Izvor: Radio 021, 23.Sep.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal i Iran: Ženama će biti dozvoljeno da idu na fudbalske utakmice

Nakon smrti devojke koja je probala da uđe na fudbalski stadion, iz FIFA kažu da će Iran dozvoliti žena da idu na utakmice.

Getty ImagesŽene ne mogu na stadione od 1979.

Žene u Iranu moći će da prisustvuju fudbalskim utakmicama počevši od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo sledećeg meseca, navode iz FIFA.

Predsednik te organizacija Đani Infantino rekao je da je razgovarao o tome sa iranskim zvaničnicima, nakon je žena koja je probala da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uđe na stadion preminula ranije ovog meseca.

Infantino je rekao da su mu obećali da će žene moći da idu na utakmice.

Žene u Iranu - pre i posle revolucijeIranka koja je samo htela da gleda utakmicu preminula nakon što se zapalila

Od Islamske revolucije 1979. godine, ženama u Iranu je zabranjeno da gledaju utakmice muških ekipa.

Ranije ovog meseca preminula je navijačica koja je pokušala da uđe na utakmicu prerušena u muškarca.

Žena poznata i kao „plava devojka" zbog boje njenog omiljenog kluba se zapalila se ispred suda. Preminula je nakon nedelju dana u bolnici.

Njena smrt izazvala je ogroman bes i ljutnju, kako u Iranu, tako i širom sveta.

https://twitter.com/Ardeshirz/status/1172674553648226310

Fudbalski igrači i navijači odali su joj počast. U njenu čast su fudbalerke nekih evropskih timova nosile plave trake oko ruke tokom utakmica.

I FIFA se suočila sa brojnim kritikama, a neki su pozivali na suspenziju ili zabranu iranske fudbalske federacije.

Šta je FIFA saopštila?

Zvaničnici FIFA proveli su nedelju dana u Iranu razgovarajući o utakmici protiv Kambodže koja će se odigrati 10. oktobra.

„Žene moraju da prisustvuju", rekao je Infantino na konferenciji o ženskom fudbalu.

Zašto žene imaju manje moći nego što mislite Direktor iranske televizije otpušten zbog scene seksa Džekija Čena

„Obećano nam je da će na narednoj međunarodnoj utakmici reprezentacije Irana, žene moći da uđu na stadion. To je nešto vrlo značajno - nije se dogodilo 40 godina, uz nekoliko izuzetaka."

I dok je Irankama bilo zabranjeno da gledaju muške mečeve, žene iz inostranstva su mogle da ulaze na stadione - uz neka ograničenja.

Zabrana ulaska na stadione se „nemilosrdno sprovodi", saopštila je organizacija Hjuman Rajt Voč.

Privremeno je stavljena van snage prošle godine kako bi žene mogle da gledaju Svetski kup koji je prenošen na stadionu u Teheranu.

U novembru prošle godine, mnogi su se ponadali da će se stvari dugoročno promeniti jer je grupi žena dozvoljeno da uđe na drugi deo finala azijske Lige šampiona u Teheranu. Infantino je takođe bio na tom meču.

Međutim, ženama je zatim ponovo bio uskraćen pristup utakmicama.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Fudbal i Iran: "Ženama će biti dozvoljeno da idu na fudbalske utakmice“

Izvor: B92, 23.Sep.2019

Nakon smrti devojke koja je probala da uđe na fudbalski stadion, iz FIFA kažu da će Iran dozvoliti žena da idu na utakmice.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.