Izvor: MozzartSport.com, 03.Okt.2021, 10:51

Hvala ti što si nam pozlatio fudbal

Jedan od najatraktvnijih fudbalera svih vremena danas puni 40 godina...

Tanti auguri, Ibra! Italija čestita, cela planeta čestita. Zlatan Ibrahimović danas puni 40 godina.

Jedan od najvećih i najdugovečnijih fudbalskih asova 21. veka obeležio je detinjstvo više generacija. Igrao u devet klubova (Malme, Ajaks, Juventus, Inter, Barselona, Milan, Pari Sen Žermen, Mančester Junajted, LA Galaksi), u četiri od pet najjačih liga osvajao trofeje (Italija, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Španija, Engleska, Francuska; ukupno 33), postigao 565 golova što ga trenutno svrstava na treće mesto među aktivnim fudbalerima.

Ispred njega samo su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Onakav kakav je, specifično samozaljubljiv (mnogi će reći za potrebe marketinga), Ibra, razume se, nikome, pa ni dvojici najvećih igrača današnjice nikada nije priznao da su bolji od njega. Ustvari, samo je jednom, sa dečačkim zanosom, očima, takvo priznanje odao Zubi Ronaldu. Sećate se onog pogleda uoči Derbija dela Madonina?

Kadar od "milion dolara"...

Zlatan Ibrahimović udario je poseban pečat fudbalskoj igri. Malo ko će ga svrstati u najveće. A opet, nema čoveka koji neće uzdahnuti na pomen njegovog imena. I onda kreću prisećanja... Boc protiv Ređine u dresu Intera! Pamte li mlađi? Au, kakav lob! Po putanji lopte sliči onom Maradoninom protiv Zvezde na Marakani. A onaj iz mlađih dana, Breda u Amsterdamu? Solaža za sva vremena! Fudbalski pandan Džimiju Pejdžu. Pa slobodnjaci, pa škorpioni, pa sve one silne makazice i kao šlag na tortu majka svih makazica. To je onaj gol Englezima u Solni.

Raritetna umetnička dela. Neki od najlepših golova svih vremena.

Ne, takve golove nisu davali ni Mesi ni Ronaldo...

Oko Ibre i njegovog ponašanja, njegovog nastupa, uvek je bilo podela. I biće ih dokle god bude igrao. Ali oko fudbalskog umeća - nikada.

I zato možemo svi uglas: Hvala ti što si nam pozlatio fudbal.

Za mlađe da nešto nauče, za starije da obnove gradivo:

REKLI SU SPECIJALNO ZA OVU PRILIKU

Zvonimir Boban: "Bio je 24. decembar 2019. godine, 22.30. Sat i po do Božića. Zvoni mi mobilni telefon. Njegovo ime na displeju: "Čestitam, vratio si Ibrahimovića u Milan!" To je bio njegov način da najavi povratak. Nisam mogao da poželim lepši božićni poklon. Danas se pridružujem dugačkoj listi ljudi koji mu žele sve najbolje. Čitav svet fudbala mnogo duguje Zlatanu zbog njegove jedinstvenosti. Obeležio je poslednjih godinas. Njegovo ime i njegova priča pamtiće se večno. Fenomen. Na terenu i ban njega. Srećno, Zlatane!"

Roberto Mančini: "Najbolji način da ti čestitam rođendan jeste da ti se zahvalim. Hvala ti što si mi pomogao da osvojim neke od najvažnijih trofeja. I ne samo za onu Parmu i skudeto... Uvek smo se dobro slagali, nikad problem. Imao sam sreću da ti budem trener dok si bio na vrhuncu. Bio je to izvanredan trenutak za obojicu. Srećan sam što si i dalje na terenu i što igraš na tako visokom nivou. Žao mi je zbog te Zlatne lopte, zaslužio si je baš kao Mesi ili Ronaldo".

Siniša Mihajlović: "Prvi put kad smo se sreli razmenili smo uvrede do te mere da smo isključeni. Poslednji put kad smo se sreli pevali smo zajedno i veselili se. Od tog 20. aprila 2005. godine, kada sam došao u vašu svlačionicu da te tražim i prebijem (nisam te pronašao, ali mislio sam - "ovaj momak zaista ima muda"), do prethodnog festivala Sanremo kada si tražio da ti budem gost, prošlo je 16 godina. Morali smo prvo da se sukobimo da bismo uvideli da smo napravljeni od istog materijala: žilavi, samouvereni ljudi, ali pravedni. Vremenom sam shvatio da kao čovek vrediš više nego kao šampion. I još jednom sam to shvatio kad si me zvao dok sam bio u bolnici i nisi mogao da progovoriš zbog emocija. Pamtim da si mi rekao: Sini, pozovi bilo kad i dolazim, za tebe igram besplatno. Kako bih voleo da si u mom timu... Ali ipak je bilo ispravno što se vratio u Milano. Da tamo okončaš svoju epsku karijeru. Klasa, jedinstven na svetu. Najlepše želje najdraži prijatelju moj. Za lavove poput tebe vreme što prolazi ne računa se".

Havijer Zameti: "Hvala ti, Zlatane! Hvala na tom skudetu u Parmi. Svega se dobro sećam: utakmica je loše krenula, teren je bio težak, a onda si ušao ti. Znali smo da će pre ili kasnije postići gol. Pamtim posle zagrljaje u svlačionici sa Moratijem... Nezaboravno. Bio si veliki i kao saigrač i kao protivnik. Čak i na treningu. Srećan rođendan, Zlatane. Ti si bezvremenski šampion. Užvaj".

Fabio Kanavaro: "Srećno, prijatelju! Imaš 40 godina, ali i dalje izuzetno telo. Defanzivci te se još plaše. Ja ne... Sećaš se kad si došao u Juve? Na treningu sa mnom i sa Tiramom... Nisi mogao da prođeš. Ha-haaa! Bio si fasciniran Napuljem. I obećao sam ti da ću te odvesti. Mislim da je to bilo 2005. Ti i ja na vespi po uličicama mog grada - neprocenjivo. Čekam te kod kuće, prijatelju moj".

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.