Fudbalski teren na vrhu tržnog centra

Izvor: Studio B, 12.Nov.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalski teren na vrhu tržnog centra

Da se u Beogradu gradi još jedan tržni centar, ma koliko veliki bio, i nije više neka vest. Ali da će onaj koji se gradi u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu na svom krovu imati - stadion, e to je već sasvim druga priča.

Popularnost kluba, broj gledalaca, reputacija protivnika - dosadašnji kriterijumi atraktivne utakmice upravo se podižu na novi nivo. I figurativno i bukvalno. 

Utakmica na vrhu zgrade. Mereno u spratovima, 12-ti. Oko vas Beograd na dlanu, čak i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Fruška gora po vedrom vremenu. Ko bi ikad rekao da je moguće?

- Milorad Ugrinić, glavni arhitekta projekta - Ako je Novak Đoković mogao tenis da igra na krilu aviona, što mi na krovu ne bismo mogli napraviti fudbalski stadion.

Eto takav pogled na svet, uz decenije iskustva, treba da ima arhitekta da bi ovo napravio. Dva nivoa garaža, tri nivoa prodajnog prostora i stadion kao šlag na torti - iza fudbala na do sad neviđenoj nadmorskoj visini, zapravo je ideja o multifunkcionalnim objektima, već odavno primenjena u svetu.

- Milorad Ugrinić, glavni arhitekta projekta - Ovo sad gore nema nijedan tržni centar. Ako se slučajno zbog trgovine, krize, prestane da ide u tržne centre, na stadione neće. Jer fudbal će se pratiti stalno.

Veštačka trava visine 42 milimetra, potpuno nezavisni sistemi grejanja i rashlađivanja prostorija, reflektori bez stubova kakve ćemo prvi put videti u takvom obliku i jačini - uefina komisija kontrole kvaliteta dala je zeleno svetlo novom domu voždovačkog fudbala.

- Jovan Ivković, generalni menadžer projekta - Stadion je jedan od prvih pet po kvalitetu u Evropi zahvaljujući tome što je ugrađeno ono što je poslednja reč tehnologije.

Za manje od dve godine završeni su gotovo svi građevinski radovi na blizu 75 hiljada kvadrata. U toku je takozvano šminkanje, kada oni koji su u stvaranju ovog zdanja učestvovali mogu, sasvim zasluženo, i da uživaju.

Kao tepih izgleda trava odavde, potpuno nestvarno, ko bi rekao da će se fudbal u Beogradu igrati po krovovima. Željno iščekujući prvu utakmicu na proleće, koja će svakako biti nesvakidašnja, još jedna zanimljivost. kad se dragocena trava prekrije tartan stazom, pogađate, eto sjajnog mesta za koncerte.

Krajnji cilj je sredina marta, kada bi FK Voždovac na vrhu zgrade trebalo da dočeka neki od čuvenih evropskih timova, uz podršku 5000 navijača. Kažu projektanti u šali - kamerni stadion. Nije loša ideja. Neka bude jedan fudbalski Kolarac, sa manirima pravog sportskog navijanja.  
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.