Fudbal na 4.000 mnv – gosti ostali bez daha i primili 6 golova VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 11:53

Fudbal na 4.000 mnv – gosti ostali bez daha i primili 6 golova VIDEO

Protekle noći je u Boliviji ispisana istorija Kope libertadores.

Utakmica elitnog južnoameričkog klupskog takmičenja je odigrana na 4.090 metara nadmorske visine, pa rezultat 6:1 koji je postignut ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Bolivijski klub Olvejz redi (Always Ready) je u prvoj utakmici drugog kola kvalifikacija za KL dočekao peruanski Sporting Kristal.

Svi kontinentalni mediji su uoči utakmice iskazali zabrinutost što je južnoamerička konfederacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (CONMEBOL) dozvolila bolivijskom klubu da igra utakmice na svom stadionu "Vilja Inhenio" u El Altu koji se nalazi na 4.090 metara nadmorske visine.

Naime, ljudi već na 2.100 metara mogu imati poteškoće pri disanju, a s obzirom da Olvejz redi igra na duplo višoj visini, jasno je bilo da njihovi protivnici nemaju iste uslove za igru.

Igrači Olvejz redija su aklimatizovani na manjak kiseonika, te im nije problem da bez opterećenja trče 90 minuta, a to se videlo i na ovom meču.

Rezultat na poluvremenu je bio 1:1, a potom je u nastavku susreta Peruancima ponestalo snage, nisu više mogli da trče u neprikladnim uslovima za igru i primili su još pet golova.

Korisnici društvenih mreža su nakon utakmice bili besni na KONMEBOL, a najčešći komentar na Tviteru je glasio: "Da li vam je sada jasno zašto se utakmica nije smela odigrati na 4 kilometra visine?"

Olvejz redi je prošle sezone igrao grupnu fazu Kopa libertadores, ali je domaće mečevi igrao u La Pazu, koji je na 3.650 mnv najviša prestonica na planeti.

Ono što je posebno zanimljivo je da se u strelce upisao i Moizes Paniagua, koji je postao drugi najmlađi strelac u istoriji Kopa libertadoresa sa 16 godina i 188 dana.

Paniagua je najbolji primer za nejednake uslove za ekipe na stadionu "Vilja Inhenio", kapaciteta 25.000 mesta.

On je, naime, debitovao sa 14 godina u bolivijskom prvenstvu i odmah postigao gol, a do sada je za Olvejz redi pogađao pet puta. Naravno, svih pet na domaćem terenu.

Revanš meč je na rasporedu 28. februara u Peruu, ali teško da će Bolivijci ispustiti pet golova prednosti.

Pobednik ovog dvomeča će u narednom kolu igrati protiv boljeg iz duela venecuelanskog Puerto Kabelja i urugvajskog Nasionala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.