Fešta u Madridu, Real proslavio 110 godina postojanja kluba

Izvor: Blic, 07.Mar.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fešta u Madridu, Real proslavio 110 godina postojanja kluba

Najtrofejniji evropski fudbalski klub Real Madrid slavi 110 godina postojanja a u klubu očekuju da će jubilarnu godinu proslaviti novim trofejima.

Madridski klub koji su osnovali braća Padros Rubio 6. marta 1902. tokom svog postojanja osvojio je rekordnih devet puta titulu šampiona Evrope, dva puta kup UEFA i dva Kupa osvajača kupova.

Kralj Alfonso XIII dao je 1920. godine timu iz Madrida blagoslov da koristi naziv Real (kraljevski). Na domaćoj sceni 'Kraljevski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klub' osvojio je 31 titulu prvaka i 18

pehara za pobednike kupa.

Uz velikg rivala Barselonu i Atletik iz Bilbaoa je jedini klub koji nije ispao iz najkvalitetnije španske lige od njenog osnivanja 1928. godine.

Poslednji trofej Real je osvojio protekle sezone u Kupu kralja pošto je savladao Barselonu.

Madridski tim ostaće zabeležen kao jedan od osnivača Svetske fudbalske federacije (FIFA) 1904. godine i takmičenja prvaka država starog kontinenta 1955. koje danas nosi ime Liga šampiona.

Tvorac proporoda Reala tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka Santjago Bernabeu je najtrofejniji funkcioner nekog kluba u istoriji fudbala a stadion na kome nastupa tim nosi njegovo ime.

FIFA je Real Madrid proglaila za najbolji fudbalski klub 20. veka. Osim fudbalskih uspeha klub iz Madrida ima i košarkašku sekciju koja je, takodje osvojila, pregršt trofeja uz osam titula prvaka Evrope.

Zanimljivo je da su košarkaši, baš kao i fudbaleri, svoj za sada poslednji trofej osvojili, pobedom nad Barselonom u kupu prošlog meseca.

Na klupi trofejnog tima sedela su tri stručnjka iz Srbije. Miljan Miljanić trenirao je tim od 1974. do 1977. i osvojio dva prvenstva i jedan kup.

Vujadin Boškov bio je na klupi od 1979. do 1982. i za to vreme osvojio po jednom ligu i kup, dok je Radomir Antić bio na čelu 1991. godine bez trofeja.

Za Real Madrid nastupao je i bivši napadač Partizana i reprezentacije Jugoslavije Predrag Mijatović koji je bio strelac jedinog gola na finalu Lige šampiona 1998. protiv Juventusa. Mijatović je bio i sportski direktor u klubu od 2006. do 2009.

godine.

Real, koji sa klupe predvodi Žoze Murinjo proslavu velikog jubileja čeka sa deset bodova prednosti na tabeli u odnosu na najbližeg rivala Barselonu.

U Ligi šampiona Madriđani će sledeće nedelje na svom terenu igrati revanš meč protiv moskovskog CSKA. U prvom meču u Moskvi bilo je 1:1.

U ovoj sezoni fudbaleri Reala, na čelu sa efikasnim Kristijanom Ronaldom postigli su već 85 golova u Primeri i na 13. mečeva do kraja takmičenja imaju šansu da prestignu rekord od 107 golova iz 1990. godine kada je napad predvodio Emilio Butragenjo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.