Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fifa ukida menadžere u srpskom fudbalu

Novi pravilnik Fifa koji je stupio na snagu 1. aprila uticaće u velikoj meri na poslovanje fudbalskih klubova u Srbiji

Pomalo neopaženo prošla je vest od prošle sedmice koja će u značajnoj meri promeniti odnose u srpskom fudbalu. Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) i zvanično je ukinula fudbalske agente kao pravna lica, kao i vlasništvo trećih lica i investicionih fondova nad fudbalerima (Tpo).

Vlasništvo trećih lica i investicionih fondova u srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fudbalu već godinama izaziva kontroverze. Jedni su tvrdili da je to „najveće zlo” srpskog fudbala i „moderno robovlasništvo”, dok su drugi na menadžere gledali kao na „spasioce” iz teške finansijske situacije. Ta podela vidljiva je i danas.

Oni koji su na menadžere gledali kao na „zlo” tvrdili su da klubovi gube mnogo para. Jedan od glavnih argumenata bio je da su srpske ekipe izgubile ogromne svote novca, jer su fudbalere prodale po znatno nižoj ceni od realne, a da su menadžeri kasnijom trgovinom ostvarivali višestruku zaradu. Tako postoji analiza da je Partizan koji je imao najviše takvih ugovora sa menadžerima izgubio više od 50 miliona evra u poslednjih devet godina, mada, istine radi, precizni podaci o tome ne postoje, niti su ikad objavljeni.

Crvena zvezda je imala mnogo manje takvih ugovora sa menadžerima, ali neki i danas tvrde da je dosta izgubila.

S druge strane, oni koji ne smatraju menadžerske ugovore za „zlo” kao argument u prvi plan ističu lošu finansijsku situaciju u kojoj se klubovi godinama nalaze. Podaci iz finansijskih izveštaja Partizana i Crvene zvezde, sa danom 31. 12. 2013, pokazuju da je Partizan dužan 13 miliona evra, a Crvena zvezda 55 miliona evra.

U takvoj finansijskoj situaciji, po mišljenju drugih, klubovi su bili primorani da na vreme prodaju svoje fudbalere investicionim fondovima i trećim licima kako bi mogli da prevaziđu tekuće finansijske poteškoće.

Najpoznatiji takvi slučajevi su prodaja nekadašnjih igrača Partizana Lazara Markovića i Matije Nastasića. Marković je iz redova „crno-belih” prešao u lisabonsku Benfiku za 8,8 miliona funti (podatak sa sajta „Transfermarkt”), a nije poznato koliko je iz tog transfera otišlo na račun Partizana, a koliko u džep menadžera. Kasnije je prešao u Liverpul za 22 miliona funti.

Nastasić je iz Partizana za 2,5 miliona evra otišao u Fjorentinu, a odatle prešao u Mančester siti za 15 miliona evra.

Zbog novih propisa Fife, takvo poslovanje više neće biti moguće. U razgovoru za „Politiku” Marko Anđelković, advokat za sportsko i građansko pravo, objasnio je ključne promene u zakonu Fifa, kao i namere čelnika te organizacije:

– Do sada su postojala dva načina kako je većina igrača dolazila i odlazila iz srpskog fudbala. Prvi, da agent ili treće lice ustupi prava na nekog fudbalera našem timu u zamenu za procenat pri narednoj prodaji, i drugi: da igrača otkupi od samog kluba. Vlasništvo trećih lica od 1. aprila više ne postoji. Ipak, svi ugovori potpisani do 31. decembra važiće i dalje, dok ugovori koji su zaključeni posle 1. januara važe još godinu dana. Fifa je ovim činom pokušala da da veću samostalnost klubovima i novac zadrži unutar fudbala. Kako će se naše ekipe odreći saradnje sa investicionim fondovima ozbiljno je pitanje, s obzirom na to da svega 10 odsto budžeta većine timova u Srbiji čine sponzorski ugovori, prodaja TV prava i ulaznica, a da se ostatak novca uglavnom pronalazi prodajom igrača – objašnjava Anđelković.

Filip Marković

----------------------------------

Terzić: Odluka Fife nije dobra za klubove

Klubovima je potrebnije 100 dinara danas nego 300 za tri meseca, rekao je generalni direktor Crvene Zvezde za „Politiku”

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić smatra da je odluka Fife da ukine vlasništvo trećih lica nad fudbalerima loša po klubove kojima je to jedan od načina da reše svoje finansijske probleme.

– Ako pitate Fifu i fudbalske saveze, oni će uvek reći da su protiv vlasništva trećih lica nad igračima, dok su klubovi iz bilo kog dela sveta za to. Uefa, Fifa i savezi nemaju problem koji imaju klubovi jer se oni u najvećem delu finansiraju od televizijskih prava. Zbog revolucije koju su doneli prihodi od televizijskih prava, oni premašuju njihove rashode – rekao je Terzić za „Politiku”.

S druge strane, dodao je, klubovi imaju potpuno drugačije izvore prihoda, mnogo veće rashode i svi imaju finansijske probleme.

– Da bi u datom trenutku pokrili nedostatak finansijskih sredstava, klubovi su prinuđeni da prodaju ono što imaju, a to su prava na transfere igrača ili ekonomska prava – naglasio je generalni direktor Crvene zvezde.

Objasnio je da je takva praksa odavno zaživela, pa klub kome su potrebna finansijska sredstva za život ne može drugačije da dođe do njih nego preko prodaje ekonomskih prava igrača.

– Klubovima je potrebnije 100 dinara danas nego 300 za tri meseca. Većina klubova na svetu ima negativan bilans, nisu kreditno sposobni da dobiju kredit od banke i jedino što se prepoznaje kao neka vrednost u datom momentu jesu ekonomska prava igrača – objasnio je Terzić.

Terzić ocenjuje da bi se i Crvena zvezda i Partizan, ali i mnogi španski klubovi, ugasili da nisu prodavali ekonomska prava igrača.

– Postoje veliki investicioni fondovi koji su spremni da uđu u taj rizik, da kupe ekonomska prava igrača i da daju „žive” pare. Mnogi su i izgubili – ocenio je Terzić.

Na pitanje „Politike” da li smatra da će klubovi naći način da „zaobiđu” odluku Fife, Terzić je odgovorio:

– Klubovi će uvek nalaziti načine da dođu do finansijskih sredstava prodajom ekonomskih prava. Samo će se drugačije „upakovati”, naći će se druga forma, drugačije će se nazvati, ali suština će biti ista. Ne možete vi nekome da zabranite da da svoje pare – objasnio je Terzić.

Odluku Fife i Uefe ocenio je rečima da „žive u utopiji i iluzijama” i da ne znaju suštinu problema s kojima se klubovi bore.

– Kao predsednik lige bio sam na dosta sastanaka vezanih za ovaj slučaj. Udruženje profesionalnih klubova Evrope i Udruženje profesionalnih liga Evrope bili su decidirano protiv stava Fife i smatraju da, ako neki klubovi procenjuju da imaju korist od prodaje ekonomskih prava, zašto bi se Fifa mešala u to – rekao je Terzić.

Generalni direktor Zvezde objasnio je i kako će ova odluka uticati na poslovanje njegovog kluba.

– U Zvezdi sam skoro godinu dana i za to vreme imali smo samo jednu prodaju od 50 odsto ekonomskih prava na jednog igrača. Da to nismo uradili, danas se ne bismo takmičili u Super ligi – objasnio je Terzić.

Tvrdi da na primeru Crvene zvezde može da dokaže da je odluka Fife i Uefe neispravna.

– Da je nama bilo zabranjeno da prodamo 50 odsto od jednog igrača, mi ne bismo mogli da se takmičimo, pošto bismo bili kažnjeni od strane Fife zbog slučaja Bronovicki. Tada je u roku od deset dana trebalo da isplatimo 800.000 evra, a da to nismo učinili bilo bi nam oduzeto šest bodova i bili bismo izbačeni u niži rang takmičenja. Srećom, prodali smo pedeset odsto ekonomskih prava na jednog igrača i izmirili sve obaveze – objasnio je Terzić.

Koliko je u Srbiji zastupljena prodaja igrača menadžerima?

– Mislim da u Srbiji prodaja ekonomskih prava na igrače uopšte nije prisutna. Možda deset odsto transfera ide preko prodaje investicionim fondovima, možda ni toliko. Klubovi u Srbiji žive od transfera igrača iz kluba u klub. Kada su klubovima u veoma kratkom roku potrebne pare, tada je opravdana prodaja ekonomskih prava na igračima. Zašto bih inače prodao pedeset odsto igrača kada mogu kasnije da ga prodam celog – rekao je Terzić.

Katarina Ivanović

----------------------------------

Vazura: Odluka u korist klubova

Fifa je donela pravu stvar jer će se ubuduće najveći novac od transfera slivati u klupske kase, kaže generalni direktor Partizana

Odluka Fifa da se od 1. aprila u transferima fudbalera zabrani učešće „trećeg lica”, odnosno menadžera, koji su do sada praktično bili vlasnici igrača, posebno je obradovala klubove, kojima je prodaja bila jedan od glavnih izvora finansiranja.

Nije tajna da je Partizan, kao perjanica domaćeg fudbala u prodaji igrača, godinama i decenijama gubio milione, koji su uglavnom odlazili na račune menadžera. Takođe, nije tajna da su dva naša najveća kluba godinama pozajmljivala novac od tih istih ljudi kako bi podmirivala svoje osnovne potrebe. Ta vrsta uzajamnog prijateljstva dve strane, klubova i menadžera, postala je poslednjih godina sve učestalija jer jedni bez drugih nisu ni mogli da funkcionišu na normalan način.

U Partizanu su, posle dolaska nove uprave, rešili da sve troškove svedu na minimum. Najpre je u Omladinskoj školi zaveden red: smanjeni su troškovi za smeštaj, koji su do sada godišnje iznosili čak 200.000 evra, a ubuduće će iznositi tri puta manje. Fudbalerima su smanjeni ugovori i plate, s novim trenerom je sklopljena saradnja na samo tri meseca, jer u slučaju eventualnog neuspeha, klub ne bi, kao do sada, morao da plaća penale.

– Nema sumnje da će se nova fudbalska vlada u Humskoj ponašati u skladu s aktuelnom situacijom. Nemamo prava da se rasipnički odnosimo prema dinaru koji ulazi u našu kasu – kaže generalni direktor Partizana Miloš Vazura.

Mnogi se s pravom pitaju kako je moguće da Partizan duguje milione a da je samo u poslednje dve decenije prodao bar pedeset igrača?

– Sve je moguće, ali na to pitanje ne mogu da dam odgovor jer tada nisam bio u klubu. Nema sumnje da je Partizan do sada dobro funkcionisao, i to pre svega zahvaljujući prodaji fudbalera.

Kome će ova nova pravila najviše odgovarati?

– Ova odluka Fife ide u prilog klubovima koji isključivo žive od transfera igrača. Ako ništa drugo, zna će se kome ide najveći deo kolača, jer klubovi više neće moći da prave ugovore isključivo na svoju štetu. Treće lice, odnosno menadžer, moći će da dobije samo ono što mu sleduje. Drugim rečima, mnogo manji procenat od prodaje igrača nego što je to do sada bio slučaj – tvrdi Vazura.

Da li su svi igrači pod profesionalnim ugovorom vlasništvo Partizana?

– Jesu. Želim da kažem da ova odluka Fife neće značiti da ćemo zatvoriti vrata menadžerima jer, hteli mi to da priznamo ili ne, oni su bili i ostaće deo fudbala, ovde i bilo gde na svetu – rekao je Miloš Vazura.

Najnoviji primer, odlazak Petra Škuletića u moskovsku Lokomotivu, gde je njegovom menadžeru od transfera pripalo čak 20 posto, odnosno od 4.000.000 evra, čak 800.000 evra, po svemu sudeći više se neće ponoviti. Jer, pravila Fife sada su jasna: treće lice ubuduće u posredovanju može da dobije najviše tri odsto ukupnog transfera. Da li je tako nešto moguće u Srbiji?!

Dragan Todorović

----------------------------------

Menadžeri u srpskom fudbalu

Pini Zahavi

Fali Ramadani

Zoran Stojadinović

Ranko Stojić

Milan Ćalasan

Nikola Damjanac

Radojica Božović

Dejan Joksimović

objavljeno: 12.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.