Izvor: MozzartSport.com, 24.Sep.2020, 18:25

Filmska priča novog golmana Čelsija: Sa 22 godine bio na birou rada, pauzirao godinu dana i želeo da napusti fudbal, a onda...

Iako je prošao mnogo teških trenutaka tokom karijere Eduar Mendi tek sada biće u prilici da se suoči sa pritiskom kakav nosi mesto u timu sa Stamford Brdiža, jer do sada nije imao slična iskušenja

Kada dođete u veliku sredinu iz (relativno) malog kluba onda vam mediji traže onu filmsku stranu priče. Takav je slučaj i sa novim čuvarem mreže londonskog Čelsija, Eduarom Mendijem, koji je tokom karijere bukvalno proživljavao trenutke koji se mogu ovekovečiti na filmskom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << platnu. Senegalski reprezentativac, rođen u Montivijeu na severu Francuske 1. marta 1992. godine, danas je doživeo novi čudesan trenutak u karijeri, potpisavši za jedan od najvećih klubova na Ostrvu. Transfer u Čelsi predstavlja krunu velikog uspona njegove karijere u proteklih pet godina, iako je neposredno pre toga 28-godišnji čuvar mreže bio na korak od odluke da prekine karijeru.

Pre samo šest godina, kada mu je istekao ugovor sa niželigašem i prvim profesinalnim klubom Šerburom, Eduar Mendi se našao na birou za nezaposlene igrače i tamo proveo čitavih godinu dana. Agent ga je uveravao da ima ponudu od kluba iz Lige jedan, ali se na kraju sve propalo, posle čega je usledio "prazan hod" tokom kojeg mu je svašta prolazilo kroz glavu. Umalo je doneo odluku i da promeni profesiju.

"Za fudbalera ili bilo kog drugog čoveka period bez posla je poput udaranja šamara. Ponovljeni neuspesi ostavljaju tragove na vama i počinjete da mislite kako možda niste stvoreni za taj posao", rekao je Mendi za magazin So Foot.

Izgubljeno samopouzdanje tada mladi čuvar mreže počeo je da vraća u Avru, za koji je branio u omladinskom pogonu. Godinu dana je trenirao neplaćeno sve dok mu se nije javio jedan bivši saigrač i rekao da Olimpik iz Marselja tražio zamenu za rezervne čuvare mreže posle odlazaka Žulijena Fabrija i Brisa Sambe na pozajmice. To je bila sredina koja ga je u potpunosti vratila u život.

Na Velodromu je bio u prilici da trenira uporedo sa legendarnim Stivom Mandandom i ostalim vrhunskim profesionalcima, a uporedo je branio za drugi tim. Zvanično je bio četvrti golman, ali mu to nimalo nije smetalo.

"U Marselju sam dostigao novi nivo. Tokom cele godine sam trenirao sa profesionalcima što možda i ne očekujete kada ste četvrti golman. To je bio dokaz da sam se dobro pokazao, uložio sam velike napore. To je bila izuzetno korisna godina. Mnogo su mi doneli treninzi sa igračima kao što su Lasana Dijara i Abu Dijabi, kao intervencije protiv Stivena Flečera ili Mišija Bačuaija", dodao je Mendi.

Novi iskorak se dogodio se na leto 2016. godine. Mendi je prešao u redove tadašnjeg drugoligaša Remsa. Sačekao je svoju šansu i suspenziju tadašnjeg prvog golmana Joana Karasoa. Sedam puta je stajao na golu, a na tri meča mu je mreža ostala netaknuta. To je bio ključni trenutak njegove karijere. Već u sezoni 2017/2018. bio je najzaslužniji za Remsovu promociju u Ligu jedan, potom je potvrdio klasu na mečevima elitnog ranga, a onda se na leto 2019. javio Ren i odveo ga za obeštećenje od 4.000.000 evra. Da je Rems sjajna sredina za golmane pokazao je i primer Predraga Rajkovića, koji je došao u klub upravo kao zamena za Mendija i odmah imao najbolju sezonu u karijeri.

Ren je napravio fenomenalan poslovni potez, jer je angažovao čuvara mreže u velikom usponu koji će mu sada doneti i veliki profit. U pitanju je rekordni transfer francuske Lige 1 kada su golmani u pitanju, koji je ponovo srušio Čelsi. Plavci 2004. godine nisu pogrešili kada su doveli Petra Čeha upravo iz Rena za obeštećenje od 13.000.000 evra, a veruju da neće ni sada. Francuskom klubu sleduje obeštećenje od 24.000.000 evra, ali i još 6.000.000 na osnovu bonusa. Londonski klub će sada morati da pronađe način da udomi preskupo plaćenog Kepu Arizabalagu, koji je zvanično izgubio status prvog golmana Čelsija, mada će na velikom ispitu biti i Mendi, s obzirom da se u dosadašnjem toku karijere nije susretao sa pritiskom kakav nosi golmanska pozicija na Stamford Bridžu.

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.