Fudbal - više od igre

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal - više od igre

Fudbal je ceo jedan vek za Šapčane više od igre. U okviru obeležavanja stogodišnjice postojanja kluba ,,Mačva,, jednog od najstarijih u zemlji,, u Narodnom muzeju, otvorena je izložba posvećena generacijama koje su rasle uz crveno-crne boje.
Od ranog jutra, 21. septembra 1919. godine, pozivari su kružili gradom i obaveštavali Šapčane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će Mačva tog dana odigrati prvu zvaničnu utakmicu. Dok su roditelji i profesori branili deci da treniraju, zbog tri sina, stative za klub kupila je Julka Jovanović. U svojoj šupi, čuvala je i kreč za obeležavanje igrališta.

"Ljubiša Jovanović, naš poznati glumac, Šapčanin, igrao je u Mačvi, voleo je da igra fudbal, ali je zato bivao kažnjavan, pa su recimo školske obaveze tako njemu organizovane da bi mu onemogućili da ide na fudbalsku utakmicu" , kaže Svetlanka Milutinović, muzejski savetnik.
Među eksponatima na izložbi, po veličini se izdvaja fotografija Save Stefanovića, koji je svoju ljubav prema fudbalu preneo na sina.
"Moj otac je bio jedan od najboljih fudbalera Mačve svih vremena, Sava Stefanović, zvani Vampir jer je davao golove iz nemogućih situacija. Moja generacija je ušla 71. posle 10 godina u Drugu ligu, bio sam prvi golgeter tada sa 18 godina" ističe Mladen Stefanović, nekadašnji fudbaler.
Šabačke ulice pamte reku ljudi koja je išla prema Mačvinom stadionu a hroničari pored pobeda na utakmicama sa Crvenom Zvezdom i Partizanom i sve ostale uspehe i poraze.
"Prvi, možda najveći uspeh je, 1931. kad je naša Mačva, plasirala se u Prvu saveznu ligu tadašnje Kraljevine Jugoslavije, kada je liga brojala samo 6 klubova i ona je bila medju tih 6 najboljih klubova u državi", kaže Aleksandar Djenadić, hroničar FK "Mačva".
Za svaku godinu, po jedna fotografija a za vek života sa svojim gradom, mnogo uspomena i ljubavi. Mačva se danas takmiči u Super ligi i sa ponosom čuva sećanje na ,,Provincijski Urugvaj,, nadimak i vreme kada su je zbog uspeha poistovećivali sa pobednikom Prvog svetskog prvenstva u fudbalu.








Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.