Hidink na tepetu i turskog Parlamenta

Izvor: Politika, 13.Okt.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hidink na tepetu i turskog Parlamenta

Holanđanin se našao na „rafalnoj paljbi“ posle poraza od Azerbejdžana. – Crna Gora nastavila čaroliju u kvalifikacijama za fudbalski šampionat 2012 – bod na Vembliju ravan pobedi. – Derbi Holandija – Švedska se pretvorio u demonstraciju sile finaliste minulog Mundijala

Srbija se ponovo našla u epicentru pažnje kvalifikacija za fudbalsko prvenstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evrope u Poljskoj i Ukrajini 2012. Posle iznenađujućeg poraza od Estonije u sred Beograda prošlog petka ovoga puta njen meč s Italijom je prekinut zbog divljanja naših navijača. Skandal u u Đenovi bacio je u drugi plan kvalifikacije u kojima je bilo dosta zanimljivih utakmica i rezultata.

U našoj, C, grupi Slovenija je preživela gostovanje u Talinu pobedivši Estoniju minimalnim rezultatom. Sva tri boda gostima doneo je domaći igrač Sidorenkov autogolom u 66. minutu. Severna Irska se posle velikog remija u Belfastu s apsolutnim favoritom Italijom obrukla u Toftiru odigravši 1:1 s autsajderom naše grupe Farskim Ostrvima koja su tako osvojila prvi bod u ovim kvalifikacijama. Domaćin je došao u vođstvo golom Holsta u 60, a konačan rezultat postavio je Laferti 16 minuta kasnije.

Najveće iznenađenje se desilo u A grupi. Posle manje-više očekivanog poraza od Nemaca u prošlom kolu, Turska je pripredila pravi šok za svoje navijače izgubivši u Bakuu od Azerbejdžana. Gostima je presudio Sadigov koji je u 39. minutu postigao jedini pogodak na meču. Polufinalista prošlog Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj na dobrom je putu da se ne kvalifikuje na naredni šampionat Starog kontinenta, iako se izuzteno pojačao na klupi pošto ga od ovih kvalifikacija predvodi Gus Hidink, koji je ostavio prepoznatljiv pečat u svim reprezentacijama u kojima je radio pre Turske (Južna Koreja, Australija, Rusija).

Holanđanin se, prema očekivanjima, posle, kako je „podvučeno“ najtežeg poraza u istoriji turskog fudbala našao na „rafalnoj paljbi“ svih medija, a o njegovom angažmanu s Fudbalskim savezom bilo je reči čak i u Parlamentu. Tako je poslanik Demokratske stranke levice Hasan Erčelebi postavio pitanje u vezi ugovora s Hidinkom. S druge strane iskusni stručnjak se odmerenim izjavama branio koliko je god mogao.

„Nikada u karijeri nisam izgubio dve utakmice uzastopno. Ako je poraz u Berlinu bio očekivan, ovo što se desilo u Bakuu je veliko razočarenje. Uprkos svemu moramo da nastavimo dalje i siguran sam da za nas ove kvalifikacije nisu završena priča“ istakao je Hidink.

U ovoj grupi Nemci su slomili otpor Kazahstana u Astani tek u drugom poluvremenu. Golovima Klozea u 48, Gomeza u 76. i Podolskog u 85. „panceri“ su slavili s 3:0 i tako se usamili na čelu tabele s maksimalnih 12 bodova. U mini derbiju ove grupe Belgija i Austrija su u Briselu odigrali nerešeno 4:4 u meču punom uzbuđenja i preokreta. Golove za domaćina postigli su Vosen u 11, Felaini u 47, Ogunimi u 87. o Lomberts u 90, dok su strelci za goste bili Šimer u 14. i 62, Arnautović u 29 i Hranik u 90.

Crna Gora je nastavila svoju čaroliju u G grupi, ostavši uz Belorusiju iz D grupe, jedina reprezentacija u ovim u kvalifikacijama koja do sada nije primila gol (Belorusi imaju skor dve pobede i remija, a Crnogorci tri pobede i remi). Na prepunom Vembliju bez svojih zvezdi Jovetića i Vučinića odigrali su 0:0 sa glavnim favoritom grupe Engleskom, koja je doduše igrala znatno oslbaljena. Selektor Crnogoraca Hrvat Zlatko Kranjčar postavio je defanzivnu taktiku i uspeo u zamisli da se sa teškog gostovanja vrati neporažen. S druge strane Fabio Kapelo nije kalkulisao. Ofanzivnom igrom pokušao je da dođe i do treće pobede u kvalifikacijama. Englezi su konstantno napadali pre svega preko Runija, Berija i Džonsona ali Božovićeva mreža ostala je netaknuta.

„Mudrom igrom smo uštopovali Engleze, a remi na Vembliju je ravan pobedi, i to ne samo za Crnu Goru nego i za mnogo jače reprezentacije“ likovao je posle meča selektor gostiju Kranjčar.

U ovoj grupi odigran je još jedan meč. Švajcarska je u Bazelu savlada Vels s 4:1 i tako došla do prvih bodova.

Meč koji je poneo epitet derbija prekjučerašnjih okršaja za „vizu“ za šampionat 2012. pretvorio se u demonstraciju sile finaliste minulog Mundijala u Južnoj Africi. U E grupi Holandija je u Amsterdamu deklasirala Švedsku s 4:1, nanevši joj tako prvi poraz u kvalifikacijama. Po dva gola za domaćin postigli su Huntelar u 4. i 55 i Afelaj u 36. i 59. minutu. Grankvist je u 69. minutu dao počasni gol za Šveđane, čiji su poraz najviše iskoristili Mađari. Pobedom u Helsinkiju nad Finskom (2:1) prodrli su na drugo mesto.

U ostalim grupama zabeleženi su očekivani rezultati. Rusi su pobedili Makedoniju u Skoplju, Portugalci Island u Rejkjaviku, Grčka Izrael u Atini... Tri boda je upisala i Španija, posle prave golgote u Glazgovu. Evropski i svetski prvak je golovima Vilje iz penala u 44. i Inijeste u 55. poveo s 2:0, a ratoborni Škoti su pogocima Nejsmita u 58. i autogolom Pikea u 66. uspeli da izjednače. Ipak, ceo plen gostima doneo je Ljorente 11 minuta pre kraja.

N. Bojičić

objavljeno: 14.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.