Film, fudbal, politika

Izvor: B92, Tanjug, 21.Mar.2010, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film, fudbal, politika

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je snimanje filma "Montevideo, bog te video" koji se bavi najvećim uspehom jugoslovenske fudbalske reprezentacije.

Inspirisan velikim uspehom fudbalske reprezenatcije Kraljevine Jugoslavije na Prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju, film "Montevideo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bog te video" trebalo bi bar na velike ekrane da vrati duh starog Beograda i sjajnu prošlost. Snimanje filma, danas je obišao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Dve stotine kostimiranih statista, oldtajmeri, zaprežna kola, pa čak i tramvaj s početka prošlog veka, vratili su centru Beograda, bar na jedan dan izgled iz tridesetih godina prošlog veka.

Film "Montevideo, bog te video", nije samo podsećanje na najveći uspeh jugoslovenskog i srpskog fudbala već i melodramaksa priča o slavnoj prošlosti, proverenim vrednostima i pravim junacima.

Predsednik Tadić pohvalio je glumce da su dobro uvežbali fudbalske akcije.

"To jeste igra nad svim igrama, nema dileme i vidim da ste vi dobro uvežbali tu igru. Odlični su vam driblinzi, odlično štopovanje" Sve ste uradili što je trebalo, izbacili vazduh, smirili loptu i onda tačno postavili levu stajnu nogu”, ocenio je on.

Tadić se složio sa jednom od teza u filmu - da je u Srbiji najteže napraviti tim.

”Jeste, i to je tačno, to ja znam kad se pravi Vlada koliko je teško napraviti tim. Danas sam baš jednom ministru rekao da je politika timski rad, a nije individualna stvar, istrčavanje po terenu

i driblinzi koji nigde ne vode - već je svrha dati gol”, objasnio je predsednik Srbije.

Da bi učestvovali na Prvom svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. u Urugvaju, reprezentativci Jugoslavije putovali su brodom čak 16 dana.

Bez pravih priprema, na startu turnira pobedili su Brazil kada je prvi gol postigao i najmlađi u ekipi, Aleksandar Tirnanić.

U godini u kojoj reprezenatcija Srbije prvi put učestvuje na mundijalu, istorijski uspeh i osvojeno treće mesto pre 80 godina bili su inspiracija za film, ali i seriju, dokumentarac, monografiju i izložbu koji će uslediti, najavljuje reditelj Dragan Bjelogrlić.

"Ako budem u uspeo u ovom filmu da spojim moje tri ljubavi - a to je ljubav prema sportu i sportskom duhu, ljubav prema melodrami i ljubav prema svom narodu - ja ću biti zaista srećan i smatraću da sam svoj zadatak ispunio”, kazao je on.

Predsednik Srbije, koji je od filmske ekipe na poklon dobio dres, repliku onog koji su nosili jugoslovenski reprezentativci u Urugvaju, najavio je, razgovarajući sa glumcima, da će pratiti reprezentaciju Srbije na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.