Infantino: Bogati da daju siromašnima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infantino: Bogati da daju siromašnima

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino pozvao je danas vodeće evropske fudbalske federacije da daju novac siromašnijim savezima u svetu iz svojih fondova koji su uvećani doprinosima iz Fife.

"Ako vam ne treba novac, dajte drugim federacijama širom sveta", rekao je Infantino u obraćanju na 40. kongresu Uefe u Budimpešti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Prema Infantinovom glavnom predizbornom obećanju, sve članice Fife trebalo bi da dobiju uvećana novčana sredstva. Infantino je u februaru izabran za novog predsednika Fife, a u predizbornoj kampanji obećao je da će svaka članica svetske kuće fudbala na četiri godine dobijati po pet miliona evra.

Do sada su članice Fife dobijale 2,05 miliona dolara u svakom četvorogodišnjem ciklusu. "Sa vrlo malo, mi možemo da postignemo mnogo", rekao je bivši generalni sekretar Uefe.

"Vi u Evropi, zajedno ćemo pokazati da možemo da promenimo stvari", dodao je Infantino. Između ostalih tačaka, na dnevnom redu kongresa biće i kandidatura Fudbalskog saveza Kosova za prijem u Uefu.

Statut Uefa predviđa da samo članica Ujedinjenih nacija može da postane i njena članica, ali do sada je Kosovo primljeno u brojne međunarodne sportske organizacije, među kojima i u Međunarodni olimpijski komitet.

Uefa održava kongres bez svog predsednika, pošto je Mišel Platini suspendovan na šest godina zbog finansijskih malverzacija. Platini i bivši predsednik Fife Sep Blater suspendovani su zbog "nelojalne isplate" jer je Švajcarac 2011. godine isplatio dva miliona dolara bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove koje je u ranijem periodu obavljao za Fifu. Infantino je rekao da mu je bila "čast" da radi s Platinijem.

Platini se žalio na suspenziju, a Uefa će 18. maja u Bazelu održati hitan sastanak Izvršnog komiteta, posle odluke Suda za sportsku arbitražu o Platinijevoj suspenziji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.