Fudbal 3×3 će zaludeti Srbiju: „Klasičan sindrom Instagrama dovodi do inovacija u sportu“

Izvor: Piplmetar.rs, 23.Apr.2023, 12:30

Fudbal 3×3 će zaludeti Srbiju: „Klasičan sindrom Instagrama dovodi do inovacija u sportu“

Jedan od osnivača 3×3 Srbije Nemanja Stojanović govorio je za „Sportske.net“ o novom projektu koji uključuje skraćenu verziju najvažnije sporedne stvari na svetu – fudbala.
Odnedavno je domaća javnost imala priliku da se na mala vrata upozna sa najnovijim sportom koji okuplja profesionalce i rekreativce – 3×3 fudbal. Rapidni razvitak basketa 3×3 naveo je pojedince u našoj zemlji da maštaju o istoj ideji >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kada je i fudbal u pitanju, a sada ti snovi postepeno bivaju java. Fudbal 3×3 je tu, a uskoro će biti još prisutniji.
Kako je sve krenulo, za „Sportske.net“ priča jedan od zagovornika ove ideje Nemanja Stojanović.
„Cela ideja oko 3×3 fudbala nastala je pre nekoliko godina po uzoru na basket 3×3 gde se sport donosi publici na noge. Odnosno, gde se igra na atraktivnim lokacijama u Srbiji, a sutra Bože zdravlja i u svetu. Mi smo osnivači 3×3 Srbije, ekipe koja se bavi razvojem 3×3 basketa. Ideja je da se ekipe stvore oko novog sporta i da se u narednom periodu naprave timovi koji će da prate evropski, pa i svetski tur gde ćemo mi da napravimo dobar deo stanica po gradovima Srbije“, krenuo je Stojanović.
Potom nas je upoznao sa osnovama ove mini-verzije fudbala.
„Pravila su klasična, slična onim koje smo svi mi igrali na ulicama, ispred zgrada, kuća… Mali golovi, tri kornera – penal. Nema martinele, igra se do linije… To su ona drastična pravila. Što se finesa tiče, postoji pravilo isključenja igrača, minut pauze, nešto slično se može videti i u hokeju“.

Kako je na sve to reagovala publika?
„Povratna reakcija je neverovatna. Mi smo do sada uradili dva događaja. Jedan u Kragujevcu u okviru sajma sporta, a jedan u Beogradu u BeoShopping centru u sklopu promocije AdmiralBet paba. Reakcije svih učesnika i publike bile su neverovatne, veća od očekivanja“.

Basket 3×3 je iz godine u godinu bivao sve rasprostanjeniji, a Srbija dominantna na svetu. Može li fudbal 3×3 još brže da stekne popularnost, prevashodno na domaćoj sceni?
„Brža popularnost može da se desi. U procesu pravljenja smo krenuli i sa kreiranjem infrastrukture, odnosno servisa gde će svi igrači moći da pogledaju svoj rejting na domaćem i međunarodnom nivou. To je po uzoru na 3×3 basket. Poeni se dodeljuju po učešću i učinku. Uzorak nam je trenutno jako mali i igrača i događaja jer imamo dva turnira. Ide se prema principu: što više učešća, to bolji renking“.
3×3 Football
Izazov je utoliko veći jer su Nemanja i njegovi saradnici začetnici celokupne ideje, a čitav projekat podržao je i AdmiralBet koji je ponosni sponzor.
„Ovo je sport koji pokrećemo od nule. Što od pravila, što od infrastrukture… Ovo je izmišljen sport i kreće da se razvija iz Srbije. Ideja je da u svakom većem gradu u Srbiji imamo takmičenje gde će moći da se okupe fudbaleri, futsaleri ili potpuni amateri oko te zajedničke priče. Sve to radimo zahvaljujući znanju iz basketa 3×3, što olakšava sve. Već imamo dogovorenih 10 stanica do kraja godine, što je neverovatno za sport koji maltene niko nije video. Postoje obrisi ovakvog sporta. U Japanu se igra liga koja je interesantna,, ali s potpuno drugačijim konceptom. Vezani su za turnirske šeme u dvoranskim uslovima. Mi želimo da donesemo tribinu gde prolaze ljudi sa porodicama, gde imaju neku aktivaciju, da mogu da gledaju sport“.
Fenomen skraćivanja dimenzija je s fudbalom 3×3 postao sve prisutniji. Zbog čega je to tako?
„Klasičan sindrom Instagrama i onih brzih ‘skrolovanja’. Život se ubrzao do te mere da i sport mora da prati to ubrzanje. Skraćena igra, brže se igra, dinamičnije je, žešće traje i brže se završava. I basket i fudbal 3×3 to rade, a pritom dajemo opciju svima da se bave njime. Takođe, rešavamo i dobar deo logistike, jer vi da igrate ove sportove na velikim terenima neophodno je da imate i li mini-bus, više trenera, fizioterapeuta… Da biste igrali 3×3 oblik, treba vam jedan auto, vozač tog automobila koji je uglavnom i igrač… Sve rade sami učesnici“.

Krajnja ambicija Olimpijske igre?
„Kada smo ulazili u basket niko nam nije verovao da bi taj sport mogao da se nađe na Olimpijskim igrama, pa je postao. Verujemo da i ovo može. Ako pogledamo šta je sve ulazilo od sportova na OI – skraćene ili apdejtovane verzije sportova. Ekstremni sportovi takođe do skora nisu postojali… Američki fudbal se recimo igra pun jedan vek, ali nikada nije završio na Olimpijskim igrama jer nije zastupljen na svim zemljama sveta. Ovo može da bude jer se fud

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.