučicama ili na spravi, zateže vaše mišiće ako radite sa manjim težinama više ponavljanja, ali vaši mišići od toga neće porasti.

Zabluda 2

Traka ubrzava metabolizam

- Kardioprogrami, kao što su trčanje na traci ili vožnja bicikla, ne ubrzava metabolizam, naprotiv, oni ga usporavaju. Metabolizam ubrzava podizanje tegova.

Zabluda 3

Trenirajte kad stignete

- Ovo je istina samo ukoliko se rekreirate. U kasno popodne temperatura tela je najviša, pa je ovo idealno doba dana za trening jer mišići su tada topli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.