Gulit: Englezi, evo u čemu je vaš problem

Izvor: Mondo, 04.Mar.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gulit: Englezi, evo u čemu je vaš problem

Slavni Holanđanin, koji je igrao za Čelsi, u kolumni u "Dejli mejlu" skenirao aktuelnu klupsku fudbalsku situaciju u Evropi. "Bajern je u pravom trenutku".

U danu kada je objavljeno da Barselona više nije najbolji tim na svetu, već svrgnuti prvak Evrope, londonski Čelsi, Rud Gulit je u kolumni u "Dejli mejlu", skenirao aktuelni klupski fudbalski trenutak u Evropi.

Ukratko: nemački fudbal je u naletu pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svega zato što daje mnogo više prostora svojim igračima, odnosno nema toliko stranaca. Englezi bi trebalo da se zamisle, jer su dolaze i Francuzi, Italijani se vraćaju...

Slavni Holanđanin sa jednom od najpoznatijih frizura ikada prošetanih na fudbalskim terenima odaje priznanje Barseloni i Real Madridu na sjajnom fudbalu, ali ističe da je minhenski Bajern taj koji u ovom trenutku igra najbolje.

Bajern dominira u nemačkoj ligi, a koliko je jak pokazao je i u prvom meču osmine finala Lige šampiona kada je Arsenalu, usred Londona, održao fudbalski čas (3:1).

"Barselona igra neverovatan fudbal, baš kao i Real, ali Bajern je taj koji je u žiži. Ima odličan tim i veoma dobro organizovan", analizira Gulit.

Holanđanin ima objašnjenje za ekspanziju Nemaca na klupskoj fudbalskoj mapi.

"Nemački timovi su se uvek bazirali na sopstvenim snagama, vlastitim igračima. Pogledajte, recimo, startnu postavu Arsenala. Koliko ste prebrojali Engleza u njoj? Pogledajte Mančester siti, Čelsi... Nemački timovi, pak, imaju mnogo svojih igrača. Isti je slučaj i sa španskim klubovima. To je pokazatelj da nemački klubovi rade ispravno. Ono što ih je na to primoralo je i finansijska situacija. Kada su videli da stvari ne idu u dobrom pravcu, reorganizovali su se, pregrupisali i prihvatili nova finansijska pravila. Englezi bi trebalo da stave prst na čelo i zapitaju se, jer i mnogi klubovi u Engleskoj imaju finansijskih problema", naglasio je Gulit.

Holanđanin ističe da je nemačka liga sada veoma jaka. Osim Bajerna, Borusija Dortmund je odlična, ali dolaze i drugi klubovi.

"Nemački klubovi su postavljeni na zdravim osnovama. Ostale lige u Evropi tek čeka ono što su Nemci prošli, pre svega u finansijskom smislu", primetio je Gulit.

O Arsenalu...

"Žao mi je Vengera i razumem ga. Ali, sa druge strane, on mora da razume da se u fudbalu računaju trofeji. On to vrlo dobro zna. Uradio je veliki posao u Arsenalu, ali kad se svode računi... pobede su bitne. On to zna i želi, ali u ovom trenutku stvari ne idu njemu u prilog. Naravno, zarađujete kad igrate Ligu šampiona, ali cilj je srebrni pehar", piše Gulit.

On ne vidi rešenje za slavni londonski klub.

"Arsenal je za mene misterija. Šta još mogu da potroše, koga još da kupe? Uvek tumaraju po mraku. Ako imaju toliko novaca zašto ga onda ne potroše i tako probaju da zaštite Vengera? Ali, čak i to troškarenje ne garantuje uvek uspeh. Pa, Mančester siti je dokaz toga. Čak i sa tolikim kupovinama, Mančester siti nije uspeo da prođe grupu u Ligi šampiona i to dve godine uzastopno. Šta se to dešava u Engeskoj?", pita se Gulit.

Pokušao je da da odgovor.

"Krenimo od stranaca. Kada sam ja došao u Englesku, bilo je samo nekolicina inostranih fudbalera. Bili su tu Erik Kantona, Denis Berkamp...igrači takvih kvaliteta. Nije ih bilo mnogo. Klubovi su tada pokušavali da nađu najbolji miks. Problem je u tome što danas ima mnogo inostranih fudbalera koji zarađuju mnogo, ali nisu takvog kvaliteta. To je razlika. Ali, naravno, ne možete krivicu da svaljujete isključivo na leđa stranaca, jer su engleski igrači još skuplji".

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.