FS Srpske istupa iz FS BiH!

Izvor: Press, 10.Sep.2010, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FS Srpske istupa iz FS BiH!

Fudbalski savez RS najavio da će zbog napada na srpskog člana Predsedništva FS BiH Bogdana Čeka istupiti iz zajedničke fudbalske organizacije i 12. septembra o svemu obavestiti FIFA i UEFA
Fudbalski savez Republike Srpske istupiće iz zajedničke fudbalske organizacije, a FIFA i UEFA će 12. septembra biti upoznate sa potezima koje namerava da povuče savez iz Srpske posle napada na srpskog člana Predsedništva Bogdana Čeka!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Sagovornik našeg lista iz FS RS potvrdio je da je istupanje iz zajedničkog saveza gotova stvar i da je pitanje samo kako to tehnički provesti. On, ipak, dodaje da u savezu postoji i struja koja nije za istupanje iz FS BiH, jer smatra da će to proizvesti nesagledive posledice na koje niko više neće moći da utiče.

Šta će reći UEFA i FIFA
- Deo ljudi u savezu želi da zadrži postojeće stanje, ali protiv njih nisu oni koji žele da prekinu cirkus i istupe iz FS BiH, već naprotiv, bošnjački deo FS BiH, većina reprezentativca i selektor, ali i bošnjački navijači, političari i mediji, koji na sve načine pokušavaju da dovedu do promena u FS BiH. Cilj je da bude izabran jedan predsednik, umesto Predsedništva. Oni pokušavaju da u fudbalu realizuju ono što Bošnjaci žele da se desi i u državi BiH, a to je dominacija i nametanje rešenja - kaže naš sagovornik.
Naš sagovornik kaže da ostaje da se vidi kako će svetska i evropska fudbalska organizacija reagovati na samu ideju o istupanju iz FS BiH.
- Činjenica je da je sve i jedan konstruktivan predlog, kompromis i dogovor krenuo upravo od nas, iz FS RS. Uskoro će biti održan i sastanak delegacije FS BiH i delegacije UEFA, koju će predvoditi Mišel Platini, na kojem će svi ovi problemi čelnicima UEFA biti predočeni iz prve ruke - kaže naš izvor.
Na sastanku sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem, koji će biti održan prekosutra u Atini, učestvovaće i predstavnici FS RS, delegacija Fudbalskog saveza BiH i Bogdan Čeko.
Generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković kaže da savez Srpske trenutno nema partnera za razgovore u zajedničkom savezu, te da će Platinija upoznati sa svim dešavanjima u bh. fudbalu koja su dovela do ovakve situacije.
- Pre svega, Radna grupa je utvrdila da su izbori u tri od četiri kantonalno županijska saveza u FS FBiH nelegalni, čime se postavlja pitanje legitimnosti izbora u zajedničkom savezu, što potvrđuje naš stav da nemamo partnera za razgovore u FSBiH. Biće reči i o tzv. fanatikosima i njihovom delovanju, kako u Luksemburgu, tako i u Sarajevu, Zenici, Oslu i širom Evrope, kao i načinu i razlozima zbog kojih je to udruženje formirano. Videli smo i transparente upućene Bogdanu Čeku na utakmici BiH - Francuska i oni su veoma jasna poruka FS RS i našim predstavnicima u FSBiH - kaže Petković.
On dodaje da greše oni koji misle da u FS RS nisu shvatili poruku.
- O svemu tome će biti upoznat predsednik UEFA, a uprkos zdravstvenom stanju, to će učiniti lično Bogdan Čeko. Odnosi na relaciji FS RS - FS FBiH znatno su narušeni i pitanje je da li je moguće doći do konsolidacije. Ako jeste, mi smo uvek i bili za to, a ako nije moguće, tražićemo druga rešenja, u skladu sa propisima FIFA i UEFA. Jedno je jasno, od formiranja zajedničkog saveza, 2002. godine, stanje nije bilo teže, a FS RS takvom stanju nije doprineo ni jednim jedinim gestom - kaže Petković.
Dosta nasilja
Kap koja je očigledno prelila čašu u bh. fudbalu bio je napad „Bh. fanatikosa" na Čeka u Luksemburgu i njihovo likovanje na utakmicu BiH - Francuska, kada su na stadion „Koševo" došli sa transparentom „Ko Čeka dočeka". Za vreme utakmice čuli su se i „tradicionalni" povici „Ubij, ubij, Srbina", a dobar deo publike je tokom celog meča uzvikivao „Tekbir, Alahu ekber", uz obavezno isticanje muslimanskih ratnih zastava iz 90-ih. Takođe, ni selektor BiH, niti bilo ko od reprezentativaca BiH nijednom rečju nije osudio napad navijača na člana Predsedništva FS BIH Bogdana Čeka, dok na navijačkim forumima u Federaciji BiH vlada skoro jedinstven stav - „mašala momci, trebalo ga je ubiti".

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.