FSS: Osuda incidenta

Izvor: Studio B, 13.Okt.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FSS: Osuda incidenta

Fudbalski savez Srbije osudio je incidente na stadionu u Đenovi i aktere koji su ih izavali i saopštio da je predsednik FSS Tomislav Karadžić za petak, 15. oktobar, zakazao hitnu sednicu Izvršnog odbora fudbalske organizacije.

"Tom prilikom biće analizirano sve viđeno i urađeno uoči utakmice protiv Italije i biće doneete i odluke vezane za naredne korake srpske organizacije", navodi se u saopštenju FSS. Po završetku sednice Izvršnog odbora biće održana i konferencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za novinare, dodaje se u saopštenju, i moli javnost za razumevanje zbog činjenice da neće biti davanja pojedinačnih izjava".

Ovom prilikom FSS, navodi se u saopštenju, želi da zvaničnim putem obavesti domaću javnost o događajima od 12. oktobra 2010, "kao i o svemu što smo preventivno uradili u cilju stvaranja dobrih organizacionih preduslova uoči meča u Đenovi".

Dan odigravanja utakmice počeo je održavanjem uobičajenog tehničko-organizacionog sastanka UEFA. On je bio održan na stadionu "Luiđi Feraris". Prisustvovali su mu zvaničnici UEFA predvođeni delegatom susreta Davidom Petrijašvilijem iz Gruzije, specijalnim posmatračem suđenja Peterom Mikelsenom iz Danske, sudijama iz Škotske koje je predvodio glavni arbitar Aleksander Tomson, predstavnicima oba saveza, kao i zvaničnicima italijanske policije, hitne pomoći, vatrogasne službe i ostalih organa uključenih u organizaciju meča. Tom prilikom, dodaje se u saopštenju, FSS je u zvaničnoj formi obavestio zvaničnike UEFA i FS Italije o najavama i mogućnostima eventualnih problema tokom susreta.

Pre svega, kako se objašnjava u saopštenju, najave su išle u smeru sprečavanja unošenja pirotehničkih sredstava i detaljne kontrole na ulazu, uz molbu da taj proces obave policajci a ne samo stjuarti. Predstavnici italijanske policije su obećali da će biti obavljena detaljna kontrola svih navijača koji budu ulazili u sektor predviđen za pristalice srpskog tima. "Takođe, domaćini su nas obavestili i da će insistirati na utvrđivanju ličnog identiteta svakog navijača sa ulaznicom", ukazuje se u saopštenju i precizira da je FSS u danima pred susret ulaznice prodavao slobodnim putem, preko interneta. Pri tome su poštovani zahtevi bazirani na italijanskom zakonu da svaki kupac ulaznice dostavi ime, prezime i ostale podatke, stoji u saopštenju, uz napomenu da je kompletnu listu sa svim tim podacima FSS pravovremeno dostavio FS Italije.

"Ovim putem naglašavamo da organizator takmičenja, UEFA, susret u Đenovi nije proglasio utakmicom visokog rizika. To, između ostalog, podrazumeva da nije bio angažovan specijalni posmatrač bezbednosti", precizira FSS. "Ipak, shvatajući značaj trenutka, mi smo sa naše strane učinili apsolutno sve da davanjem informacija pokažemo kooperativnost i samim tim ukažemo da su problemi mogući, te ih treba na vreme i sprečavati", navodi FSS. "Zahtevali smo i pojačane mere bezbednosti i dodatni kontigent policajaca za obezbeđenje srpske reprezentacije", objašnjava FSS i ukazuje da "u vremenu koje je naišlo nismo primetili da je angažovan veći broj predstavnika italijanske policije".

"Prvi problem većih razmera zabeležen je juče u 12.55 sati. U tom trenutku grupa od nekoliko desetina huligana se okupila ispred Grand hotela Savoja, u kojem je bio smešten naš nacionalni tim", precizira FSS. Prema saopštenju, "manji deo njih je ušao i u sam hotel, odakle ih je hotelsko obezbeđenje izbacilo napolje, u momentu kada su bili pored recepcije". "Sve vreme su skandirali i pevali pesme pretećeg sadržaja upućene ka golmanu reprezentacije Vladimiru Stojkoviću", dodaje se u saopštenju. "Odmah je reagovao komesar za bezbednost FSS, koji je obavestio nadležne u italijanskoj policiji i zatražio dodatne mere i pojačano ljudstvo, na čemu smo insistirali i tokom zvaničnog sastanka. Na taj zahtev nije pozitivno odgovoreno", ukazuje FSS.

U popodnevnim satima, navodi se dalje u saopštenju, čelnici FSS su kontaktirali zvaničnike Komisije UEFA za bezbednost i sigurnost stadiona, kao i delegata utakmice, u želji da ih obaveste o novim detaljima vezanim za najavu problema tokom utakmice. "Insistirali smo da se preduzmu dodatne mere i da preventiva bude na najvišem nivou, a pretnje su se, na žalost, pokazale kao tačne", stoji u saopštenju.

"Novi, mnogo veći i do sada u istoriji domaćeg fudbala nezabeleženi problem, viđen je u 19 sati ispred hotela. U tom trenutku, igrači i članovi Stručnog štaba su se spremali za polazak na stadion. Ogromna većina njih je već bila u autobusu, kojem se iznenada, sa zadnje strane, približila grupa huligana, njih oko 30", precizira FSS. "Nekolicina je odmah ušla u autobus, uprkos nastojanju članova naše ekipe da ih u tome spreče. Svi prisutni članovi reprezentacije, predvođeni kapitenom Dejanom Stankovićem i Nikolom Žigićem, apelovali su na mir i zaštitili su igrače", navodi FSS. Pre svega, Vladimira Stojkovića, koji je bio meta grupe huligana, dodaje FSS i ukazuje da su "ružne scene viđene na vratima autobusa". "U jednom trenutku kroz zadnja vrata u autobus je ubačena zapaljena bengalska baklja. Ona je pala na pod i pretilo je da nastane požar većih razmera", opisuje FSS.

Zahvaljujući smirenosti igrača, požar je brzo lokalizovan, ali je dim ispunio unutrašnjost autobusa. Zadržana je koncentracija, sprečena je panika, a vatra je ugašena, ističe FSS. "U tom trenutku u autobus je ušao i poslednji član ekipe i vozač je odmah krenuo", dodaje FSS, koji smatra da j je zapanjujuće da niko od predstavnika italijanske policije nije reagovao. "Niko od njih nije zaštitio srpske igrače, a takav stav policije je bio zaista potpuno neshvatljiv", ocenjuje FSS i dodaje da su u takvom okruženju igrači i članovi štaba došli na stadion i počeli sa pripremama za utakmicu. "Posebnu brigu svi prisutni su pokazali za saigrača i prijatelja Vladimira Stojkovića. Bili su uz njega i činili sve da mu trenutak učine koliko - toliko lakšim", navodi FSS.

"Naglašavamo da Stojković nije povređen i da nije odlazio u bolnicu na preglede, već je sve vreme bio sa ekipom", dodaje se u saopštenju i napominje da je meč prvi put prekinut neposredno pred intoniranje himni Italije i Srbije. "Delegat Petrijašvili je sazvao hitan UEFA sastanak Kriznog štaba. Tom prilikom predstavnici policije su izneli stav da meč može da počne samo ako policajci budu direktno uz sektor sa srpskim navijačima", precizira FSS. Takođe, insistirali su na proceni da ne postoje bezbedonosni uslovi da deo tribina na kojem su bili navijači Srbije bude ispražnjen, tvrdi FSS, već su dodali "da bi to bio uvod u moguće događaje sa nesagledivo tragičnim posledicama".

Stav FSS u tom trenutku se svodio na dva osnovna zahteva: da utakmica svakako bude odigrana i da policija stvori adekvatne uslove za igru. "Postignut je dogovor u svlačionici da igrači priđu sektoru sa našim navijačima i zamole ih da se strasti stišaju", navodi FSS i podseća na tri javna obaveštenja za navijače, pročitana na srpskom jeziku, u kojem su upozoreni da nastavak problema može da dovede i do prekida susreta. Posle dodatnog petominutnog zagrevanja intonirane su himne, utakmica je počela, ali je ponovo prekinuta krajem šestog minuta. Sudija je obavestio delegata i predstavnike saveza da mu se obratio golman italijanske reprezentacije i rekao da se ne oseća sigurno posle upada dve baklje na teren, kao i da ne može da se koncentriše na dešavanja u igri.

Istog trenutka sudijska četvorka je donela odluku da se meč prekine, iako su, prema saopštenju, predstavnici FS Srbije, zajedno sa delegatom, činili sve da se pronađe novi kompromis i mogućnost za nastavak igre. "Sazvan je novi UEFA sastanak Kriznog štaba. Stav sudija je bio poznat, a predstavnici policije su bili decidirani u stavu da ne mogu da garantuju sigurnost za aktere", stoji u saopštenju. Zato delegat Petrijašvili "nije imao druge opcije do konstatovanja prekida meča", ukazuje FSS i konstatuje da "predstavnici policije više nisu želeli da pokažu nivo kooperativnosti". "Objašnjavajući razloge za prekid utakmice zvaničnici policije su rekli da je primarni razlog njihova procena da postoji mogućnost od ulaska na teren od strane navijača, dok je opasnost od ubacivanja pirotehtničkih sredstava stavljena na mesto broj dva", precizira FSS. "Svi zahtevi i predlozi od strane delegacije FS Srbije vezani za nove korake u cilju smirivanja strasti i mogućnosti za nastavak meča su odbačeni", tvrdi FSS.

Fudbalski savez Srbije osuđuje viđene incidente na stadionu u Đenovi i aktere koji su ih izavali, ali ističe da su u "ogromnoj većini" na tribini bili "potpuno mirni" navijači reprezentacije Srbije. Na kraju, FSS moli nadležne državne organe da mu pomognu "u borbi protiv huligana i svih nehumanih i nesportskih pojava kojih je sve više", jer samostalno "ovaj boj ne može da dobije".

Laković: Znamo ko su kupci

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković izjavio je da savez ima spisak imena svih koji su kupili karte za utakmicu fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije.

Laković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare Ministarstva omladine i sporta i republičkih sporstkih saveza, rekao da su karte bile u slobodnoj prodaji, ali da FSS ima imena svih kojima su karte prodate.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saopštenje FS Srbije, u petak sednica IO

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2010

Fudbalski savez Srbije (FSS) osudio je danas incidente na stadionu u Đenovi i aktere koji su ih izavali i saopštio da je predsednik FSS Tomislav Karadžić za petak 15. oktobar, zakazao hitnu sednicu Izvršnog odbora fudbalske organizacije..."Tom prilikom biće analizirano sve viđeno i urađeno uoči...

Nastavak na Vesti-online.com...

U PETAK HITNA SEDNICA IZVRŠNOG ODBORA FS SRBIJE

Izvor: Kurir, 14.Okt.2010, 10:04

BEOGRAD - Predsednik Fudbaskog saveza Srbije Tomislav Karadžić je za petak, 15. oktobar, zakazao hitnu sednicu Izvršnog odbora naše organizacije...BEOGRAD -    Predsednik Fudbaskog saveza Srbije Tomislav Karadžić je za petak, 15. oktobar, zakazao hitnu sednicu Izvršnog odbora naše organizacije...Tom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.