GOTOVO! Infantino novi gazda svetskog fudbala

Izvor: MozzartSport.com, 26.Feb.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOTOVO! Infantino novi gazda svetskog fudbala

Uoči početka kongresa FIFA, i iz Infantinovog i iz Salmanovog štaba su tvrdili da imaju preko 100 sigurnih glasova podrške. Ali i tada je bilo jasno da je u pitanju blefiranje i poruka neopredeljenim glasačima da izaberu “pravu stranu”. Očigledno da je taj potez urodio plodom

Švajcarac Đani Infantino izabran je za novog predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) pošto je u drugoj rundi glasanja dobio više od 50 odsto glasova.

Infantino >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je u drugoj rundi dobio 115 od 207 glasova, a pratio ga je šeik Salman bin Ibrahim el Kalifa sa 88.

Na taj način, Infantino je izborio mandat na čelu svetskog fudbala u periodu od 2016. do 2019. godine.

"Vratićemo ugled FIFA, svi treba da budemo ponosni na posao koji ćemo odraditi", rekao je Infantino u prvom obraćanju.

Uoči početka kongresa, i iz Infantinovog i iz Salmanovog štaba su tvrdili da imaju preko 100 sigurnih glasova podrške. Ali i tada je bilo jasno da je u pitanju blefiranje i poruka neopredeljenim glasačima da izaberu “pravu stranu”. Očigledno da je taj potez urodio plodom.

Međutim, Salman je na glasanje došao kao blagi favorit jer je ranije obezbedio podršku skoro cele Azije i Afrike. Da podsetimo, Afrika ima 54 glasa, Evropa 53, Azija 46, Severna i Srednja Amerika 35, Okeanija 11 i Južna Amerika 10.

Uoči poečtka glasanja iz trke se povukao kontroverzni južnoafrički biznismen Tokio Seksvejl koji je kandidaturom očigledno samo želeo da skrene pažnju na sebe. Poručio je i da bi voleo da jednog dana bude prvi čovek afričkog fudbala. Svaki kandidat je imao po 15 minuta da se predstavi i ubedi glasače zašto da mu ukažu poverenje. Niko nije iskoristio maksimalnih 15 minuta, a Infantino je impresionirao auditorijum tako što je govorio na šest različlitih jezika.

Glasanju su pristupili predstavnici 207 nacionalnih Saveza, od ukupno 209, pošto suspendovani Indonezija i Kuvajt nisu imali pravo glasa.

Infantino je u prvom krugu osvojio 88 glasova, Šeik Salman 85, Princ Ali 27 i Žerom Šampanj sedam glasova. Da bi neko od kandidata pobedio u prvom krugu, bila mu je potrebna dvotrećinska većina (138) od ukupno 207 golova. Pošto niko nije ostvario taj uslov, ušlo se u drugi krug glasanja.

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Infantino novi predsednik FIFA

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2016

Švajcarac Đani Infantino izabran je za novog predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA) pošto je u drugoj rundi glasanja dobio više od 50 odsto glasova...Infantino je u drugoj rundi dobio 115 od 207 glasova, a pratio ga je šeik Salman bin Ibrahim el Kalifa sa 88...Na taj način, Infantino je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.