Iranke će posle više od 40 godina moći da gledaju fudbal

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 23:51

Iranke će posle više od 40 godina moći da gledaju fudbal

Irankama će biti dozvoljeno da prisustvuju utakmicama muškog fudbalskog prvenstva, pošto im je to dugo bile zabranjeno uz retke izuzetke.

Tu vest je potvrdio predsednik Iranske fudbalske federacije Mehdi Tadž.

"Jedna od glavnih karakteristika ove sezone je to što će žene moći da uđu na stadione", rekao je Tadž na ceremoniji žreba.

Muško prvenstvo sa 16 ekipa trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da počne u avgustu.

Iran je više od 40 godina zabranjivao ženama da prisustvuju muškim fudbalskim utakmicama.

Sveštenstvo, koje igra glavnu ulogu u donošenju odluka u Iranu, smatra da žene treba da izbegavaju da budu u muškom društvu i da vide muškarce u sportskoj odeći, odnosno u šorcevima.

Ženama je u izuzetnim prilikama dozvoljeno da prisustvuju utakmici fudbalskog prvenstva.

Oko 4.000 Iranki moglo je u oktobru 2019. godine ; da prisustvuje kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. protiv Kambodže na stadionu Azadi u Teheranu, i to prvi put od Revolucije 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.