Izvor: Blic, 09.Jun.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalski transferi: Kombinacije i spekulacije...

Odmah po završetku finala Lige šampiona otvoren je letnji prelazni rok, a Blic online vam prenosi najnovije spekulacije engleskih, italijanskih i španskih medija o mogućim dolascima i odlascima fudbalera iz najpoznatijih evropskih klubova. Kada se "fudbalska pijaca" završi, videćemo koliko je ovih vesti zaista imalo kakvu-takvu podlogu...

Kako prenose italijanski mediji fudbaler Barselone Deko nalazi se na samo nekoliko dana od potpisivanja ugovora sa ekipom Intera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji je novi trener Žoze Murinjo uporan u želji da obnovi saradnju sa nekadašnjim plejmejkerom Porta.

Murinjo je pre nedelju dana i zvanično postao trener Intera i već uveliko planira kako da osveži ekipu.

Pozicija ofanzivnog veziste je prioritet za Inter u predstojećem prelaznom roku, pa se ćini da će dolazak Deka rešiti i taj problem.

Deko (30) je iza sebe ostavio razočaravjuću sezonu u dresu Barselone, a dolazak u Milano koštaće Inter između 12 i 13 miliona evra. Za Deka je pripremljen trogodišnji ugovor, godišnja plata od pet miliona evra, kao i dres sa brojem 20.

Deko se sa reprezentacijom Portugala trenutno nalazi na završnom turniru EP, a ukoliko pojača Inter obnoviće saradnju sa Žozeom Murinjom sa kojim je do 2004. godine sarađivao u Portu. Usledila je selidba u Barselonu sa kojom je osvojio dve titule prvaka Španije, kao i Ligu šampiona.

Ako je suditi po izveštajima iz Engleske, ekipa Njukasl junajteda sklopila je posao veka, a direktor kluba Denis Vajs ponosno je objavio da je sklopljen dogovor sa Plimutom oko dolaska supertalentovanog napdača Arona Spira (15).

Njukasl je na taj način izašao kao pobednik u konkurenciji Arsenala, Portsmuta i Totenhema pa će Spir za ravno milion funti ipak obući crno beli dres.

Mlađani napadač je minulu sezonu proveo u ekipi Plimuta ispod 16 godina, a bio je veoma blizu da zaigra za rezervni tim. Ipak sa nepunih 15 godina nije stekao to pravo.

Nakon što je rešeno za koji će klub Spir igrati naredne sezone, ostalo je da se vidi kojoj će se zemlji privoleti kada na red dođu reprezentativne obaveze.

Iako je Spir Englez, škotski koreni bake i deke omogućili bi mu da zaigra i za reprezentaciju Škotske. Druga opcija za sada je realnija jer bi u slabijoj konkurencji u timu Škotske bilo daleko više prostora za njegov napredak.

Nakon što su u Čelsiju pristali da Milanu prodaju Didijea Drogbu, stvorili su se svi uslovi da klub iz Londona konačno krene u akciju i dovede Samjuela Etoa iz Barselone.

Pored Barse i Inter bi u svojim redovima rado video kamerunskog napadača. ali se u ekipi Čelsija nadaju da bi za 22 miliona funti i uz nedeljnu platu od 110 hiljada funti Eto bez pogovora stigao u London.

Kako je Eto bio i na meti Milana Čelsi je postigao dogovor sa rosonerima da ne diraju Etoa jer su dobili Drogbu, a Galijani i Berluskoni dobili su negativan odgovor i kada je u pitanju Andrej Ševčenko.

"Pričao sam sa Piterom Kenjonom i dobio odgovor da možemo da pregovaramo sa Drogbom. Ipak moram da kažem da smo veoma tužni što nećemo dobiti priliku da Ševu vratimo u Milano", rekao je Galijani.

Talentovani vezista Sportinga iz Lisabona Žoao Mutinjo nalazi se na meti brojnih evropskih klubova, a sa konkretnim ponudama za sada su izašli Čelsi i Barselona koji su spremni da na račun Sportinga uplate 20 miliona evra.

Interesovanje za Mutinja pokazali su i Arsenal i Totenhem i to najviše zbog činjnice da Mutinju 15. juna ističe klauzula u ugovoru od 25 miliona evra, posle čega će Sporting morati da pregovara o nešto manjoj ceni.

"Normalno je da me traže veliki klubovi. Ipak, na pitanja vezana o mom budućem klubu želeo bih da odgovaram kada se završi EP. Dosta toga se pominje, a ja samo želim da se fokusiram na turnir", rekao je Mutinjo.

Krilni fudbaler Valensije Hoakin Sančez izjavio je da je spreman da odbije ponude iz Italije i Engleske kako bi ostao na "Mestalji".

Kao i ostatak ekipe i Hoakin je iza sebe ostavio očajnu sezonu. Loše igre u dresu Valensije koštale su ga mesta u avionu za odlzak na EP, pa su španski mediji najavili da je Hoakin viđen na novom početku u Engleskoj ili Italiji. Everton, Totenhem i Roma dugo su bili dovođeni u vezu sa Hoakinom, ali on ipak planira da ostane u klubu i nametne se novom treneru Unaiu Emeriju.

"Osećam se dobro u Valensiji i nadam se da ću ostati još dugo godina. Uvek sam govorio da će Valensija biti moj prvi izbor. Mnogo su uložili u mene i još uvek ne osećam da sam uzvratio istom merom", rekao je Hoakin za španski "AS".

Hoakin je 2006. godine iz Betisa stigao u Valensiju za 25 miliona evra.

Fudbaler Bajerna i francuske reprezentacije Frank Riberi izavio je da je izuzetno zadovoljan u Bajernu i na taj način stavio do znanja da nije voljan da se preseli u Čelsi.

Roman Abramovič spremio je 31 milion funti za usluge fantastičnog veziste, ali Riberi nije voljan da se seli iz Bavarske.

"Potpisao sam ugovor na četiri godine i kako stvari stoje ispuniću ga do kraja. U Bajernu mi je izuzetno zabavno - kao u Marseju samo puta deset", objasnio je Riberi.

Trener Rome i definitivno jedan od najperspektivnijh trenera Evrope Lućijano Spaleti demantovao je navode koji su ga proglasili najnovijim kandidatom za klupu Čelsija.

Posle Skolarija, Hidinka, Prandelija, Lipija i Anćelotija Spaleti je izbio u prvi plan, a niz pohvala na njegov račun uputio je i Roman Abramovič kome se dopada dinamičan fudbal kakav gaji trener Rome.

"Moram da priznam da nisam dobio ponudu bilo kog kluba, pa tako ni Čelsija", kratko je odbacio navode Spaleti.

Lućijano Spaleti preuzeo je Romu 2005. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.