Evo kako se postaje svetska sila

Izvor: B92, 26.Jul.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo kako se postaje svetska sila

Berlin -- Fudbal je samo ilustracija novog metoda Nemačke kojim ona postaje jedna od najuticajnih svetskih sila.

Posle debakla na Euro 2000 Fudbalski savez nemačke investirao je milijardu evra u fudbalske akademije koje su ih desetak godina kasnije dovele do titule Svetskog prvaka.

Fudbal je samo ilustracija novog metoda Nemačke kojim ona postaje jedna od najuticajnih svetskih sila. Američki magazin Njuzvik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 21. vek je nazvao "vekom Nemačke". Taj šablon - uoči problem, analiziraj ga, rešiga - U Nemačkoj se prenosi sa svakodnevnog života i biznisa, pa sve do geopolitike.

Brtanska dominacija u 19. veku zasnivala se na kolonijalnoj moći, američka u 20. veku na vojnoj moći i kulturnoj hegemoniji, a koncept nemačke "plišane dominacije" u 21. veku odlikuje se, piše Njuzvik, "mirnim izvozom svog političkog i poslovnog modela".

U privredi taj model podrazumeva "mitelštand privredu" – veliki broj malih i srednjih preduzeća (između 50 i 500 zaposlenih) koji zapošljavaju više od trećine Nemaca.

Ako američki san podrazumeva uspon individue na društvenoj lestivici ostvariv za 1 odsto ljudi kojima će život da bude fenomenalan, onda nemački podrazumeva svet u kome on neće biti suviše loš za ostalih 99 odsto. recimo, u Nemačkoj je "majčinsko odsustvo" zamenjeno "roditeljskim" gde se parovima koji podele odsustvo s posla nudi i do 14 meseci plaćenog odsustva.

Liberalizovani su radni zakoni taman toliko da se nezaposlenost svede na rekordno nizak nivo. Štefen Grin, autor knjige koja govori o tome "kako nemačka prošlost oblikuje njenu budućnost" to tumači istorijskim nasleđem nemačkih gradova – država koji su svoju snagu bazirali na saradnji.

Nemački principi ne samo da nisu više neprihvatljivi, nego su postali poželjan model z asvet. "Nemačka se sve više oseća komotno u svojoj koži", kaže Štefen Grin. Kriza je nemačku instalirala kao vodeću ekonomiju u Evropi. Kritičari, međutim, kažu da Nemačka ne može da sarađuje sa drugima, ako očekuje da se svi ponašaju kao ona.

Ipak, britanski laburista Stjuart Vud nedavno je napisao:"Istina je da ima mnogo toga čemu se treba diviti u Nemačkoj, i ima mnogo toga što se od njih može naučiti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo-kako-se-postaje-svetska-sila

Izvor: medio.rs, 27.Jul.2014, 08:24

Berlin -- Fudbal je samo ilustracija novog metoda Nemačke kojim ona postaje jedna od najuticajnih svetskih sila.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.