FIFA: Vinisijus na čelu novoformirane grupe za borbu protiv rasizma

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 23:38

FIFA: Vinisijus na čelu novoformirane grupe za borbu protiv rasizma

Prvi čovek Svetske fudbalske organizacije Đani Infantino rekao je da će Brazilac dobiti moć da, uz kolege i istomišljenike, odlučuje o kaznama.

Prema rečima Infantina, fudbaler Real Madrida Vinisijus Žunior biće na čelu grupe koju će oformiti FIFA, u kojoj će još biti nekolicina najglasnijih zagovornika oštrijih kazni za rasizam u fudbalu, prenosi Rojters.

Ova ideja se rodila nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezone u kojoj je upravo Vinisijus bio na udaru navijača na stadionima širom Španije, pobrojano je čak 10 rasističkih ispada koji su bili usmereni prema njemu od početka minule takmičarske godine, i nešto je jednostavno moralo da se preduzme.

Španija je uhapsila nekolicinu izgrednika, oglasili su se najviši zvaničnici država, i Brazila i Španije, te FIFA, UEFA i mnogi drugi, a formiranje ovog tela, kojim će rukovoditi upravo Brazilac, je nešto što je nastavak kampanje protiv rasizma i najkonkretniji korak u toj borbi.

"Rasizma više ne sme biti u fudbalu. Utakmice bi trebalo da se zaustave onog momneta kada se desi tako nešto. Što je mnogo, mnogo je", izjavio je Infantino u četvrtak, posle sastanka sa Vinisijusom i čitavom reprezentacijom Brazila, koji će u Barseloni odigrati prijateljski meč sa Gvinejom u sklopu kampanje protiv rasizma, u organzacji FS Brazila.

Infantino je ideju o formiranju grupe predočio fudbaleru Reala.

"Pitao sam Vuinisijusa da bude na čelu grupe fudbalera koja će predstaviti strože kazne za rasizam koje će potom biti implementirane u propise svih fudbalskih liga i saveza na svetu", kaže Infantino.

"Naše je da saslušamo fudbalere i ono što je potrebno njima da bi igrali u bezbednijem ambijentu. U tome smo ozbiljni. Potrebne su nam strože kazne, ne možemo više da tolerišemo rasizam u fudbalu. Kao predsednik FIFA, osećao sam potrebu da o tome lično razgovaram sa Vinisijusom", objasnio je prvi čovek svetske "kuće fudbala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.