Fudbal, Mesi i Nejmar: Pari Sen Žermen: Deluje kao propali projekat - da li je vreme za resetovanje

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 18:46

Fudbal, Mesi i Nejmar: Pari Sen Žermen: Deluje kao propali projekat - da li je vreme za resetovanje

Ekipa sa dvojicom najskupljih fudbalera svih vremena - Nejmarom, koji je na revanš meču izostao zbog povrede i Kilijanom Mbapeom - uz koje je tu i jedan od najvećih svih vremena, Lionel Mesi, nije uspela da postigne gol za 180 minuta fudbala.

Jedanaesti uzastopni pohod Pari Sen Žermena na Ligu šampiona završen je kao i svaki prethodni, neuspešno - znači li to da je vreme za potpuno rasturanje i novi početak?

Minhenski Bajern izbacio ih je u prvoj nokaut rundi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takmičenja, ukupnim rezultatom 3:0, posle pobede od 2:0 u revanš meču odigranom 8. marta u Nemačkoj.

"Projekat Pari Sen Žermena bio je stvaranje ekipe koja bi osvojila Ligu šampiona, a još uvek su miljama udaljeni od tog cilja. Cela stvar deluje kao neuspeh," rekao je za BT Sport Džo Kol, bivši fudbaler Čelsija.

Bivši vezista Engleske Oven Hargrivs izjavio je: "Imaju toliko briljantnih individualaca. To nije tim. Šteta. Imaju toliko fenomenalnih igrača, a čini se da, ako išta, nazaduju."

Trener ekipe PSŽ-a Kristof Galtije rekao je: "Ovo je veliko razočarenje. Moramo da se nosimo sa ovim i prihvatimo stvarnost.

"Ne znam da li je ovo lekcija iz koje treba da naučimo, ali veoma smo razočarani. Da smo prvi postigli pogodak, bilo bi drugačije, ali nismo."

Mbape je bio jedno od najuspešnijih pojačanja PSŽ-a, kada je iz Monaka prešao za 165 miliona funti 2017.

U međuvremenu je postao prvi strelac ekipe u istoriji kada je prošlog vikenda postigao 201. pogodak u 248 odigranih mečeva.

Osvajač Svetskog prvenstva 2018. jedan je od nekoliko Parižana u ekipi, ali možda polako počinje da oseća da je neophodno da ode u drugi klub kako bi stekao status jednog od najboljih ikada.

"Embapeov ugovor traje još godinu dana, a sve i da želi da ode oni mu to neće dozvoliti, tako da će i dalje biti u klubu," kaže francuski novinar Žilijen Lorans.

"Još uvek nije osvojio Ligu šampiona, ali ima samo 24 godine tako da nije reč o opsesiji. Rekao je da bi bio poseban osećaj biti prvi koji osvaja takmičenje sa PSŽ."

Igrač kome ovog leta ističe ugovor je Mesi.

Tridesetpetogodišnji kapiten Argentine je, navodno, zainteresovan za produžetak saradnje, ali još uvek nije potpisao novi ugovor.

Osvojio je rekordnih sedam Zlatnih lopti i postigao je 29 golova u 64 utakmice za od kako je, pre dva leta, prešao iz Barselone u PSŽ - ali nije uspeo da pokrene ekipu ka osvajanju krune Lige šampiona.

"Još uvek se razgovara sa klubom o Mesijevom novom ugovoru, ali večeras nije bio dovoljno dobar," rekao je Lorans.

"Nije upitan njegov talenat, ali u njegovim godinama trči kontre i Leon Gorecka ga stiže sa pet jardi zaostatka u startu. Mislim da više nije dovoljno dobar za ovaj nivo takmičenja."

Galtije je šesti trener kluba pod katarskim režimom i kao i prethodna petorica, nije uspeo da donese trofej Lige šampiona.

Dvojica od prethodne petorice - Karlo Anćeloti i Tomas Tuhel - osvojili su krov Evrope posle odlaska iz kluba.

Galtije, koji je prošlog leta na klupi zamenio Maurisija Poketinja, jedan je od dvojice menadžera koja su uspela da osvoje titulu Lige 1 pored PSŽ-a u poslednjoj deceniji, kada je do naslova prvaka vodio ekipu Lila 2021.

Sada imaju osam bodova prednosti ispred ekipe Marseja, tako da deluje verovatno da će dodati još jedan pehar Lige 1 svojim vitrinama.

"Nekoliko narednih dana biće ključni. Mislim da Galtije ostaje do kraja sezone i probaće da osvoji prvenstvo," rekao je Lorons. "Ne bih očekivao da bude u klubu na startu naredne sezone."

Bivši defanzivac Evertona, Džo Leskot, rekao je: "Neki od najboljih trenera na svetu su odlazili tamo i nisu uspevali da nađu rešenje.

"Tuhel je bio najbliži, ali nije uspeo. Ne mislim da postoji samo jedan problem. Ima ih mnogo i ne vidim kako bi neko mogao da dođe, reši stvar i nastavi dalje kao po loju."

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviter i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fudbal, Mesi i Nejmar: Pari Sen Žermen: Deluje kao propali projekat – da li je vreme za resetovanje

Izvor: Danas, 08.Apr.2023

Getty Images Jedanaesti uzastopni pohod Pari Sen Žermena na Ligu šampiona završen je kao i svaki prethodni, neuspešno – znači li to da je vreme za potpuno rasturanje i novi početak? Minhenski Bajern izbacio ih je u prvoj nokaut rundi takmičenja, ukupnim rezultatom 3:0, posle pobede od 2:0 u...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.