Folklor pobedio fudbal

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folklor pobedio fudbal

Volfgang Amadeus Mocart proslavio je svoj rodni grad Salcburg, a nedavno je na 19. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, u Banjaluci, čast ovog austrijskog grada branio KUD Opanak.

Mi smo naslednici Mocarta: Aleksandar Milovanović

 

Vesela i bezbrižna srpska mladost iz Salcburga gotovo uglas kaže da u svakome od njih leži mrvica Mocartove genijalnosti, jedinstvo suprotnosti, a onda sledi i objašnjenje.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Pronašao ljubav u Opanku

- U društvu je sve lepše i lakše, a zahvaljujući Opanku sam pronašao i svoju ljubav, pa ćemo uskoro da proslavimo i godišnjicu. Zavoleo sam najlepše oči, usta i osmeh na svetu, ali i dušu moje devojke Maje Vuković, koju svi obožavaju jer je topla i draga devojka - ponosno kaže Aleksandar.

- Pre svega osećamo se Austrijancima i to po poslovnosti i radoholičarstvu, a kao Srbi po hedonizmu i hazarderstvu... Mocart je bio genije koji je dotakao zvezde, ali i kockar sa Turetovim sindromom, rođen u istom gradu kao i većina nas iz Opanka. Mocart je bio prvi kompozitor sa kvalitetima pop zvezde, ali i hazarder, koji je prokockao svoj imetak, i to još u dalekom 18. veku. Po hazarderskom karakteru i genijalnosti podsećao je na nas Srbe - šali se nesuđeni fudbaler- Aleksandar Milovanović (18).

On dodaje i to da u svakoj šali ima i malo istine.

- Do pre neku godinu sam uspešno gradio karijeru fudbalera, a sportski stručnjaci su mi prognozirali uspeh, ali prevagnuo je folklor - kaže ovaj mladić šaleći se kako je "žrtvovao" svetsku slavu zarad Opanka, ali dodaje da ne žali, jer je popustio pred "zovom" srpskih korena i preorijentisao se u igrača drugog tipa i kalibra...

- Muzika, pesma i igra iz zavičaja mojih roditelja nešto je u čemu zaista uživam, a to zadovoljstvo, kompletno i pravo, mogu da ostvarim samo u Opanku. Ipak, sve to mi je otkrila moja tri godine mlađa sestra, Tatjana, koja je odmalena u Opanku - priča ovaj mladić i objašnjava da se u početku lomio između lopte i narodnog kola, ali radi društva se priklonio Opanku...

- Druženje sa onima koji imaju slične probleme i radosti, uvek prija. Većina mojih drugara iz Opanka je rođena u Salcburgu, baš kao i ja, pa nas povremeno muče iste dileme ko smo: Austrijanci ili Srbi? Kompromisno rešenje je da smo kosmopolite srpskog srca i ponosa - kaže Aleksandar i dodaje da su sa njim i sa sestrom došli i majka Gordana i otac Miroslav.

 

  Pomešao sve dobre gene

- Moji roditelji su se upoznali u Salcburgu, zavoleli i ostali u tom gradu da žive. Majka Gordana je rodom iz Prijedora, a otac Miroslav je iz Petrovca na Mlavi, pa sam i s te strane pomešao sve dobre gene. Obožavam i Petrovac na Mlavi isto koliko i Prijedor - otkriva ovaj mladić i dodaje da mu je ovo prvo učešće na Evropskoj folklorijadi i da je imao malu tremu.

- Ipak, roditelji su me podržali rečima da nije važna pobeda, jer sam za njih već pobedio, nego druženje sa drugarima i zaista su u pravu - kaže Aleksandar za "Vesti".

 
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.