Fudbal za pištolj

Izvor: Politika, 16.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal za pištolj

Svako ko dobrovoljno preda oružje mogao bi da dobije besplatnu kartu za Mundijal 2014, predlažu vlasti Brazila

Pucnjava u Brazilu mogla bi da utihne zahvaljujući fudbalu. Stotine hiljada naoružanih pojedinaca i bandi dobiće, ako Fifa prihvati predlog iz Brazilije, ponudu, kakvoj ne može da odoli nijedan pravi Brazilac.  Autor originalne ideje jeste brazilski ministar za pravosuđe: svima koji se odluče da vlastima dobrovoljno predaju oružje, uručiće se po jedna besplatna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << karta za utakmice na fudbalskom Mundijalu 2014. koji se održava u ovoj latinoameričkoj zemlji.

Pištolj ili bomba mogu da se „trampe” i za majice sa potpisima reprezentacije, ili jednu od fudbalskih lopti ukrojenih specijalno za svetsko prvenstvo. Položeno oružje, s druge strane, biće rashodovano, i od njega će se napraviti stative za golove, koji će se postaviti na stadione u Brazilu.

Brazilci su unapred razoružani činjenicom da će biti domaćini svetskog šampionata u igri koja za karioke i bukvalno znači život. Zato je odustajanje od pušaka, metaka i bombi mala žrtva, ukoliko to doprinese da Brazil i na planu bezbednosti postigne odlučujući gol.

Trenutak entuzijazma i nacionalnog ponosa mora biti iskorišćen, smatra vlada u Braziliji. I zato ubrzano u specijalni Zakon o svetskom prvenstvu pakuje sve ono što bi još moglo da se popravi u zemlji koja veoma brzo napreduje u svetsku silu. Kao što je Mundijal u Južnoafričkoj Republici održan pod motom borbe protiv side, tako se predlaže da ovaj u Brazilu bude u znaku razoružanja.

U zemlji beskrajnog tropskog zelenila, sambe i karnevala, obračuni su, nažalost, još uvek najčešće začinjeni barutom iz smrtonosnog oružja. Cilma Asevedo, predstavnica kampanje „Razoružajmo Brazil”, u intervjuu za „Globo” rekla je da bi fudbal zaista mogao da posluži kao moćni afrodizijak da se narod u većem broju založi za odlaganje oružja.

Na svoj način kritike na račun bezbednosti uputio je i generalni sekretar Fife Žerom Valke, prilikom nedavnog obilaska gradilišta u Riju i Sao Paulu. „U Brazilu ima toliko oružja, pa se bojim da nećemo imati dovoljno karata, ako se pištoljaši masovnije odazovu ovom pozivu.”

Još uvek su sveži snimci sa mesta majske tragedije u Riju. Tada je neki frustrirani stari đak uleteo u svoju nekadašnju osnovnu školu i pobio dvanaestoro dece. Od onda je samo u Riju položeno 20.000 pušaka i pištolja u okviru plana o „amnestiji za predaju”.

Najnoviji podaci iz brazilskog instituta Sangari alarmantni su. U Brazilu od pucnjave gine 137 osoba na dan, četvoro na sat... To je sukob koji na bojnom polju ostavlja više leševa nego irački rat u svom najžešćem periodu.

Ovo je zemlja bez etničkih, religioznih ili većih političkih konflikata, a ipak je po nasilju na neslavnom pročelju u svetu. Brazilski stručnjaci pomno analiziraju donekle zbunjujuće nove podatke. Jedino je u Riju i Sao Paulu došlo do malog smanjenja smrti od vatrenog oružja. U svim ostalim gradovima, a naročito u onim gde su povećane ekonomske investicije i gde se uložilo dosta novca u socijalnu politiku, mrtvih od vatrenih obračuna je više nego pre deset godina.

Fudbal treba da odigra odlučujuću ulogu i preokrene nepovoljni trend nasilništva. Kad Brazil daje golove, i osvaja fudbalske šampionate, u zemlji procveta i ekonomija, ljudi su veseliji, više troše, sa više elana i mašte zarađuju novac. Kad se propuste šanse, kriza je opšta – i politička i ekonomska i, najviše, psihička. Puca se iz svih oružja. Danas ekonomija cveta, ali se čekaju golovi.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 17.12.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.