Fudbal: Edukacija kragujevačkih sudija

Izvor: Šumadija Press, 27.Nov.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal: Edukacija kragujevačkih sudija

Iako Kragujevac u fudbalu, iz finansijskih razloga, nema rezultate koje grad po tradiciji zaslužuje, sudijska organizacija ubraja se među najaktivnije u Srbiji.

To se ostvaruje zahvaljujući predanom radu entuzijasta i nekadašnjih vrhunskih saveznih sudija i instruktora u Komisiji za usavršavanje suđenja Stručne strukovne organizacije sudija pri Fudbalskom savezu grada na Lepenici, na čijem je čelu Radomir >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << Ćirilović Ćira, zaljubljenik u fudbal i pištaljku i rukovodilac Škole za fudbalske sudije, koja upešno funkcioniše preko 25 godina.

Kroz ovaj vid školovanja prošle su mnoge generacije mladih, koji su se stručno obrazovali, napredovali i sada se nalaze na svim sudijskim listama do Superlige.

U toku je školovanje druge grupe mladih Kragujevca, koji su se opredelili da dele pravdu na zelenim terenima. U martu je „proizvedeno“ dvadesetak novih sudija, koji počinju od najnižeg ranga, Treće gradske lige Kragujevca. Sada je u toku školovannje druge grupe budućih fudbalskih sudija, koji ulaze u drugu fazu obuke za rad na terenu. Jedan od prvih testova obavljen na revijalnoj utakmici veterana Jadrana i Mike Mudrića, na kojoj su, uz iskusnije buduće kolege, prvi put u rukama polaznici škole imali pištaljku i sudijsko barjače.

Radimo na obrazovanju sudija po jedinstvenom planu Fudbalskog saveza Srbije i instrukcijama UEFA, gde najveću pažnju, pored teorijskog dela, obraćamo na rad na terenu. U cilju podmlađivanja sudijskog kadra u Kragujevcu i Srbiji, svake godine organizujemo po dve škole suđenja. Godišnje iz naše škole izlazi oko 40 do 45 polaznika sa diplomom privremenog sudije, a kroz praksu, počev od najnižeg stepena i mlađih selelekcija takmičenja, oni imaju šansu za napredovanje, kroz suđenje zonskih, srpskoligaških, pa do superligaških utakmica – kaže za „Šumadijapress“ Radomir Ćirilović, bivši savezni sudija, sada rukovodilac Škole za fudbalske sudije u Kragujevcu i predsednik Komisije za usavršavanje suđenja, u kojoj su još sekretar Zoran Vujičić i članovi Milovan Srećković, Veljko Beloica i Raco Biočanin.

U grupi, koja sada ima 23 polazniika najviše je srednjoškolaca od 17 godina, a među njima prednjače mladi fudbaleri Radničkog 1923, Šumadije 1903, Sušice, Korićana, Bagremara, a jedan je i iz rekovačkog Levča, koji se školuje u Kragujevcu.

Andrijana Damjanović (17) je jedna od dve devojke koje su poželele da postanu fudbalske sudije. Učenica je četvrte godine Prve tehničke škole u Kragujevcu.

Imam drugove koji su već postali fudbalske sudije i pored njih sam i ja to zavolela. Poznajem i jednu devojku koja sudi utakmice, a znam da je Zorana Punoševac stigla i na republičku listu. Volim druženje i mislim da će mi suđenje omogućiti da steknem nove prijatelje, ali i uđem u tajne fudbala – očekuje Andrijana Damjanović.

U grupi kragujevačkih dečaka, koji žele da dele fudbalsku pravdu na terenu je, takođe, srednjoškolac Luka Ilić.I on je po nagovoru druga došao u klupu za fudbalskog sudiju.

Ne treniram aktivno fudbal, ali sa drugom koji sudi odlazim da gledam utakmice. Poželeo sam da i ja jednog dana uzmem pištaljku i sada mi se ukazala prilika da se u ovoj školi za sudije osposobim za to. Na časovima, koje nam drže bivše iskusne sudije mnogo smo naučili. Mislim da suđenje na terenu i školovanje mogu zajedno. Testovi koje smo do sada prošli pokazali su da ništa nije teško kada se želi i voli. Sada nam ostaje da ono što smo o fudbalskim proisima i pravilima igre naučili primenimo na terenu. Prvi čas i na tom planu, koji smo imali na igralištu Jadrana, bio je zanimljiv – ocenjuje budući sudija Luka Ilić.

Predavači u Školi za fudbalske sudije, pored doajena i jednog od najstarijih članova sudijske organizacije Kragujevca, koji se operedelio da svoje iskustvo prenosi i osposobljava mlade za fudbalski poziv Ćirilovića, su Zoran Vujičić i Veljko Beloica, takođe, poznate bivše sudije iz grada na Lepenici.

Prevashodan cilj naše komisije za unpređenje suđenja u proteklom periodu bio je školovanje novih i edukacija postojećeg sudijskog i instruktorskog kadra, sporovođenju seminara, analizi suđenja na gradskom stepenu takmičenja, predlaganje rang listi po vertikali. Posebna pažnja usmerena je na edukaciju mladih sudija i rad na terenu. Samo u protekle četiri godine iz Škole za mlade sudije izašlo je oko 130 mladića i devojaka, od kojih je jedna trećina ostala aktivna u našoj organizaciji sudija sa čime smo zadovoljni. Po ugledu na Fudbalski savez Srbije,UEFA i FIFA programe organizovano sprovodimo na terenu. Imali smo sedam edukativnih seminara (kampova) za sudije gradskog stepena takmičenja uz prisustvo i aktivno učešće i delegata na tom nivou. Pomoć smo pružali i sudijama za polaganje testova za napredovanje u prvu i drugu kategoriju na listama FSS – kaže Ćirilović i pohvalno govori i o pomoći svog starog kolege Dobrivoja Srećkovića koji je sa njim dao veliki doprinos u edukaciji kragujevačkih fudbalskih sudija u proteklom periodu.

Ovakav rad Komisije za unapređenje suđenja pri Fudbalskom savezu grada nije ostao nezapažen u Srbiji. Na listama od zonskog stepena takmičenja, Srpske lige „Zapad“, pa do Superlige, na listama sudija, delegata i stručnih posmatrača nalazi se veći broj Kragujevčana. Mladi kragujevački sudija Vladimir Čađenović, inače, predsednik sudijske organizacije grada, već ima zvanje medunarodnog sudije, a na listi perspektivnih za dobijanje ovog zvanja nalaze se još neke kragujevačke sudije.

Dradesetak maldih, koji će u narednom mesecu dobiti zvanje fudbalskog sudije, očekuje se da pođu stopama starijih kolega.

Najiskusniji

Na listama od Zone „Morava“, Srpske lige „Zapad“, Prve i Superlige nalazi se 37 kragujevačkih sudija i pomoćnika. U elitnoj grupi Superlige nalazi se Bojan Nikolić, kandidat za internaccionalnog sudiju, a na listi pomoćnika Vladimir Ćađenović, Nenad Kurčubić i Marko Dimitrijević. Utakmice Prve lige Srbije sude perspektivne sudije Marko Srećković i Uroš Vuković. Stručni posmatrači na Prvoj ligi Srbije su iskusne sudije Milovan Srećković i Milenko Matović.

Na listi Srpske lige nalazi se osam sudija i pomoćnika, a među njima i dve devojke Marina Višnjić, mentor FSS perspektivni sudija i pomoćnik Zorana Punoševac.

Najbrojnije kragujevačke sudije su na listi Zone „Morava“, njih 14 i četiri delegata. Utakmice Prve i Druge futsal lige sude petorica Kragujevčana. Na listama tri gradske lige i mlađih selekcija nalazi se još oko 40 sudija i pomoćnika.

Zbog starosne granice po pravilima o sudijama prestali su da sude Dobrivoje Srećković i Rdomir Ćirilović, koji su sada instruktori – nastavnici za obuku mladih sudija.

Objavljivanje aktuelnih tekstova iz Kragujevca omogućeno je delom iz sredstava Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje sufinansira projekat “Grad Kragujevac i izazovi evropskih integracija”.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.