Hladni fudbal

Izvor: Vostok.rs, 03.Mar.2011, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladni fudbal

03.03.2011. -

U martu u Rusiji startuje najduža sezona fudbalske prve lige. Ona će se odvijati u tri kruga i završiće se tek krajem maja 2012. godine. Tako će ruski šampionat preći na sistem jesen-proleće, što će omogućiti da se odredi šampion Rusije u fudbalu i isto vreme kad i u većini evropskih zemalja. Pristalici novog sistema govore da će ovaj prelaz omogućiti ruskim klubovima da psotanu svoji u Evropi. Protivnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ironično ističu: ispašće da je fudbal u Rusiji sada zimski vid sporta.

Da igraju u jeku mrazeva u decembru i januaru ruske fudbalere niko ne tera, žure da objasne nova pravila stručnjaci. U suštini, posle prelaska na sistem jesen-proleće izmeniće se samo redosled krugova. Ako je ranije šampionat zemlje startovao u martu, sada će biti u avgustu. A najodgovorniji finalni mečevi će se igrati ne na snežnim terenima u novembru, već krajem maja. Kalendar će se približavati zimi samo na nedelju-dve.

Prelazak na novi sistem podržali su vodeći klubovi ruske prve lige, koji stalno dospevaju u evropske klupske turnire. Sinhronizujemo rokove održavanja našeg prvenstva i evropskih, imaćemo jednake periode za transfer, biće nam lakše da nastupamo o Ligi šampiona, kaže sekretar za štampu fudbalskog kluba Spartak Leonid Trahtenberg.

Ići ćemo u korak sa Evropom, sa fudbalskim zemljama. I treba reći da će nam to omogućiti, kao recimo Engleskoj, Francuskoj, Portugaliji, Italiji, Španiji da plasiramo svoej sveže šampione i evropske kupove. Radi se o tome što se u aktualnom sistemu šampion Rusije određuje u Novembru. A turnir Lige šampiona je startovao u septembru naredne godine. Možete li da zamislite koliko je promena moglo da se desi u sastavu ovog tima, pa i na tabeli uopšte. Sada će se šampion određivati leti. I uskoro će on igrati u turniru Lige šampiona, a ostali timovi koji su zauzeli recimo četvrta, peta mesta, mogu da igraju u Ligi Evrope.

Modernizacija fudbalske infrastrukture jedan je od glavnih argumenata rukovodstva Ruskog fudbalskog saveza u korist prelaska na novi sistem. Sada će klubovi uporedo sa osnovnim stadionima sa prirodnom podlogom morati da prave rezervne veštačke terene. U nekim regionima ima smisla praviti zatvorene terene, gde će se igrati mečevi za vreme jakih mrazeva. Naša fudbalska infrastruktura će se preobraziti. Jer 2018. godine Rusija je domaćin svetskog fudbalskog prvenstva, kaže Leonid Trahtenberg.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.