Fudbal, Liga šampiona i Ferencvaroš: Probuđeni mađarski džin spreman za Mesija i Ronalda

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 19:36

Fudbal, Liga šampiona i Ferencvaroš: Probuđeni mađarski džin spreman za Mesija i Ronalda

Ferencvaroš je nekada bio klub kojem se divila cela Evropa, a posle četvrt veka vratio se u elitno kontinentalno društvo

Za klub kojem se nekada divila cela Evropa, Ferencvaroš je morao strpljivo da čeka da ponovo zasluži mesto u elitnom kontinentalnom društvu.

Ali danas će, prvi put posle 25 godina, slavni budimpeštanski klub zaigrati u grupnoj fazi Lige šampiona i to na Nou Kampu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gostovanju kod Barselone.

Žreb je bio nemilosrdan za klub koji vodi legendarni ukrajinski fudbaler Sergej Rebrov - pored Barselone, popularni Fradi igraće u grupi u kojoj su i Juventus i Dinamo Kijev.

Ferencvaroš je već odigrao pet utakmica u kvalifikacijama za Ligu šampiona ove sezone.

Ferencvaroš je u poslednje dve sezone dominirao u prvenstvu Mađarske, a ukupno je sa 31 peharom prvaka, najtrofejniji u državi.

Ovo je prvi put da Ferencvaroš igra u grupnoj fazi LŠod sezone 1995/96.

Tokom ovog leta je u kvalifikacijama prošao četiri kola, eliminsavši švedski Đurgarden, škotski Seltik, hrvatski Dinamo i norveški Molde.

Da bi se u potpunosti razumeo položaj Ferencvaroša, važno je znati šta je mađarski fudbal svojevremeno predstavljao kroz istoriju i koliko su mu se drugi divili.

Zlatni dani mađarskog fudbala bili su tokom pedesetih godina prošlog veka.

"Mađarska laka konjica", kako su je nazvali evropski novinari, osvojila je olimpijsko zlato na Igrama 1952, a godinu dana kasnije su na londonskom Vembliju pred 105.000 gledalaca "pregazili" Englesku sa 6:3.

Engleska štampa je taj prijateljski meč nazvala Utakmicom decenije. A samo godinu dana kasnije Englezi su u Budimpešti prošli još gore - Mađarska je slavila sa 7:1.

To je do danas ostao najubedljiviji poraz u istoriji reprezentacije Engleske.

Mađarska je 1954. maltene već imala jednu ruku na trofeju namenjenom osvajaču Svetsko prvenstva, pošto je u finalu protiv Zapadne Nemačke povela sa 2:0.

Ali su Nemci u nastavku utakmice preokrenuli i pobedili sa 3:2, a to finale novinari su nazvali "Čudom u Bernu".

Valja napomenuti da je Mađarska u grupnoj fazi tog Mundijala deklasirala Zapadnu Nemačku sa 8:3.

Istraživanja javnog mnjenja u Mađarskoj pokazuju da za Ferencvaroš navija oko dva miliona ljudi, što je 20 odsto ukupnog stanovništva.

Ali Oros je svestan da, makar u finansijskom smislu, Ferencvaroš ne može da se takmiči sa evropskim klubovima koji su sada globalni brendovi.

"Mi smo u finalu 1965. pobedili Juventus. Danas, ako oni pogledaju dole, ni ne vidi nas, jer je ogromna razlika u budžetu", objašnjava.

"U ovom delu Evrope, na fudbal se nije gledalo kao na biznis. Mančester Junajted, Barselona, Real Madrid - to su multinacionalne kompanije. To je drugi svet i na drugačiji način se upravlja tim klubovima".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fudbal, Liga šampiona i Ferencvaroš: Probuđeni mađarski džin spreman za Mesija i Ronalda

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2020

Ferencvaroš je nekada bio klub kojem se divila cela Evropa, a posle četvrt veka vratio se u elitno kontinentalno društvo..Getty Images..Za klub kojem se nekada divila cela Evropa, Ferencvaroš je morao strpljivo da čeka da ponovo zasluži mesto u elitnom kontinentalnom društvu...Ali danas će, prvi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.