Fudbal se MENJA: Algoritam za visinu transfera!

Izvor: Mondo, 18.Sep.2018, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal se MENJA: Algoritam za visinu transfera!

Uvodi se i taksa za luksuz... I još mnogo toga - FIFA je odlučila da fudbalu doda nova pravila!

Posle implementacije VAR sistema, čeka nas još noviteta u fudbalu!

FIFA je odlučila da značajno promeni stvari koje trenutno ne smatra dobre u ovom sportu, a prvi na udaru biće dosadašnji transfer sistem koji favorizuje bogatije klubove i dozvoljava im da "precenjuju" igrače, bez obzira na takozvani finansijski fer-plej.

Prema pisanju agencije "Rojters", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koja je imala uvid u izveštaj "specijalne jedinice" FIFA, predložena je potreba algoritma za izračunavanje obeštećenja!

U izveštaju se navodi da trenutni sistem ima mnogo mana među kojima je najkritikovanija to što se pretvorio u "špekulativno tržište", da je moguća "eksploatacija mladih igrača", kao i da to nije u skladu sa idejama na kojima počiva fudbal.

Upravo to je razlog da se razmotri "izračuvanje obeštećenje" kojima bi došlo do potpune objektivnosti i transparentnosti.

Predsednik FIFA Đani Infantino još je pri izboru 2016. godine naznačio da mu je važno da se ovo pitanje reši, a jedno od rešenja jeste matematička formula odnosno algoritam koji primenjuje CIES - Međunarodni institut za fudbalsku statistiku iz Švajcarske.

KOLIKO VREDE?

Prema izveštaju CIES iz januara, najvredniji fudbaler sveta bio je Nejmar Žunior (PSŽ) s cenom od 213 miliona evra. Sledi Leo Mesi (Barselona) s vrednošću od 202,2, pa Hari Kejn (Totenhem) 194,7 miliona, Kilijan Mbape (PSŽ) 192,5, Paulo Dibala (Juventus) 174,6 i tako dalje... Najvredniji srpski fudbaler je Nemanja Matić (Mančester junajted) s "cenom" od 60,3 miliona evra, pa Sergej Milinković-Savić (Lacio) - 58,2 miliona evra.

Oni koriste 19 varijabli među kojima su godine, pozicija, liga u kojoj je igrao, broj postignutih golova, "aktivnost" u klubu i reprezentaciji, nivo kluba koji ga kupuje itd.

Tako bi na osnovu "nauke" bila utvrđena suma koju klub treba da plati za igrača, pa ne bi dolazilo do basnoslovnih "gađanja brojkama" tokom prelaznog roka, niti bismo viđali da mladi igrači iz Brazila - bez velikog iskustva - napuštaju domovinu za 40 i više miliona.

I nije to jedina promena...

FIFA ima ideju da uvede i "taksu na luksuz" po ugledu na NBA - gde bi se od "kažnjavanih" klubova koji su trošili više nego što su zarađivali - pravio "solidarni fond" od koga bi koristi imali manji i siromašniji klubovi.

Foto: MONDO/Mario Milojević

Ideja FIFA je da se uvede i ograničenje na broj pozajmljenih igrača u toku jedne sezone - gde bi klubovi mogli da pozajme tek od šest do osam fudbalera.

Smatra se da neki klubovi, poput Čelsija, preteruju kada na pozajmicu šalju većinu svojih mladih igrača, te da se tako gubi pravi smisao, te se u izveštaju razmatra i to da mnogi od njih tako prestaju da razvijaju svoj talenat.

Postoje i promene koje se tiču agenata u fudbalu kako ne bi dolazilo do korupcije, a videćemo kako će se ove ideje "primiti" u javnosti.

Ipak, najčešće odlučuju oni najbogatiji klubovi.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.