Fudbalski navijači u pohodu na Vukovar

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalski navijači u pohodu na Vukovar

Više od hiljadu pripadnika najbrojnijih navijačkih grupa u Hrvatskoj okupilo se danas u Vukovaru kako bi izrazili svoju podršku stanovnicima toga grada posle nedavnog napada kamenjem na učenički dom u Borovu naselju.



Navijačke grupe nekoliko najvećih nogometnih klubova, poznate kao "Bed Blu Bojsi", "Torcida", "Tornado", "Funcuti", "Demoni", "Ultrasi" i "Armada", tokom jutra su se, uz jaku policijsku pratnju, okupile kod velikog krsta poginulim braniteljima grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na obali Dunava, gde su položili vence.

Okupljanje je prošlo mirno i bez većih incidenata, uz pevanje navijačkih pesama ali i provokativne poklike poput "Ajmo, ustaše", "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", "Ubij, ubij, ubij Srbina" i "Ajmo Delije, ajmo Grobari, gđe ste se sakrili. Grupu od 2.500 - 3.000 navijača obezbeđivalo je najmanje 500 policajaca, u strahu da se navijači ne bi sukobili sa navijačima srpskih klubova koji žive u Vukovaru.

Najavu mogućih sukoba su proteklih dana preneli mediji, tvrdeći kako su uoči dolaska hrvatskih navijača po Vukovaru osvanuli provokativni natpisi koje su po zidovima ispisali navijači "Partizana" i "Crvene zvezde".

Navijačka udruženja, koja su organizovala ovo okupljanje, pozvala su na "mir i dostojanstvo", a svoje članove su zamolili da ne ističu navijačke simbole, političke ili ideološke oznake i da se ponašaju dostojno mestu na kojem se nalaze.

"U Vukovaru moramo pokazati naše zajedništvo, civiliziranost i hrvatski ponos", poručila su navijačka udruženja.

Poziv je, kako je potvrđeno, urodio plodom jer je među okupljenim navijačima registrovano svega nekoliko ustaških šalova, kao i nekoliko sitnijih čarki između policije i nekoliko navijača pod uticajem alkohola koje su brzo rešene.

Policija kamerama snima okupljanje i kontroliše kretanje navijača po gradu, a prema rečima portparola Policijske uprave vukovarsko-sremske Miroslava Janića, za sada sve teče mirno.

Povod ovog navijačkog okupljanja je napad na Učenički dom u Borovom naselju 14. februara, kada je grupa od 15-ak mladića, maskirana kukuljicama, kapama i šalovima sa oznakama fudbalskih klubova "Partizan" i "Crvena zvezda", kamenjem porazbijala više prozora na domu, a tokom napada, uz provokacije i psovke na račun Hrvatske, uzvikivali su i "Ovo je Srbija".
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vukovar: Navijački marš

Izvor: B92, 02.Mar.2008

Vukovar -- Oko 2.500 navijača nekoliko hrvatskih fudbalskih klubova okupilo se danas u Vukovaru na skupu podrške Hrvatima u tom gradu... Povod za takvu podršku je nedavni napad na vukovarski učenički dom u kojem je veća grupa maloletnika, noseći kape i šalove srpskog kluba Crvena zvezda razbila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.