Izvor: N1 televizija, 15.Dec.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Georgiev: Učešće Hrvata u tuči poslužilo za dizanje tenzija

U Tužilaštvu u Beogradu tokom dana počelo je saslušavanje grupe od šest stranih državljana, osumnjičenih za nerede na fudbalskom derbiju. Za delo za koje se sumnjiče zaprećena je kazna i do 12 godina zatvora.

Izvor: N1

U jednom od najbrutalnijih sukoba na srpskim stadionima - 26 privedenih navijača, 18 povređenih, trojica teže. Ili viđeno očima štampanih medija u Srbiji: "Plaćenici iz Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prebijeni u ratu za jug" (Blic), "Derbi u režiji agenata" (Novosti), "Platili Hrvate po 10.000 evra da zapale Beograd" (Alo), "Cilj - rušenje Vučića" - strane službe htele da nemire preliju na ulice" (Informer).

Ne jedan Grk i jedan Bugarin koji su takođe učestvovali u sukobu, već šestorica građana Hrvatske poslužila su, prema oceni novinara BIRN-a Slobodana Georgieva, za konstruisano dizanje tenzija jer vreme je, kako kaže, "državnih udara".

"Pa tek još ova konstrukcija oko stranih službi koje su valjda regrutovale te siledžije iz Hrvatske pa ih poslali ovde, da valjda prvo zauzmu južnu tribinu, pa onda da izvedu tribinu na ulice i da sruše vlast u Beogradu - u to je teško poverovati. Da bi se sve to opovrglo, policija, tužilaštvo, država neka reaguju i neka nam kažu", smatra Georgiev.

Ko su učesnici sukoba - zvaničnih podataka iz Srbije nema. Iz Hrvatske stiže potvrda da su u sukobu učestvovala četvorica Splićana. Od njih, najteže je povređen 26-godišnji Ante Firić koji ima kontuziju glave, nagnječenje mozga i povredu šake.

N1: Jesu li te osobe registrovane kao huligani u Hrvatskoj?

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske: Ja vam u ovom trenutku o tome ne mogu govoriti, postoji kontakt s policijom Srbije, a naša policija takođe intenzivno istražuje koji bi bili motivi da uključivanja u događaje u Beogradu.

Srpski mediji prenose da su hrvatski državljani dobro poznati tamošnjoj policiji i da su u sprezi sa kriminalom. Kao i tuče na utakmicama, ni to, kaže sagovornik N1, nije ništa novo.

"Šta je iza? Nije to samo ljubav prema klubu i tribini, nego su i poslovi u koje su uvezane sve navijačke grupe", kaže Georgiev.

A vlast ih ne hapsi, konstatuje Georgiev, jer ne hapsite, one koji vam, kako kaže, kad zatreba, odrade posao.

Slike okrvavljenih i polugolih navijača koje policija izvodi sa stadiona obišle su i svet, a sa Kube gde se nalazi oglasio se i predsednik države Aleksandar Vučić poručivši da će svi koji su učestvovali u organizovanju i izazivanju nasilja na stadionu odgovarati, odakle god da dolaze. To što je neko građanin Hrvastke, kako predsednik kaže, ne oslobađa ga krivične odgovornosti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Huligani se branili ćutanjem, određeno im 30 dana pritvora

Izvor: N1 televizija, 15.Dec.2017

Petorici huligana koji su došli iz Hrvatske i učestvovali u neredima tokom "večitog derbija" u Beogradu određen je pritvor, dok se šesti nalazi u bolnici. Oni su se tokom saslušanja branili ćutanjem...Sekretarka suda Tanja Koljenšić Milenković rekla je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.