Izvor: Piplmetar.rs, 27.Apr.2023, 02:36

Halandova tajna? Ćufte sa pasuljem i joga

Odavno fudbalsku javnost nije u kratkom roku neko oduševio kao što je to učinio Erling Haland. Norvežanin je za svega tri godine fudbala na najvišem mogućem nivou, ako računamo da je Borusija bila prva svetska pozornica, uspeo da razbije sve predrasude o aklimatizaciji i prilagođavanju u novoj ekipi. Daje 22-godišnji Norvežanin golove kao od šale, ali nije baš oduvek bilo tako.
Sin proslavljenog fudbalera Lidsa i reprezentacije Norveške Alfija Halanda i atletičarke Gri Marite >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Braut rođen je 2000. godine u Lidsu gde je njegov otac igrao fudbal. Od samog detinjstva pokazao je veliku želju za različitim sportovima, bio odličan u rukometu i atletici, ali je odmalena bilo jasno da će njegov prvi izbor biti fudbalska lopta. Roditelji su se ubrzo vratili u Norvešku, a fudbal je počeo da trenira u Brinu sa svega pet godina. Već tada je igrao sa dečacima starijim od njega po godinu ili dve, a to je u tom dobu veliki izazov.
Brzo je Erling privukao pažnju na sebe igrama u drugom timu Brinea koji je nastupao u četvrtom rangu takmičenja, sa 15 godina postigao je 18 golova na 14 nastupa, pa je prekomanda u prvi tim sa svega 16 godina bila logičan splet okolnosti. U drugom rangu upisao je 16 nastupa, uglavnom igrajući kao levo krilo, a interesantno je da u tom periodu nije postigao nijedan pogodak što nije odvratilo nemački Hofenhajm čiji je poziv na probu Erling odbio. Da golgeterski učinak nije u prvom planu kada ste tinejdžer pokazao je Molde, jedan od najjačih timova u Norveškoj priključio ga je svom drugom timu odmah po dolasku, da bi nedugo zatim sa 17 godina postao član prvog tima. Teško je išlo sa golovima u prvoj sezoni, svega četiri na 20 nastupa, međutim Ole Gunar Solskjer dao mu je puno poverenje koje mu je ovaj u narednoj sezoni vratio sa 16 golova u 30 nastupa.
“Nikada nisam video dečaka koji jede toliko kao Haland. Bio je kao medved, stalno je dolazio u kuhinju da me pita šta sam spremio za ručak i da li može da ponese kući. Sećam se da je uvek želeo ćufte sa pasuljem. Nedostaje nam ovde, ali drago mi je da je uspeo u velikom klubu gde postiže golove”, otkrio je nedavno kuvar Moldea u periodu kada je Haland bio u klubu.
Pre nego što mu je idol postao Zlatan Ibrahimović, obožavao je sada već pomalo i zaboravljenog Mičua, španskog napadača koji je nastupao za Svonsi.
Leta 2018. godine pridružio se Red Bulovom sistemu u Salcburgu gde u prvoj sezoni ponovo nije briljirao, svega jedan gol u pet nastupa. Kao i u Moldeu, bilo je to zatišje pred buru koja je oduvala i najmoćnije evropske klube u narednoj godini. Za svega šest meseci takmičarskog fudbala, Haland je postigao 29 golova na 27 nastupa, od toga čak osam u grupnoj fazi Lige šampiona, a te je godine postao svetski poznat i po tome što je postigao neverovatnih devet golova u trijumfu Norveške na Mundijalitu protiv Hondurasa 12:0.
Bilo je samo pitanje vremena kada će napustiti Salcburg, učinio je pravu stvar i odabrao Dortmund odakle je i stigao u Mančester siti.
Veliki je navijač Lids junajteda sa kojim sanja trofej Lige šampiona, upražnjava meditiranje i jogu, spava sa loptama koje je dobio posle postizanja het-trika, a budi se uz himnu Lige šampiona. Malo je poznato da je sa saigračima iz mlade reprezentacije Norveške snimio jednu rep-pesmu koja je već tada postala popularna u zemlji. Nedavno je napomenuo da bi voleo da po završetku karijere napravi farmu sa životinjama i velikom zemljom na kojoj bi se bavio stočarstvom i poljoprivredom.
A do tada, očekuje ga Arsenal u velikom derbiju 33. kola Premijer lige Engleske. Utakmica je na programu u sredu o

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.