Izvor: RTS, 19.Sep.2022, 13:51

Golmansku mrežu zamenio džojstikom - Marko Roksić evropski šampion u e-fudbalu

Na velikom finalu EEF šampionata u Podgorici, Marko Roksić postao je najbolji e-fudbal igrač Evrope, savladavši predstavnika Turske Mučahita Sevimlija sa 3:1. Iako je u konkurenciji od 26 predstavnika važio za favorita to, kako je rekao za Jutarnji program Radio Beograda 1 "Uhvati dan", nije bio razlog za opuštanje.
Ovo je drugi put da se Marko Roksić okitio titulom najboljeg u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropi jer je prošle godine prvenstvo osvojio sa reprezentacijom Srbije, tačnije sa svojim saigračem Stefanom Slavkovićem.

Igranje video igrica za neke je zanimacija tokom slobodnog vremena, vikend partija "Kanter-strajka", "Lige heroja", PES-a ili FIFA-e. Ipak, u poslednje vreme stvari su se promenile. Veliki broj ljudi je shvatio da im igranje igrica dobro ide, nastala je prava revolucija i tako se nešto što je počelo kao razonoda pretvorilo u sport, tačnije e-sport, u kojem je Srbija sve bolja.
Marko Roksić i u realnom svetu je fudbaler. Mali fudbal igra za Palež, klub iz Obrenovca koji je od ove godine u najjačoj ligi u Srbiji. Takođe, aktivan je i u velikom fudbalu - brani u Strelcu iz Mislođije. Svoje znanje iz virtuelnog sveta i taktike, pokušava da primeni i na terenu.
"Na šampionatu koji sam upravo osvojio nastupao sam samostalno. Bio sam drugi u grupi i imao sam, da tako kažem, malo lakši žreb. U osmini finala protivnik je bio iz Ukrajine, u četvrtfinalu takmičio sam se protiv Portugalca, polufinale Makedonac, dok je protivnik u finalu bio iz Turske. Finale mi je bilo najteže, ali sam uspeo da pobedim sa 3:1. Sledeći korak je Svetsko prvenstvo koje se održava na Baliju u decembru. Kao evropski šampion idem direktno u top osam, tačnije u četvrtfinale", kaže Roksić.
Ovaj evropski šampion e-fudbal je počeo da igra u igraonicama, prijavljivao se na različite turnire, a tokom lokdauna zbog korone, kao kapiten doveo reprezentaciju Srbije do prvog mesta. Marko je do sada igrao  u Romi, Nantu i Barseloni. Trenira se skoro kao i u realnom fudbalu.
"Prošle godine kada sam igrao za Barselonu trenirali smo po dva do tri sata dnevno, svaki drugi dan. Pre toga sam gostovao u Romi, tada smo trenirali svaki dan po par sati. Sad sam malo relaksiran, jer još nije izašao novi PES. Dok sam nastupao za Romu, napustio sam posao, bio sam 10 meseci na neplaćenom. Sa Barselonom je bilo lakše jer nije bilo putovanja pa sam igrao od kuće. Kad su zvanični mečevi, porodica je išla kod bake i dede. Trenutno, gejming mi nije posao, ali se nadam da ću za koju godinu raditi samo to", ističe Roksić.
E-fudbal je počeo realtivno skoro da raste. Stigla su i velika ulaganja, a turniri donose milionske premije. Marku igranje video igara donosi najveći prihod, ali mu to nije primaran posao.
"Živim kao i svi prosečni stanovnici Srbije, radim u firmi, igram fudbal, imam supurugu i dvoje male dece i oni su mi najveća podrška. Trudim se da dosta vremena provedem sa decom i pratim njihov rast. Od gejminga može da se živi, najbolje prolaze oni koji igraju Kanter-strajk", zaključio je Marko Roksić.
Razvoj industrije video igara doveo je do toga da se uveliko priča o uvođenju e-sporta kao discipline na Olimpijskim igrama.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.